Šta je novo?

fakultet?

zeljkoBU

Slavan
Učlanjen(a)
16.11.2003
Poena
316
zna li neko na kojim sve faxovima u BG-u imaju neki informaticki smerovi,znam da imaju na visoj elektrotehnickoj,FON-u i PMF-u...

Poslednja izmena:
to otpisi u startu:)

Racunarski fakultet

da,zaboravio sam da napomenem,ne fax na kome godina kosta 4000e :)

pa RAF... 3000e :d
Ja sam se 2 godine lozio na FON, pola godine na PMF i zavrshio na VETS-u :)

Singidunum > Poslovna informatika (smerovi programiranje, graifcki dizajn, informacioni sistemi - zastita) singidunum.edu.yu

jox je napisao(la):
onda si u startu otpisao najbolje :D
potpuno se slazem.

sledece godine i ja upisujem fax, i vec sam se odluio za ETF, mislim da nema boljeg resenja.

Nemoj samo Megatrend i Singidunum. Kao prvo ubijaju sa cenama a za te pare i ne daju ama bas nikakvo znanje.
Primer Megatrenda: drugar upisao prvu godinu, nije isao na predavanja jer radi decko vec 3 god u drzavnoj firmi, ode na konsultacije i jedno predavanje da vidi kada ima i sta ima i mozes misliti sta se desava - za prvi kolokvijum iz nekog predmeta se moze prijaviti samo 60 studenata jer nemaju dovoljan broj kompova za sve studente. E izem ti ja tu skolu gde godinu placas 900e a ispite 10-15e i da nemaju kompove za sve.
Raspitaj se za Beogradsku poslovnu skolu (ex Visu poslovnu) kod Vuka. Oni u 2 godinu imaju smer Informacioni sistemi i e-biznis.

SpawnSCG je napisao(la):
Nemoj samo Megatrend i Singidunum. Kao prvo ubijaju sa cenama a za te pare i ne daju ama bas nikakvo znanje.
Primer Megatrenda: drugar upisao prvu godinu, nije isao na predavanja jer radi decko vec 3 god u drzavnoj firmi, ode na konsultacije i jedno predavanje da vidi kada ima i sta ima i mozes misliti sta se desava - za prvi kolokvijum iz nekog predmeta se moze prijaviti samo 60 studenata jer nemaju dovoljan broj kompova za sve studente. E izem ti ja tu skolu gde godinu placas 900e a ispite 10-15e i da nemaju kompove za sve.
Raspitaj se za Beogradsku poslovnu skolu (ex Visu poslovnu) kod Vuka. Oni u 2 godinu imaju smer Informacioni sistemi i e-biznis.
Ala pricas napamet, pa stvarno dokle vise ove carsijske price na racun Megatrenda, em sto ima bar 100 kompjutera em se kolokvijumi uvek rade po grupama tako da naravno svako moze da polaze, tako da ovo nema veze sa istinom...

Preporuka za Megatrend FPS kompjuterski inzenjering, super profe i zanimljiva materija (dosta o bazama podataka napr)

ja sam vec 3 godine na megatrendu, smer Ki i do sada nisam cuo da ima neko ogranicenje zbog broja kompova. :) a i ne ubijaju sa cenama, 900€ stvarno nije mnogo u odnosu na ostale privatne a i mnoge drzavne fakultete.

engleski,analiza inf sistema,mok... sve se to radi i polaze na kompovima, a ima ih na stotinak sa svojim netom

Ako zelish neshto da nauchish, zaboravi na FON... Izvikano ime, uzimaju 1250e po godini, a stisli se za RC... Moje najogre tracenje vremena u zivotu... bolje idi na VETSH, RAF, ETF, ali ovu "menadzeriju" zaobidji u shirokom luku... prodavanje magle...

Studiram FON, a hteo sam ETF.

Nijedan fakultet ti nece pruziti potrebno znanje programiranja za konkretan rad. Budi spreman da oderes guzicu sedeci ispred kompa. Znaci radeci sam.

Za sve ostalo, nema mudrovanja.

Sa PMF-om se neces usreciti. Ne zato sto je fakultet los, vec zato sto ne programiraju u toj meri da bi ga izabrao zbog tog kriterijuma, a matematike ima, ima, ima,... kad zavrsis, mozes da radis kao profesor matematike (mozes i privatne casove da dajes, to je super).

ETF je fakultet na kome se stvarno radi dosta i mnogo cega. Ljudi rade programiranje ozbiljno, ali zato rade ozbiljno i ostale matematicke predmete, fizike, sinteze, analize... (valjda me razumes), pa nemas bas puno vremena da se posvetis sopsvenom izucavanju i samostalno-paralelnom radu nasuprot fakultetskom.

