Šta je novo?

Fedora 5 instalacija, Grub

• Začetnik teme Deleted member 9456
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 9456

Guest
Kad se instalise Fedora 5 pojavljuje se problem da instalacija ne napravi Grub, prva faza instalacije zavrsi, instal trazi restart i posle restarta nadjoh se u windowsu umesto u nastavku instalacije.
Resenje sam nasao na njihovom forumu
Instalacioni CD ili DVD uci sa F5 rescu mod, kucas onda linux rescue, sad sledi pitanje za jezik, izaberes engleski, tastatura isto tako nesto, pitanje oces mrezu kazes ne da ustedis na kucanju. Onda te pita nesto potvrdis continue i dolazis u komandni mod, tu kucas
chroot /mnt/sysimage
Sad se setujes na sbin dir,
cd sbin,
u sbin se nalazi grub-install, kucas
grub-install /dev/hda --recheck,
sistem izbaci da ima disketu, prvi disk i drugi disk.
Posle ovog bi trebalo
shutdown -r now
sto kod mene nema teorije i nikad nije radilo u nijednom linuxu kad ja to otkucam (inace radi kad sistem spusta masinu), zvek na dugme za restart i sitem ima grub loader.

Hvala na obaveštenju. :)
Čudi me da je to tako, Core 3 i 4 su se instalirali bez problema. U svakom slučaju ovo je korisno obaveštenje.

lega99 je napisao(la):
Kad se instalise Fedora 5 pojavljuje se problem da instalacija ne napravi Grub, prva faza instalacije zavrsi, instal trazi restart i posle restarta nadjoh se u windowsu umesto u nastavku instalacije.
Resenje sam nasao na njihovom forumu
Instalacioni CD ili DVD uci sa F5 rescu mod, kucas onda linux rescue, sad sledi pitanje za jezik, izaberes engleski, tastatura isto tako nesto, pitanje oces mrezu kazes ne da ustedis na kucanju. Onda te pita nesto potvrdis continue i dolazis u komandni mod, tu kucas
chroot /mnt/sysimage
Sad se setujes na sbin dir,
cd sbin,
grub-install /dev/hda --recheck,
sistem izbaci da ima disketu, prvi disk i drugi disk.
Posle ovog bi trebalo
shutdown -r now
sto kod mene nema teorije i nikad nije radilo u nijednom linuxu kad ja to otkucam (inace radi kad sistem spusta masinu), zvek na dugme za restart i sitem ima grub loader.
Ja instalirao bez problema kao i jos par ortaka.
Mozda si stavio da ti je default os XP pa posto inicijalno grub ima timeout od 5s nisi ni stigao da promenis na Fedoru. :)

Preacher je napisao(la):
Ja instalirao bez problema kao i jos par ortaka.
Mozda si stavio da ti je default os XP pa posto inicijalno grub ima timeout od 5s nisi ni stigao da promenis na Fedoru. :)
Mozda su sredili instalaciju da vise ne zeza. Ja sam skinuo Fedoru 5 cim se pojavila. Ovo sam preneo sa njihovog foruma, mnogo ljudi se zalilo da istal ne radi kako treba. Sto se tice grub-a nisam nista setovao-cackao kod instalacije, podrazumevano je u Grub-u da prvo ide Fedora pa ostalo, jednostavno instalacija nije dobro radila. Cim ste vi uspeli bez problema najverovatnije je to sredjeno ili ste imali vec Grub od prethodne instalacije a u tom slucaju cini mi se da sam procitao da sve prodje ok.

lega99 je napisao(la):
Mozda su sredili instalaciju da vise ne zeza. Ja sam skinuo Fedoru 5 cim se pojavila. Ovo sam preneo sa njihovog foruma, mnogo ljudi se zalilo da istal ne radi kako treba. Sto se tice grub-a nisam nista setovao-cackao kod instalacije, podrazumevano je u Grub-u da prvo ide Fedora pa ostalo, jednostavno instalacija nije dobro radila. Cim ste vi uspeli bez problema najverovatnije je to sredjeno ili ste imali vec Grub od prethodne instalacije a u tom slucaju cini mi se da sam procitao da sve prodje ok.
Ma OK.
Ja samo iznosim moje iskustvo.
Inace Fedoru sam skinu istog dana kada se pojavila. DVD verzija.
Instalirala je svoj grub loader i sve radi.
Poz.

