Šta je novo?

Fax bez fixnog telefona

Hromi Daba

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2006
Poena
330
Posto mi je firma naprasno resila da hoce da menja poslovni prostor, meni je zapalo da obezbedim fixnu telefoniju. Kod telekoma sam popio hladan tus u smislu nema mogucnosti, treba investitor da obezbedi povezivanje na mrezu... Sve u svemu nekoliko hiljada evra za telefonsku liniju u 21 veku. Posto sam odlucio da za glas uzmem kod oriona telefon, problem je nastao sto njihov taj telefon ne podrzava fax. Da li je neko resavao ovakav problem. Meni je dosada palo na pamet:

1. Voip - posto na drugoj lokaciji imam jednu viska tel liniju. a u oba prostora sbb internet mozda bi moglo nekako da se resi tako da stavim po jedan voip router (gateway?) na obe lokacije i nekako napravim konekciju. Kao sto se vidi nisam neki expert u oblasti, pa me zanima koji su to uredjaji i sta da trazim (fxo, fxs portovi i sl.).

2. Gsm gateway, nesto ovako http://www.telenor.rs/sr/Biznis-korisnici/Usluge/Telenor-Connect/Dodatna-telefonska-linija da li fax radi na tome, i da li postoje neke zackoljice osim cene..?

3. 90's style: senao bezicni tel sa nekim interfejsom (dve baze, neka budzevina), antene vhf? opseg, rastojanje od postojece tel linije 500m bez opticke vidljivosti, to resenje je oko 400€

Naravno svaki drugi predlog je dobrodosao

Evo da probam da ti odgovorim. Po meni je VOIP najbolje rešenje pošto si već napomenuo da imaš internet na obe lokacije. Pošto je firma u pitanju po meni je najpametije rešenje Asterisk centrala i nekoliko SIP telefona da spojiš neophodno i korisno. Centrala normalno bi imala ulogu telefonske centrale sa lokalima po kancelarijama a ujedno bi ti rešila problem "prebacivanja" telefonskih linija i FAX-a. U VIOP terminologiji FXO je ulazna analogna linija tj. obična dolazna telefonska analogna linija, dok je FXS izlazna analogna linija iz centrale, tako da ćeš upravo na FXS port priključiti recimo običan FAX uređaj. To je kao što rekoh rešenje koje bih ti ja predložio s'obzirom da se radi o firmi pa predpostavljam da ima potrebe i za ostalim funkcijama centrale.
Takođe postoji i rešenje koje si ti naveo OVDE ćeš naći pojašnjenje i potrebne uređaje. Moj savet ti je da se obratiš nekoj firmi koja nudi VOIP rešenja i da se sa njima posavetuješ detaljno mislim da je moguće naći finansijski povoljno i jako korisno rešenje

Poslednja izmena:
Asterisk jeste sjajno resenje ali ga je muka konfigurisati - rodices mecku. Sa druge strane Fritz!BOX 7170 ruter podrzava SIP server opciju, mogucnost broadbend WANa pored ADSLa i naravno VPNa pride u cilju zastite. Ovo bi bila najbolja i najjednostavnija konfiguracija.

Za Fritz!BOX mi mozes poslati PM - imam 2 takva sa engleskim interfajsom.

Vrh Dno