Šta je novo?

Fajl sistem (NTFS) i veliki fajlovi

Mr.Moonlight

Slavan
Učlanjen(a)
10.03.2009
Poena
304
Zanima me da li se pri defragmentaciji sredjuju tj. klasterizuju i veliki fajlovi kao shto su mds. ili avi ili dvx fajlovi. Oni se verovatno pomeraju prilikom defragmentacije ali da li se oni uopshte fragmentuju usled korishcenja da bi bila nuzna defragmentacija tj. uredjivanje klastera radi brzeg citanja sa HD?

Fajlovi koji se često menjaju se fragmentuju usled korišćenja. Kako filmove i imidže najčešće samo iščitavaš, tu nema šta da se fragmentuje, ali mogu biti fragmentovani pri nastajanju, tj kopiranju, ako ih je Windows ubacivao na delove slobodnog prostora koji su manji od veličine fajla.
Uostalom svaki iole bolji defragmenter lepo može da ti iscrta mapu fajlova pa da znaš kakva je konkretna situacija.

Hvala, znachi oni se u principu ne fragmentuju zbog prirode fajlova , sem u slucaju potrebe popunjavanja slobodnog prostora na HD. Jel razlog zbog chega je generalna preporuka shto veceg klastera pri deep formatu HDa u sluchaju da se komp koristi za multimediu , chinjenica da bi za takve fajlove bila idealna situaciju kad bi klaster (teoretski mogao da bude josh veci)? Hvala na prethodnom odgovoru:)

Ne znam zasto bi veci cluster znacio ista primetno u brzini... mislim ako ti je disk primarno ili ekskluzivno za MM, onda da, nema razloga za manje clustere (cak ni pesme nisu toliko male).
Ali da li bi bilo ubrzanja koji bi se i stopericom moglo izmeriti... jok.

Vrh Dno