Šta je novo?

Fedora 15 - Isprobajte GNOME 3

laikexpert

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
fedora-small.png

Fedora
je prva velika distribucija koja donosi GNOME 3
nativno, potpuno novo korisničko okruzenje, koje
pruža novi i moderan desktop korisnicima linux-a.
Bolje upravljanje energijom, podrška za
Btrfs fajl system, redizajnirani SELinux...

http://fedoraproject.org/

Poslednja izmena:
Koja verzija kernela je u pitanju? Pošto pominješ bolji rad sa baterijom a to je problem kod kernela koji dolazi uz Ubuntu 11.04 Live. Nešto se ne znalazim na Fedora sajtu, mada su sajtovi velikih distribucija svi na isti kalup, bez stvarno korisnih informacija na dohvat ruke, samo neki hvalospevi za totalne početnike.

Svaka čast za btrfs, to sam očekivao od novog Ubuntu-a i derivata ali je gospodin svemirski putnik bio isuviše zauzet šminkanjem interfesja i izigravanjem Stiva Džobsa...

Ako se dobro secam 2.6.38 je beta koristila, a verujem da je u final baziran na istoj verziji. Inace taj btrfs ima tendenciju da vam pojede fajlove, diskove, i zlatne ribice :)

Poslednja izmena:
Vise mi se dojmio gnome shell dok je bio u razvoju, dok je u Acitivites bilo izlistano, Recent Documents i Places ispod Favorites apps. Onda oni u poslednji cas izmenise Activities i sad toga vise nema.
Mada i u trenutnoj izvedbi izgleda dosta profesionalnije od Unity.

Prilozi

• gnome-shell-multi-desktop.jpg
    gnome-shell-multi-desktop.jpg
    29.7 KB · Pregleda: 182
Poslednja izmena:
Kako promeniti ikonice!?
instaliras gnome-tweak-tool pa ih u njemu menjas - licno sam vratio fedora-icon-theme...za pocetak...

e6111: jesi mozda probao da inst. gnome-shell-extensions-places-menu (mislim da treba da se ukljuci fedora-updates-testing repo za ovaj dodatak) to u globalu zamenjuje Places meni starog GNOME-a
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLaj08c5HtxGuhht6VTNOPDgiFypxcOjtz2ywp5TTuBHfVYjmICA

stator: da, btrfs bi zasad trebalo zaobici kako kazes - ne postoji jos uvek potpuno funkcionalan btrfsck ! ipak imao sam jedan power failure pod Meego OS-om koji
ima btrfs pa sam uz dosta truda uspeo da povratim sistem... uh...

Poslednja izmena:
instaliras gnome-tweak-tool pa ih u njemu menjas - licno sam vratio fedora-icon-theme...za pocetak...

e6111: jesi mozda probao da inst. gnome-shell-extensions-places-menu (mislim da treba da se ukljuci fedora-updates-testing repo za ovaj dodatak) to u globalu zamenjuje Places meni starog GNOME-a
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLaj08c5HtxGuhht6VTNOPDgiFypxcOjtz2ywp5TTuBHfVYjmICA

stator: da, btrfs bi zasad trebalo zaobici kako kazes - ne postoji jos uvek potpuno funkcionalan btrfsck ! ipak imao sam jedan power failure pod Meego OS-om koji

sad prvi put vidim ove ekstenzije, odlicna stvar.

Probaću novu Fedoru ali čisto sumnjam da će se zadržati na hardu. Ionako je Fedora još uvek testing ground za Red Hat Linux dok je Ubuntu davno prevazišao to. Em je gnome3 poprilično svež (bagovit), em nema puno aplikacija rađenih u gtk3. Naravno tu je Yum koji je možda super za die hard Red Hat-ovce ali ostatak Linuksaša znaju koliko su ostali paketni menadžeri ispred Yum-a.

Naravno, Fedora u poređenju sa Ubuntu 11.04 sa Unity interfejsom deluje bolje na prvu loptu ali ne treba zaboraviti na Mint, koji je danas izašao btw :)

Probao u vmware i nekako mi gnome 3 deluje... ne znam... možda je najbolji izraz nezavršeno.

Barem meni kada prodjem kroz listu https://fedoraproject.org/wiki/Releases/15/FeatureList nema nista sto izaziva "OMG OVO MORAM IMATI" reakciju. Tako da cu ostati na F14 do daljeg. Kada kazem do daljeg mislim do F16 :) Ako dotle ne napeglaju Gnome 3 definitivno moram da uzmem xfce u razmatranje...