FON ima smer informacioni sistemi. To je ok fax, ima tezinu, rade ok predmete, ali moras da razgranicis da budes programer ili da budes tzv. menadzer razvojnog tima. (da li sam se dobro izrazio?) Znaci, vise da poznajes tematiku, znas kako se to radi (programira), znas UML, znas baze i ostale stvari, i pomocu tog znanja pratis razvoj projekta svog tima. Ostavlja ti vremena i prostora da se razmahnes i kreativno ispoljis.

Cuo sam da je VETES (ne znam kako se sada zove) ok skolica za programiranje jer ne "vrdaju" mnogo, ali to neka objasni neko ko studira tamo.

I na kraju, da li si cuo da nekoliko (5-10) najbogatijih ljudi iz IT sveta nije zavrsilo fakultete? Naravno, tebi savetujem da ga zavrsis ali to govori da bez vannastavne aktivnosti ne moze ni da se razmislja o "top of the wolrd" znanju.

Pozdrav.

SpawnSCG je napisao(la):

za Singidunum nemam pojma, ali za Megatrend imam i te kako: prvo cena je samo 900e dok je na FON-u 85 000 din( malo mate 85000:86 je oko 990e znaci za 10% veca od cene na MTD-u), na Megatrendu mozes da uzmes kredit i da placas na rate. Kompjutera imju i VISE nego dovoljno ima, zao mi je sto tvoj drug, a moj kolega nije stigao da se prijavi mada je rok za prijavu bio dosta dug. Placanjem prijave ispita podsticu da ucis da ne prijavljujes ka sumanut ispite koji kostaju 850/1350din za oktobarski rok 2005., a na drzavnim faxovima se posle 3.prijave ispita placa 500din. Na Megatrendu imas vise ispitnih rokova ove godine je odobren i NOVEMBAR za one kojima treba 1 ispit za uslov. Dobijes e-mail-ove profesora da im se obratis za pomoc na koje u vrlo kratkom roku odgovaraju ( sam sam se uverio za dva profesora).

A zasto za drzavne fakultete pricate da mora da se plati???

Nek se decko upise na budzet pa mu je onda godina 0 na bilom kom drzavnom faultetu. U slucaju da ne upise na teret budzeta, onda nek razmislja koja mu je alternativa bolja ( od onih koje se placaju), neki privatni ili isti taj ali da plati!!!

GEOM je napisao(la):
Dobijes e-mail-ove profesora da im se obratis za pomoc na koje u vrlo kratkom roku odgovaraju ( sam sam se uverio za dva profesora).
To ima i na ETF-u, na računarskim predmetima.

SpawnSCG je napisao(la):

:wc:

Mis'im shta reci, a ne smoriti :D

P.S Raspitaj se kod drugara da on nije na Poslovnoj skoli Megatrend ;)

Poslednja izmena:
evo sta ja mogu da ti kazem. Tesko da ces steci neki extra znanje na bilo kom od fakulteta, i kao sto sam verovatno znas, uz bilo koji fax ce ti sigurno trebati neki od specijalizovanih kurseva, koji sami po sebi vise vrede, ali sobzirom da zivimo u srbiji bez fakultetske diplome nemas nista. Tako da mozes da se odlucis da li da ustedis vreme i novac, i upises neki od "laksih" fakulteta i uporedo ides na neki/neke kurseve, ili da upises neki od tezih fakulteta (etf, pmf) i tu pocnes da gubise vreme na stvari koje ti nisu toliko potrebne i zanimljive (matematika do beskraja).

Sto se tice privatnih fakulteta moj ti je savet da ih zaobidjes, bar neke od njih. o megatrendu necu da pricam, tu poslusaj druge koji vise znaju, ali mogu da ti dam savet vezan za RAF ili singidunum. RAF je kao sto si i sam rekao previse skup, a sobzirom da su na njemu dekan i prodekan sa pmf-a mozes zamisliti koliko i tamo ima matematike (matematiku spominjem kao razlog zbog koga ja ne bih upisao tako nesto :)).

Sto se tice singidunuma... pa ovako... Program zaista deluje primamljivo, fini predmeti, ne toliko teska skola, nazovi priznata... Mozda na prvi pogled i najbolji izbor. Ali imao sam priliku skoro da pricam sa jednim prijateljem, profesorom informatike sa ekonomskog fakulteta, koji je pravio program za singidunum (tj. fakultet za poslovnu informatiku). Covek je hteo da od toga napravi svetski priznat fax, da dovede strucne ljude da predaju, ali naravno, gazda fakulteta kao i svaki posteni srbin, hteo je da ustedi pare i doveo svoje (nestrucne) ljude. Prema tome, strucni kadar je los, a i uz sve to pitanje je koliko im je diploma priznata i da li imaju licencu za rad. o faxu najbolje govori to sto je jedan od vlasnika fakulteta svoje dete upisao na ekonomiju a na svoj fakultet gde su svi isti predmeti.

