Šta je novo?

Fast Writes ??? Sta je to ??

Dark Angel

Čuven
Učlanjen(a)
19.01.2002
Poena
735
Moja oprema  
CPU & Cooler
XEON E5440 mod 775
Matična ploča
ASUS P5B
RAM
6 Gb
GPU
GIGABYTE 1050 TI
Storage
SSD Biostar 240Gb + HDD...
Zvuk
XONAR D 2
PSU
CORSAIR
Monitor
SAMSUNG 32" TV
Miš & tastatura
LOGITECH MX MASTER x2
Ostale periferije
LOGITECH Z-5500
Laptop
ASUS VIVOBOOK OLED 1513, MACBOOK PRO 5.2 + 7.1 + ...
Tablet
ASUS TRANSFORMER
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle imam GF2 GTS ( agp 4X ) i u riva tuneru mi prijavljuje da kartica podrzava Fast Writes , ali da nije ukljuceno ? i da treb to uraditi u BIOSU .
Prekopao same ceo bios ali to nisam pronasao, ....
Ploca Fic xx...

Fast Writes je valjda forsiranje brzeg protoka izmedju sistemske memorije i AGP slota... Meni je to ranije znalo da narushi stabilnost masine a dobitak u performansama nije veliki... Znaci nije "must on". Nalazi se u advanced chipset features izmedju ostalih AGP setovanja.

poz

Ne radi maltene nista. Opcija sluzi samo da se kaze da podrzava...

Kada je fast writes ukljucen onda obradjeni podaci koji se salju iz graficke u procesor ne prolaze kroz sistemsku memoriju vec idu direktno u procesor, sto bi u teoriji trebalo da ubrza komunikaciju i samim tim procesuiranje, skraceno za vreme pisanja/citanja iz/u sistemsku memoriju... Ovaj dobitak u praksi je veoma mali... a postoji mogucnost dodatne nestabilnosti sistema... pogotovo ako je graficka overklokovana.

Poz. Nenad.

Hm, cudno.. Oduvek imam ukljucen Fast Write u BIOS-u. Imam GF4 Ti 4800 SE. Default clock GPU 275, mem 550. Ja je digo na 300 / 650. Radi bez ikakvih smetnji i problema.
Eh da.. 100 masina - 100 razlika

Miki je napisao(la):
Hm, cudno.. Oduvek imam ukljucen Fast Write u BIOS-u. Imam GF4 Ti 4800 SE. Default clock GPU 275, mem 550. Ja je digo na 300 / 650. Radi bez ikakvih smetnji i problema.
Eh da.. 100 masina - 100 razlika

Pa ljudi ti lepo kazu - moze da bude, al' ne mora da znaci. Nestabilnost zbog fas writesa ne mora nuzno da se ispolji, a narocito ne sa nizim O/C kao sto je taj tvoj.

Fast Writes je opcija koja je lepo zamisljena, ali ne pije vodu upravo zbog toga sto se ni AGP texturing ne koristi, niti se oseca razlika izmedju AGP 4X i 8X... Kako bi onda osetili razliku koju daje funkcija koja bi trebalo malo da ubrza agp teksturisanje, kada se ni samo agp teksturisanje, tj. razlika u performansama, ne oseca?

Maxe, AGP teksturiranje se koristi u prezahtevnim aplikacijama tipa Codecreatures i ostalim koji zahtevaju jako mnogo graficke memorije... A Fast write je sarena laza napravljena da ukrasi BIOS :D
Razlika izmedju AGP 4x i 8x je zaista ne oseca, ali kakve to veze ima? :D

Darko je napisao(la):
Maxe, AGP teksturiranje se koristi u prezahtevnim aplikacijama tipa Codecreatures i ostalim koji zahtevaju jako mnogo graficke memorije... A Fast write je sarena laza napravljena da ukrasi BIOS :D
Razlika sa i bez FastWrite je oko 50 poena u 3DMarku2001 (ovo je na 14000) tako da i nema neke razlike.
Ja sam primetio sa 40.72 Detonatorima koje sam svojevremeno koristio da slika u nekim oblastima bljeska, narocito u zahtevnijim aplikacijama (Aquanox), a problem je resen iskljucivanjem AGP FW na mom racunaru i jos nekoliko na koje sam stavio doticni driver zbog nesmetanog igranja NFS 6.
Sa 41.07 problem je nestao i to je moje jedino lose (40.72) iskustvo sa ukljucenim AGP FW.
Nikada ni pre ni posle tog detonatora ga nisam imao.

Usli smo malo u domen naucne fantastike, jer FW bi trebali da rade nezavisno od drajvera :D

Darko je napisao(la):

Nije tacno... CodeCreatures ima 25MB tekstura u sceni... mislis li da moze test da radi sa karticama sa 16MB???

Darko je napisao(la):
Usli smo malo u domen naucne fantastike, jer FW bi trebali da rade nezavisno od drajvera :D

?????????????????????????????????????????????

Darko je napisao(la):
Ccccc.....
Uzmi GF4Ti4200 sa 64MB i smanji na AGP na npr. 8 MB pa pusti Codecreatures :)
Vrlo neprijatno ces da se iznenadis koliko je u stvari malo 64MB i koliko se ipak "vuce" preko AGP.
Nije naucna fantastika, licno sam iskusio, a i imam jednog ubedljivog svedoka (202cm, 105kg) koji je "pi*dio" zbog ovih drivera dok nisam provalio u cemu je fora.
Pozdrav!

GoranM je napisao(la):
...

Ccccc.....
Uzmi GF4Ti4200 sa 64MB i smanji na AGP na npr. 8 MB pa pusti Codecreatures :)
Vrlo neprijatno ces da se iznenadis koliko je u stvari malo 64MB i koliko se ipak "vuce" preko AGP.
Nije naucna fantastika, licno sam iskusio, a i imam jednog ubedljivog svedoka (202cm, 105kg) koji je "******" zbog ovih drivera dok nisam provalio u cemu je fora.
Pozdrav!

To kada AGP smanjis na 8MB u odnosu na 64MB, oseca se, verovali ili ne i u Quake-u, kome je 16MB VRAM-a dosta... Stvarno nejasno zbog cega, jer sam siguran da se ne izvrsava klasicno agp teksturisanje, vec on odvaja sistemsku memoriju radi smesanja nekih drugih informacija... Nisu u pitanju teksture, uvek...

byMaX je napisao(la):
...

To kada AGP smanjis na 8MB u odnosu na 64MB, oseca se, verovali ili ne i u Quake-u, kome je 16MB VRAM-a dosta... Stvarno nejasno zbog cega, jer sam siguran da se ne izvrsava klasicno agp teksturisanje, vec on odvaja sistemsku memoriju radi smesanja nekih drugih informacija... Nisu u pitanju teksture, uvek...
Preporuka ljudi koji su pisali CC je da imas karticu sa 128MB, a ako nemas onda moras u BIOS-u da omogucis da kartica "vuce" iz RAM-a preko AGP-a, gde ces bolji dokaz da ima treba vise, jednostavno ih ne poslusas i iznenadis se !

Vrh Dno