Ja sam upravo instalirao Fedoru Core 5 (ovo kuckam iz nje). Instalacija GRUB-a je prosla sasvim ok, prepoznati su svi sistemi (XP, Vista). Moram priznati da mi se verzija 5 (a koliko mi se cini ovo je neka beta) deluje mnogo kvalitetnije od v4 i v3.

Nemam pojma, ja sam poludeo, instalaciju sam radio sa DVD, proverio sve pre rezanja, jednostavno nije islo. Pre instalacije proucio sam uputsvo za instalaciju i i proucio ono uputstvo u slikama. Sve ide ok, i kod menija za Grub sve je ok ali kad dodje do trazenog restarta masina se digne u XP. Pokusao vise puta, vec sam se pitao da li sam ja lud i blesav. Onda sam otisao na google zadao serach: Fedora Grub Forum instal i dobio link na Fedora forum, tu sam nasao ovo sto sam preneo, znaci samo sam podigao masinu ponovo sa DVD odradio to sto pise i sve je posle radilo ok, nastavak instalacije tj. podesavanja. Mozda sam ja takve kurate srece sa mojom masinom...

Hehe kada bih ti ja pricao dogodovstine sa FC3 i VIA KT333 chipsetom ne bi mi verovao :)

Izgleda da sam ja kurate srece, ortak sa mojim DVD instalisao Fedoru 5 ladno bez problema sa Grub-om. Sad nagadjam sta bi moglo biti, sad sam stavio SuSE i nikakvih problem nisam imao, pre toga vratio sam celu particiju na C: disku a pre vracanja je obrisao, mozda sam kod instalacije Fedore trebao da vratim ponovo particiju i ako sam je vec vracao, moguce da bi onda proradilo...Opet kad sam citao po forumima nekom prodje ladno instalacija nekom ne...

Pa u principu, tebi GRUB sada dobro radi zar ne? Onda nema potrebe da se nerviras.

Nekada se ovaj problem desavao sa starom verzijom kako gruba, tako i liloa i uzrok je uglavnom bio taj sto je linux particija ili primarna butabilna particija pocinjala "iza" osmog gigabajta na hardu.
Pitanje je takodje gde upisati grub i ovde na forumu (verujem da stoji i u OS i u FAQ) smo imali nekoliko 'elegantnih' resenja gde se izbor OSa prebaci na windowsov boot manager.

lega99 je napisao(la):
grub-install /dev/hda --recheck

Ovo naravno samo ako se ima /dev/hda, tj. hard nakacen na southbridge kao primary master; ukoliko je prvi disk nakacen na silicon image ili neki drugi kontroler na ploci kao primary master, onda je u pitanju /dev/hde.

lega99 je napisao(la):
shutdown -r now

Za reset probaj "reboot" umesto "shutdown -r", za kompletno gasenje "halt" umesto "shutdown".

Kod mene je sledeca situacija, dva diska, prvi 40GB primari master, drugi 160GB primari slave. Na prvom disku jedna particija win XP, drugi disk tri particije, prva i druga NTFS a treca je odredjena za linux. Sa takvom konfiguracijom sam instalisao prvo SuSE, posle Debian, neuspelo instalisanje Gentoo 2006 i Fedoru 5.
Uvek pre instalacije linuxa vracao sam celu 40GB particiju sa obaveznom opcijom brisanja particije pre vracanja. SuSE mi nikad nije pravio problem, Debian nije ali sam neslavno pacerski zavrsio instalaciju jer nisam znao da udjem u graficki mod, kao sto rece davnih godina jedan moj kolega kad neznam sta da radim ja onda uzmem help i procitam. Onda sam se vratio na SuSE, pa probao Gentoo koji mi je zaglavio u pola instalacije, proverio sam fajl pre rezanja, onda Fedora 5 i zezanje da bih na onaj nacin sve to resio za par sekundi, posle sam poceo da ustimavam kozmeticki Fedoru taman sam skoro zavrsio ali me je nerviralo copy i paste jer mi se desavlo da uradim copy a paste dobijem nista. Obrni okreni vratio sam se na SuSE, nekako mi se najvise dopada. Sad sam smiro zivce, navikao sam bio da sve radim pod hitno, takav mi je bio posao, to me je dovel do infarka i operacije srca i dijabetesa. Moram polako, pazljivo citanje manuala za SuSE, ucenje svih linux komandi i polako bez nerviranja...
poz, i jos jednom izvini na mojem impulsivnom pisanju :)

Nazad
Vrh Dno