Šta je novo?

Facebook kupuje OculusVR

nex999

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
20.10.2004
Poena
985
Moja oprema  
CPU & Cooler
Core i9 14900KF*Noctua NH-D15
Matična ploča
MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi
RAM
Corsair Vengeance DDR5 64GB 6400MHz
GPU
Asus TUF RTX4090
Storage
2x 2TB Samsung 990 PRO NVMe M.2
PSU
Corsair HX1500i
Kućište
NZXT H7 Flow
Monitor
LG Ultragear 27GS95QE-B, LG CX
Poslednja izmena:
Tako je Joca Karmak postao zaposleni Fejsbuka... ko Zona Sumraka ***e. Sta ce njima Oculus i sta cemo mi da radimo sada kada su vlasnistvo Fejsbuka sto znaci da nema nista od cele PC VR price.

Zato sto svi izumi ikada su bili finansirani od strane ljudi koji su bili u istoj industriji? Posebno u igrackoj industriji gde su neke od najvecih game developing firmi u vlasnistvu kompanija koje nemaju veze sa istom.

Izjava osnivaca firme:

http://www.reddit.com/r/oculus/comments/21cy9n/the_future_of_vr/

Notch-ova izjava posle objave novosti:

We were in talks about maybe bringing a version of Minecraft to Oculus. I just cancelled that deal. Facebook creeps me out.

https://twitter.com/notch/status/448586381565390848

Poslednja izmena:
Kupili su ih još malo pa džabe, ne mogu da verujem da niko nije više ponudio. Ovo bi moglo da zazne Valve, oni su igrali na Oculus podršku da distanciraju SteamBox od ostalih. Samo da umesto toga ne dobijemo FarmVille 3D.

3d fejsbuk. Statusi će da lete okolo.
Uopšte ne razumem zašto su ovo uradili.

Da bi mogao da popiješ kaficu licem u lice sa prijateljima, a da ne moraš da mrdneš prstom :D

Šalim se...

Razlog je jednostavan, treba da urade nešto sa novcem dok su deonice još uvek veštački prenaduvane. Sa tim novcem mogu da rade dve stvari:

a. Da kupuju sve što iole može da postane konkurencija i tako veštački produžavaju stvaranje novca bez pokrića.
b. Da kupuju zanimljive projekte u začetku koji im mogu obezbediti život preko patenata i "posle kraja" fb-a.

Klasičan primer neoliberalnog kapitalizma, tj. bolje rečeno njegovog ekonomskog imperijalizma :)

Poslednja izmena:
Oko 1.6 milijardi u deonicama i 400 miliona u cash-u. Hmmm... Previse dobra ponuda da covek odbije :d

Za mene je ovo razočaravajući podatak. Već vidim new generation of ads. Od ovog momenta sam izgubio svaki interes za ocilus.

Uopšte ne razumem zašto su ovo uradili.

Kapital koji se ne obrće ne vredi ništa. Kupili su Oculus jer će na njemu da zarade mnogo pošto po svemu sudeći stvar će da eksplodira kad krene masovno.

Inače oni su poslednji koje sam očekivao u ovoj priči ali čisto finansijski gledano ima smisla.

Znači novi mehur od sapunice se duva.

Po meni najveci fail je to sto su sredstva za izradu skupili preko kickstartera i onda celu stvar prodali i pre nego sto je valjano zazivela. Iznevereni su ljudi koji su svojim donacijama izfinasirali projekat misleci pritom da pomazu nezavisni mali tim koji zeli da nesto promeni... Yeah right! Mislim razumem i gazdu. 2 milijarde na gomili, verovatno vise nikad nece ni videti.

Kako su izneverili ako isporuče ono što su obećali?

Ovo i ne mora da ispadne lose kako vecina ocekuje. Mozda Oculus nastavi putem kojim su planirali. Vreme ce pokazati.

Dolaskom FB-a cela prica oko razvoja ce se sigurno promeniti. Super ako se budu drzali prvobitne ideje mada cisto sumnjam da ce to biti slucaj. Neki menadzer ce zasigurno smisliti savrsenu integraciju FB i OR-a, ako vec nije...
Zamisli da EA kupi Star Citizen. Da li bi to bilo ok prema ljudima koji su investirali. Mislim dobice igru kad izadje.
Da li su ljudi iz OR-a u kickstarter kampanji rekli da planiraju da prodaju biznis cim neko baci gomilu para na sto? Ne verujem da bi sakupili ni delic para da jesu.

Dolaskom FB-a cela prica oko razvoja ce se sigurno promeniti. Super ako se budu drzali prvobitne ideje mada cisto sumnjam da ce to biti slucaj. Neki menadzer ce zasigurno smisliti savrsenu integraciju FB i OR-a, ako vec nije...
Zamisli da EA kupi Star Citizen. Da li bi to bilo ok prema ljudima koji su investirali. Mislim dobice igru kad izadje.
Da li su ljudi iz OR-a u kickstarter kampanji rekli da planiraju da prodaju biznis cim neko baci gomilu para na sto? Ne verujem da bi sakupili ni delic para da jesu.

