Šta je novo?

Fantastican program za merenje brzine na tft monitorima!

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zove se Pixel Persistence Analyzer i mozete ga skinuti odavde
http://www.prad.de/download/pixperan_english.zip
Potpuno je besplatan i sadrzi dosta razlicitih testova. Chase test ce vam izmeriti brzinu odziva. Rec streak (na koju ce te naleteti u testu) predstavlja trag koji je razlicite boje od okoline i taj trag koji ostavlja desni kvadrat, u testu ne sme da dodiruje levi kvadrat. Postoje 3 kombinacije boja i meni ova druga (crveni i beli kvadrat na sivoj podlozi) daje ocajan rezultat od preko 20ms na Samsungu 971P (ove druge dve su ok). Definitivno ga saljem na reklamaciju cim donesem u BG stari monitor. Kako vam se svidja aplikacija i kakvi su vasi rezultati?

Chase test: 1(0.8ms), 1(0.8ms), 1(0.8ms) za Samsung 930BF? Jel' to dobro ili loše?!

Iskreno, nije mi baš sasvim jasno kako da koristim ove testove (ustvari mrzelo me je da provaljujem). Jedino što sam odradio je onaj test sa čitanjem teksta i tu sam stigao do najveće brzine (8), gde sam isto uspeo da pročitam, ali već sa određenim naporom.

Chase test: 1(0.8ms), 1(0.8ms), 1(0.8ms) za Samsung 930BF? Jel' to dobro ili loše?!
Pa dobro bi bilo da je istina. Ne bi nikako mogao da dobijes brzinu bolju od specifikacije za tvoj monitor, a tragovi koje ostavlja kvadrad sa desne strane ne smeju dodirivati levi. Dakle ne boja samog kvadrata, vec trag koji ostaje iza nje. Test se ipak zasniva na subjektivnom dozivljaju pokretne slike, ali ja ipak nesto bolje od ovoga nisam video.

Pa dobro bi bilo da je istina. Ne bi nikako mogao da dobijes brzinu bolju od specifikacije za tvoj monitor, a tragovi koje ostavlja kvadrad sa desne strane ne smeju dodirivati levi. Dakle ne boja samog kvadrata, vec trag koji ostaje iza nje. Test se ipak zasniva na subjektivnom dozivljaju pokretne slike, ali ja ipak nesto bolje od ovoga nisam video.

Ja bwe ne vidim nikakve tragove?! :S: Il' sam ćorav il'... :)

Inače, i ja sam stigao do 8. nivoa za čitanje teksta, 9. ne bih uspeo da pročitam ni da pauziram sliku...

Koja je uloga one video igre?

Inace, kod mene je ogroman broj Lost Frames.

Čudi me da se tek sad PixPerAn pominje ovde na forumu, ja ga koristim već duže vreme (u stvari ne koristim ga duže vreme jer sam LCD kupio pre godinu dana). To je jedini ozbiljan program za merenje perzistencije LCD monitora.

@Troublemaker
Nemoj da nosiš monitor na reklamaciju, taj rezultat je korektan za taj monitor.

@gadafi
Kod video igre gledaj pozadinu. Da li je ista kada brod miruje i kada se kreće (da li dolazi do zamućenja).
Inače, da bi rezultati imali smisla ne smeš imati veliki broj izgubljenih frejmova (trebalo bi da piše negde u uputstvu).

Poslednja izmena:
Ja sam imao dosta izgubljenih frejmova na jednoj matoroj mašini (CPU 400Mhz), na iole bržoj mašini radi OK.
S obzirom da ti imaš ljutu mašinu, ne znam šta bi moglo da bude.
Probaj da ugasiš sve druge programe.
Prati zauzeće procesora.
Prati broj izgubljenih frejmova, i vidi kako se menja. Da li se konstantno povećava, ili se povremeno poveća pa stane i sl.

P.S. Ako ti je baš toliko stalo da vidiš duhove, poslaću ti ja neke animacije napravljene isključivo za to ;)

Čudi me da se tek sad PixPerAn pominje ovde na forumu, ja ga koristim već duže vreme (u stvari ne koristim ga duže vreme jer sam LCD kupio pre godinu dana). To je jedini ozbiljan program za merenje perzistencije LCD monitora.

@Troublemaker
Nemoj da nosiš monitor na reklamaciju, taj rezultat je korektan za taj monitor.

Kako to korektan? Ako je deklarisan na 6ms valjda treba da ima bolji odziv od bilo kog Samsungovog monitora deklarisanog na 8ms. Bio sam pre neki dan do Samsung Shopa i pustio test i neki Samsung od 8ms je imao bolje rezultate od 971P koji je 6ms. I to nisam rekao samo ja vec jos dvoje ljudi koji su se nasli u radnji (i prodavachica).

to je zbog PVA panela. Ostali samsunZi su ochito bili TN. Nemoj da se nervirash...PVA malo muti zbog ubrzanja, navicjicjesh se. Pva je koliko ja znam po defaultu 25ms , a to 6ms u deklarisanom je postignuto ubrzavanjem panela. E sada TN je majka za brzinu, ali samo za to, dok je PVA bolji za SVE drugo(boje,uglovi). Ako si hteo bash da imash najbrzhi monitor i da igrash igrice, iskreno mislim da bolje da si uzeo neki TN 2-4ms ....

