Šta je novo?

F31fd slike?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
595
Postoji 90% sansi da cu uzeti F31fd pa bi voleo ako moze neko da postuje slike doticnog.
Pregledao sam sve moguce sajtove ali imam utisak da su sve slike tamo obradjene u PS.
Ako vas ne mrzi stavite i slike koje ste slikali na AUTO.

Hvala

Pa fotke su obradjene odmah iz aparata u jpegu, manje ili vishe u zavisnosti od samog aparata. Ono shto vidish na netu, mozesh da budesh siguran da je iz aparata, bez dodatne obrade. I bolje je da fotke pogledash od nekoga ko zna da ih napravi, a ne da ti neko postuje fotku unishtenu njegovom greshkom pa da pomislish kako je aparat losh.

Kako mislis u zavisnosti od aparata? Mislis na to kako je podesen?
Imaju neke slike koje su suvise dobre da bi bile "sirove" :)
Mada ima i slika koje su unistene ali njih nisam gledao.
Mene najvise zanimaju slike koje se slikaju nocu, na zurkama....
A najvise me nerviralo na A610 sto je skoro sve crno iza ljudi koje uslikam.
Jos jedno pitanje!
Video zapis na njemu je duplo manji mb/s nego na Canonu. El ogromna razlika u kvalitetu. Skinuo sam neki video klip i mislim da je Canon malko bolji.

Ne razumem sto se svi vataju za taj video zapis, ko da ce da snimate ne znam sta - za to postoje DV kamerice, izuzetno dobre i izuzetno jeftine. Video zapis kod digitalnih aparata ne zadovoljava nikakve kriterijume osim kriterijuma zvanog "nuzda", tako da je svejedno...

Ono cemu su namenjeni aparati je fotografisanje. Fuji f31fd ce u losim svetlosnim uslovima dati mnogo bolju fotku nego bilo koji kompaktni Canon te klase, zbog dobrih performansi na visokim ISO osetljivostima.

Razlog zasto dobijas crnu pozadinu iza subjekta kad slikas u losijim uslovima je slikanje u automatskom modu a Canon uglavnom drzi ISO100-200 u tom modu sa blicom sto rezultuje takvim slikama. Kod Fujia je moguce dignuti ISO na 400 ili cak na 800 a da slika ispadne odlicna - aparat onda moze da pokupi dovoljno svetla iz pozadine tako da slike u mraku izgledaju lepse (lepo se vidi pozadina), jos ako se blic koristi u slow-sync modu stvari su jos bolje.

Za to sto hoces, Fuji je dosta bolji.

Kako mislis u zavisnosti od aparata? Mislis na to kako je podesen?
Imaju neke slike koje su suvise dobre da bi bile "sirove" :)

Svaki aparat, a pogotovo ti mali, kada je jpeg u pitanju, imaju unutrashnju obradu koja ne zavisi od tebe, niti moze da se iskljuchi. U prevodu, pre nego shto vidish fotku, on je uradio photoshop za tebe, da se ne muchish, pa zato fotke iz takvih aparata na prvi pogled obichno izgledaju lepshe i oshtrije nego neke sa profesionalnog, jer oni imaju jako slabu obradu. Ali recimo Fuji je jedan od kompakt aparata koji imaju najmanju mogucu obradu, pa ce zato vecini fotka sa Canona da deluje lepshe. Ali, zato kod Canona shta si dobio, dobio si, kod Fujija imash mogucnost ispravke i izvlachenja, i kada malo udjesh u problematiku, videcesh da je to prednost.

Mene najvise zanimaju slike koje se slikaju nocu, na zurkama....

Za takvu vrstu fotkanja, jedino ce ti neki od Fuji F ili S6500 pomoci, svi ostali su daleko iza. ISO800+blic chuda znaju da naprave u loshim uslovima i tu se ISO100/200+blic ne moze meriti, kao shto je cosmo objasnio, a i ti primetio tunel :D

Video zapis na njemu je duplo manji mb/s nego na Canonu. El ogromna razlika u kvalitetu. Skinuo sam neki video klip i mislim da je Canon malko bolji.

Bash tako, razlika je mnogo manja nego zauzece i to je prednost, jer (opet kako reche cosmo), video na fotoaparatima je vishe zezanje nego bilo shta ozbiljno.

Poslednja izmena:
Fuji je jedan od kompakt aparata koji imaju najmanju mogucu obradu, pa ce zato vecini fotka sa Canona da deluje lepshe. Ali, zato kod Canona shta si dobio, dobio si, kod Fujija imash mogucnost ispravke i izvlachenja

Ovo uopšte nije tačno, upravo je obrnuto.

Evo primera sa uporednog testa:

Fuji daleko više obrađuje fotku, napucava je i oštri, a upravo Canon daje finiji DSLR-like rezultat

edit: ne znam zašto neće da prikaže i drugi thumb

Prilozi

• canon crop.jpg
    canon crop.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 114
  • fuji crop.jpg
    fuji crop.jpg
    74.4 KB · Pregleda: 92
Poslednja izmena:
Cropovima uporedjujesh najmanji sa najvecim i najboljim senzorom kod kompakta, i razlichite objektive ? :)

E moj vrhunski poznavaoche :)

Poslednja izmena:
@ cozmo! jedino polu-normalne sile na A610 sam dobijao ako stavim slowsinhro+slikanje 2 sek posle pritiska na dugme+iso 200 (nisam isao preko toga) i tada nisu uvek naj! (slike iz ruke)
Video klip je samo prednost i cisto me zanimalo da li stvarno postoji razlika ili je do mene :)

@ Nebijsa neznam koji je Canon u pitanju ali meni se vise svidjau slike na Fuji-u. Mnogo se ostrije vide npr. crepovi na zgradi. I kada uporedim ove dve slike kao da je na Canonu ukljucen vivid (malo su jace boje) Mada ja sam amater!
Ima li vivid na Fuji-u?