Imaš informaciju da će sad sliku prikazivati naopačke?
Zašto se onda nisi bunio kad je u Oculus investirano oko 100 miliona dolara pre oko pola godine?
Sigurno da FB ne može na OR da doda Like dugme i da ti u igri izbacuje reklame tako da razloga za brigu nema previše.
Jednostavno ne mogu da naprave izmene kojima bi upropastili OR, a sigurno ga nisu kupili da bi ga ugasili.

Da bi VR zaživeo potrebno je da neko veliki stane iza da bi se širom primenom i masovnom proizvodnjom došlo do prihvatljive cene.
Postoje jako dugo firme koje proizvode razne VR sisteme pa ih nigde nema...

dev verzija je bila 300 usd, final je mogao samo jeftiniji da bude, sto je iskreno, prihvatljiva cena
slazem se sa ljudima na redditu, ovo vise nije oculus, sada je facebook, sa svime sto to donosi, negativno uglavnom

da sam uradio preorder, sada bih ga cancelovao, a da sam dao pare na kickstarteru, iskreno, sada bi ih trazio nazad

Treba svi koji su kickstartovali Oculus da tuze ovog Palmera. Sto se tice Oculusa i PC igara, puko je ko zvecka. Sada nijedan indie dev nece ubaciti Oculus podrsku u svoju igru jer nece da rizikuje da ga Fejsbuk posle smara sa nekim uslovljanjem tipa moraju njihove reklamere da se prikazuju i slicno. Ovaj projekat je od danas zvanicno mrtav.

*** kolko lupetate na ovoj temi, da to nije zdravo...
oculus rift ce ostati potpuno isti, kao i njegov pravac pre prodaje, samo je drugi vlasnik, pa sta?
celinici fb-a su dovoljno pametni da ne menjaju nista sto je i masovno zainteresovalo ljude za OR, samo ce mozda ubaciti neku eventualno podrsku za njega na fejsu, u fazonu kao nekog video chat-a, ne vidim sta drugo, dok im je primarni cilj, kao sto neko rece par postova unazad, da zarade...
cudi me da google nije uskocio u pricu, ili recimo microsoft, jer sony je takodje prikazao VR, no moguce da m$ vec radi na nekom svom resenju...

Microsoft je vec rekao da radi na svom VR u San Francisku, ali su ocigledno daleko iza Morpheusa i jos vise od Oculus Rifta.

Na šta će MS da zakači taj svoj VR?
Rade na njemu kao što godinama rade na low overhead DX :S:

MS ima uz svaku konzolu jako zanimljiv uredjaj koji moze da supportuje headset, tako da se moze desiti da su zapravo ispred konkurencije u tom pogledu. Uz Oculus kazu da je idealna Hydra, za Morfeus, verovatno ce kamera i Move da budu komplementarni.

Ok, donekle razumem antagonizam prema fejsbuku i duckface selfijima, smorio je... I jedan underground sveti gral gaminga odjednom je postao najgori mejnstrim. Al' budimo realni, facebook je svuda. Na share dugmetu PS4 kontrolera, like dugme je na vrhu ove stranice foruma, utrpao bi se taj u svaciji VR prvom prilikom, kako god okrenes.

This isn’t bizzaro world. We will soon live in a world where the maker of Doom, Quake and most of my childhood memories works for Mark Zuckerberg. John Carmack will soon be a Facebook employee.

John Carmack ‏@ID_AA_Carmack 18h
I suppose I will get a FB account now, so that may lead to some writing a little longer than tweet length.

Baš me zanima njegovo mišljenje, čekao sam neku interesantniju vest od ove monstruozne "nabavke" OR-a. Biće zabavno na svim poljima, možda naprave neki Pleasure Helmet :d

John Carmack ‏@ID_AA_Carmack 18h
I suppose I will get a FB account now, so that may lead to some writing a little longer than tweet length.

Baš me zanima njegovo mišljenje, čekao sam neku interesantniju vest od ove monstruozne "nabavke" OR-a. Biće zabavno na svim poljima, možda naprave neki Pleasure Helmet :d

Kladim se da se i on odlično opario ovde. Verovatno je dobio određen procenat deonica kada je ušao u ovaj projekat.

...i mnogo bolje od ove papazjanije sa VRom (koja nije nista vise od CSSa na HTML) je neko stivo od jednog od pionira VR-a: Jaron Lanier-a

MS ima uz svaku konzolu jako zanimljiv uredjaj koji moze da supportuje headset, tako da se moze desiti da su zapravo ispred konkurencije u tom pogledu.

XBox je preslab za VR i PS4 je slab ali MS-ovo čedo je jednostavno preslabo tako da oni nisu nigde i samo mažu oči jer su totalno van dešavanja...

xbmzqYp.gif

:d

Novosti ;)

Introducing Michael Abrash, Oculus Chief Scientist

Facebook’s acquisition of Oculus means that VR is going to happen in all its glory. The resources and long-term commitment that Facebook brings gives Oculus the runway it needs to solve the hard problems of VR – and some of them are hard indeed. I now fully expect to spend the rest of my career pushing VR as far ahead as I can.

Vrh Dno