Nekako najbolji izbor u celoj toj prici je Beogradska poslovna skola (tj. svima poznatija pod imenom visa poslovna, ili bolje receno visa osnovna :d). Od skoro i ona radi po bolonjskoj konvenciji, tako da imas visoku strucnu spremu sa zavrsene 3 godine. Informatika nije losa, postoje 2 smera, oba veoma korisna. Na prvoj godini su uglavnom sve opsti predmeti (matematika, ekonomija, ekonomika preduzeca...) ali se svi oni zaista lako polazu. Najveca prednost je to sto tokom godine imas kolokvijume iz predmeta, i svaki polozeni kolokvijum oslobadja te tog dela ispita iz tog predmeta (svako ko ide na fax zna koliko je ovo korisna stvar).

Na kraju, visa elektrotehnicka, boje da i tu ne duzim, ima dosta ljudi koji to studiraju i bolje znaju do mene o cemu se radi i kakva je situacija tamo. Ono sto ja znam je da imaju odlicne smerove (nrt, audio/video...). Ne znam kakve su sada cene, po smerovima, ni da li je pocela da radi po bolonji (tj. da li je nudi visoku ili samo visu strucnu spremu), a to su svakako faktori na koje treba obratiti paznju pri upisu.

Eto, kao zakljucak, ako si sreman da ulozis veliki trud, ako imas interesovanja i sposobnosti za tako nesto onda ti je moj predlog ETF. Sa diplomom etf-a i nekim zavrsenim kursem mocices da se zaposlis kako hoces.
Sa druge strane, ako hoces sto lakse da prodjes fax, a da se specijalizujes na drugim stranama, onda ti svakako savetujem Beogradsku poslovnu skolu.

eto, nadam se da sam bio od neke koristi :)

neverovatno ispasce da je najbolje da upise poslovnu skolu :trust:
ja sam prvo hteo da upisem fon ali sam ipak upisao singidunum zato sto je ista cena a milion puta bolji uslovi...najveca prednost je to sto ucis 2 jezika, engleski obavezan i 2. izborni koji se uci od nule, mozes da biras nemacki, spanski, italijanski. neko iznad je rekao da profesori nisu strucni ali mnogo toga naucis na predavanjima sto mi je u gimnaziji bilo nezamislivo.
ako te jos nesto zanima pitaj i najbolje bi bilo da svako iznese misljenje o svom fakultetu nego da bezveze nagadja.

pa i na etfu 90% profesora (&asistenata) nam je dalo svoje mailove. jest da josh nisam probao kolko brzo odgovaraju al bice prilike i za to. svi predmeti imaju sajtove i vrlo se chesto azuriraju.

Tacno tako od kada je krenulo sa promenama na ETF-u sve se promenilo na bolje pogotovo za nove studente.Tako imaju konsultacije u odredjenim terminima, mailove, mailing liste, forum, sajtove koji se redovno azuriraju isl...

Eto da ne ispadne offtopic o VETS-u sam cuo dosta pohvala za ove "obicne" smerove,a vecinom tamo predaju i profani sa ETF-a i grupe su relativno male i imaju mentore isl...Sve u svemu razmisli i o VETS-u...

Poslednja izmena:
paciotti je napisao(la):
neverovatno ispasce da je najbolje da upise poslovnu skolu

naravno da nije najbolje da upise visu poslovnu, ali ako nije spreman na veliki trud oko fakulteta (i ucenje ispita koji ga ne interesuju) onda je to najbolji izbor.

paciotti je napisao(la):
neko iznad je rekao da profesori nisu strucni ali mnogo toga naucis na predavanjima sto mi je u gimnaziji bilo nezamislivo.

zar uopste mozes da poredis gimnaziju sa fakultetom??? :zgran:

GEOM je napisao(la):
na MTD-u dobijes e-mail-ove SVIH profesora bez obzira na predmet
Ovde dobiješ mejlove svih asistenata bez obzira na predmet. I svi predmeti imaju svoj sajt sa materijalima i rokovima.
A i bolji je faks generalno :D

paciotti je napisao(la):
ako te jos nesto zanima pitaj i najbolje bi bilo da svako iznese misljenje o svom fakultetu nego da bezveze nagadja.

slazem se sa tobom u ovom delu.

Nazad
Vrh Dno