Kako to korektan? Ako je deklarisan na 6ms valjda treba da ima bolji odziv od bilo kog Samsungovog monitora deklarisanog na 8ms. Bio sam pre neki dan do Samsung Shopa i pustio test i neki Samsung od 8ms je imao bolje rezultate od 971P koji je 6ms. I to nisam rekao samo ja vec jos dvoje ljudi koji su se nasli u radnji (i prodavachica).

Kao što verovatno znaš, dobar deo karakteristika koje navode proizvođači je netačan (zlobnici bi rekli da su tačno navedeni jedino rezolucija i dimenzije ekrana :d).
Brzina odziva nije konstanta, već zavisi o početne i krajnje nijanse između kojih se vrši tranzicija. Zbog toga se realan odziv ne može predstaviti pomoću jednog broja, već je za to potrebno kreirati grafik zavisnosti (tekstovi o tome se mogu naći na npr. www.behardware.com). Različiti monitori imaju različiti oblik tog grafika.
Posledica svega je da monitor deklarisan na 6ms ne mora da bude 25% brži od monitora na deklarisanog na 8ms.

edit: Preteko me isnogood sa odgovorom

Poslednja izmena:
e da i zaboravio sam da kazhem shto je kolega dole rekao.... odziv nije konstantan. Sada su uglavnom nitori definisani g-g <siva-siva>

to je zbog PVA panela. Ostali samsunZi su ochito bili TN. Nemoj da se nervirash...PVA malo muti zbog ubrzanja, navicjicjesh se. Pva je koliko ja znam po defaultu 25ms , a to 6ms u deklarisanom je postignuto ubrzavanjem panela. E sada TN je majka za brzinu, ali samo za to, dok je PVA bolji za SVE drugo(boje,uglovi). Ako si hteo bash da imash najbrzhi monitor i da igrash igrice, iskreno mislim da bolje da si uzeo neki TN 2-4ms ....
To mu dodje kao prevara. Normalno da ocekujem da monitor deklarisan na 6ms bude brzi od onog od 8ms, a ne primetno sporiji, nezavisno od tipa panela. A TFT nisam kupio zbog igrica, ali za te pare sa dekleracijom od 6ms nisam ocekivao da u CSu gledam kako se crne teksture mrljave po ekranu kada je teren žućkaste boje. Ili upalim SWOS u DosBoxu i gledam kako se fudbaleri na kojima dominiraju crni pikseli po ivicama razmazuju po ekranu jer je odziv spor, a taj fudbal bolesno brz. To su konkretno dve igre u kojima je to veoma primetno. U NFS:MW, FlatOut 2, UT 2005 i Quake 4 toga nema, ali... ocekivao sam vise, posebno zbog toga sto apsolutno niko nije uputio ni jednu jedinu ruznu rec za taj monitor.

ocekivao sam vise, posebno zbog toga sto apsolutno niko nije uputio ni jednu jedinu ruznu rec za taj monitor.
ne pratis medije. ;)

a da je prevara - jeste. samo daleko od toga da je 971p jedinstven slucaj. ako sam ikada sreo monitor sa realnom specifikacijom to je bila statisticka greska. cak ima i onih koji se mnogo bolje ponasaju u stvarnosti nego sto bi se ocekivalo na osnovu specifikacija.

Pa 60hz je osvezavanje monitora, a program trazi da fps bude 60 sto se namesta negde u drajverima

Pa 60hz je osvezavanje monitora, a program trazi da fps bude 60 sto se namesta negde u drajverima

Bojim se da mi nije baš najjasnije tvoje pitanje. PixPerAn (Pixel Persistence Analyzer) bi trebao da sam detektuje rezoluciju i frekvenciju osvežavanja monitora i da na osnovu toga podesi parametre svog rada.

Sta mu ovo znaci?
Chase test: 100(166.7ms), 100(166.7ms), 100(166.7ms)
monitor je Belinea 1705 8ms

Znaci da nisi razumeo kako test radi, crvene linije na Distance i Transition time su klizachi koje ti treba da pomerash da bi doshao do rezultata, vec sam objasnio na koji nacin.

E stvarno mi nismo znali dok nam ti nisi rekao.Kakve koristi od te tvoje konstatacije?Daj bre rezultate..

Heh, ja na CRT-u dobio 8.3,10,9ms za chase test. Ali to je totalno drugi problem sa remanencijom slike na klasicnim ekranima. Interesantno....

Ja sam probao one 2 kocke na Samsung 940N i izvukao sam nekako 15ms !
Sve ispod toga se muti i preklapaju se previse! Tako da 8ms x2 = 15-16ms!

Vrh Dno