Postoji inicijativa da se btrfs ubaci u F16 kao default https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=689509 naravno to je samo predlog. Treba pratiti "Depends on:" sekciju pa cemo da vidimo da li to moze da se uradi za 6 meseci. Inace "Josef Bacik" je glavni btrfs developer u Red Hat-u tako da ako nekoga zanima vise ovo treba pratiti njegove postove na bugzilli.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Neko je pitao za kernel, "uname -rv" daje ovo:
2.6.38.6-27.fc15.x86_64 #1 SMP Sun May 15 17:23:28 UTC 2011

Gnome 3.0 ... nije mi legao (kao ni KDE4 uostalom). Stavio sam XFCE. Osim toga, Galium driver baguje nešto u Gnomeu.
Plus u odnosu na F14 ... Xonar DG je konačno podržan :). (mislim da je to ušlo u 2.6.37 kernel).

eth0 interface je postao em1, nema više NetworkManager servisa. Objašnjenje:
http://domsch.com/blog/?p=455

Meni fedora radi fantazija mada pola stvari koje sam namestao uvih se od guglanja da bi video sta kako. Uchim se usput, mada mi se chini da bi mi bilo lakshe iz minta ili nekog drugog user friendly distroa. :)

Sent from my HTC Divljavatra.

Pokusao sam da installiram Catalyst sa driverima za HD5670 i bila mi crash -ovala fedora. Morao sam reistall sve opet jer nisam znao kako drugachije da je povratim. Jel imao neko slichan problem? Jel ima neko neko detaljno upustvo kako da se odradi i malo ubrza rad. :)

Jer ako linux nije zahtevan zasto je onda ovako spor. :D

Dobar je Linuks ali Fedora je krš :)

Ti si izabrao kombinaciju standardno bagovitog distroa (Fedora), koji nije baš user friendly, gde su jednostavne radnje nepotrebno zakomplikovane (instalacija vlasničkih codeca, drajvera, kao i generalno rad sa yum-om i RPM paketima), koji u najnovijoj iteraciji koristi najsvežiji gnome (još bagova) koji je jako zahtevan kada su resursi u pitanju i koji ne radi uopšte bez 3D akceleracije. I još se pitaš što je spor...

Fedora je test distro i kao takva ima ubedljivo najviše bagova sa svakom novom verzijom, nipošto ne preporučujem početnicima. Fedora je za iskusnije korisnike koji žele da isprobaju najnoviji dostupni softver (mada i ovom smislu je Arch mnogo bolja opcija).

Pa sta onda preporucujete za desktop korisnike... ja sam skoro sve isprobao i jako sam nezadovoljan linux-om jer svakoj distribuciji nesto fali... mada sam najvise "srece" imao sa ubuntom, jednostavno nemogu da osetim da se neka distribucija realno bori za dektop korisnike a i ako se bori baza korisnika i onih sto je razvijaju je "jadna"

Samo sam fedoru uspeo lepo da instaliram. :d
Druge koje sam pokushavao nisam uspeo da pokrenem sa usb-a. Ubuntu sam uspeo ali posle prvog update-a vise nije radio. Linux mint bi voleo da isprobam ali sa njim bash nemam srece... kao ni sa SUSE-om. Mada kubuntu je bio dosta dobar dok sam ga testirao. :)

Neke distribucije se i previše da trude da dopru do običnih desktop korisnika... Po meni stvarno ne može prostije od ubuntu/mint linuxa, sve je na dohvat ruke a oob radi i ono što i na windowsu mora naknadno da se podešava, da ne pričam o tome da čak i dolazi ogroman broj programa predinstaliranih što je smešno, maksimalno su uprošćene za neuke korisnike da ne može dalje, ali nekima ni to nije dovoljno.
Tetrapack probaj program unetbootin za instalaciju na/sa usb-a, odličan je.

Poslednja izmena:
Nisam tolko neuk. :d Sto se instalacije tice samo sa usb-a i pokusavam. i koristim uNET-a. Retko koji je uspeo da radi na mojoj mashini tj. da se pokrene. A od gnome distroa jedino je fedora radila kako treba dok nisam pokusao da installiram catalyst. :D

Vrh Dno