Poznavaoče, kakve veze imaju senzor i objektivi u priči o karakteru unutrašnje obrade? :)

Fuji više obrađuje i oštri od Canona i to je van svake sumnje.

Evo još primera:

@frka, upravo o tome i pričam, Fuji jače oštri i zato ti crepovi tako izgledaju.

Što se tiče boja, Canon IXUS 800 IS daje nešto jače, ali one nisu u celosti napucane u aparatu, nego su dobrim delom postignute kvalitetom objektiva. To je i inače karakteristika IXUS-a

Prilozi

• canon 2 crop.jpg
    canon 2 crop.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 109
  • fuji 2 crop.jpg
    fuji 2 crop.jpg
    79.9 KB · Pregleda: 121
Nebojsa o kom Canon ixus-u se radi? meni kao laiku nije sad nije jasno, Fuji ima vise suma ako dobro vidim na ovim dnevnim fotkama, opet ako dobro vidim kida nocu na high iso, kako?

Poznavaoče, kakve veze imaju senzor i objektivi u priči o karakteru unutrašnje obrade? :)

Pa ima veze jer Fuji ima mnogo veci i bolji senzor, a sigurno i bolji objektiv, pa kako znash da je fotka oshtrija zbog obrade ? Ovi tvoji cropovi samo pokazuju koliko F30 shamara Ixusa800IS, i nishta vishe. Na cropovima iz crkve se jasno vidi "nasilno" oshtrenje i primetno manje detalja na Ixusu, dok je fotka sa F30 skoro bez obrade i sa vishe detalja, iako je to ISO100 vs ISO400, Fuji ga je jednostavno oduvao..

Ako cesh tako da gledash, znachi da 5D ima jache oshtrenje od 300D, a upravo je obrnuto ;)

Poslednja izmena:
Počeo si da mi pričaš i o 5 D koga koristim već mesecima ? ;)

Evo cropa Fuji F 30, Canona 400 D + 17-55 (2000 e) i Canona 5 D + 16-35 L (4000 e)

Fuji i u toj konkurenciji daje najoštriju sliku, pa hoćeš li da kažeš da i među njima ima najbolji senzor i objektiv? :D

btw, 400 D, 30 D i 5 D imaju jednako oštrenje, čak su im i meniji za njegovo podešavanje identični (Picture style). Jedino 1 D serija ima drugačije.

Prilozi

• fuji crop.jpg
    fuji crop.jpg
    74.4 KB · Pregleda: 69
  • 400 D  crop.jpg
    400 D crop.jpg
    88.3 KB · Pregleda: 81
  • 5 D crop.jpg
    5 D crop.jpg
    70.8 KB · Pregleda: 90
Ako mogu da se umešam, na kropu iz unutrašnjosti crkve Canon definitivno ima manje detalja, pa i da ima bolji objektiv (pošto senzor znamo da nema) džabe mu to kad ostane bez detalja u procesiranju i konverziji u JPEG.

Vidim i da su boje na Fujijevom kropu drastično bolje pogođene, u stvari to je ono što se vidi na prvi pogled, zatim detalji i kontrast. Nezdravo su mi tople i prezasićene boje sa Ixusa - mada možda to neko voli. :)

Nebojsa, uz duzno postovanje, Fuji je bolji (vise detalja i pixel per pixel ostrine) od Canona, cak i na tvojim primerima.
Inace, od novembra koristim s6500fd i svaki Canon bilo koje klase a da nije DSLR je dosta losiji u poredjenju sa njim. A mnoooooogo sam ih probao...

Počeo si da mi pričaš i o 5 D koga koristim već mesecima ? ;)

I to sad ima neke veze sa ovom prichom ? :) Koristish ti fotoaparat 20 godina pa redovno sprzenu fotku pokazujesh javno :)

Evo cropa Fuji F 30, Canona 400 D + 17-55 (2000 e) i Canona 5 D + 16-35 L (4000 e)

Fuji i u toj konkurenciji daje najoštriju sliku, pa hoćeš li da kažeš da i među njima ima najbolji senzor i objektiv? :D

Ajde jednom da uporedimo aparate bar slichne klase ? Naravno da Fuji oshtri vishe nego DSLR, to sam i rekao u jednom od prethodnih postova, ali u odnosu na vecinu Canona oshtri i unishtava fotku manje i vishe se iz Fujijeve fotke moze izvuci, to je poenta pricha.

btw, 400 D, 30 D i 5 D imaju jednako oštrenje, čak su im i meniji za njegovo podešavanje identični (Picture style). Jedino 1 D serija ima drugačije.

Ja sam uporedio 5D i 300D ako nisi primetio, i tu ce fotka sa 5D uvek biti oshtrija, iako 300D ima jache oshtrenje, mozda chak i na 100% cropovima. Zashto ? Zato shto ima veci i bolji senzor, isto kao Fuji vs ovaj Ixus.

30D i 5D "iz kutije" imaju slabije ostrenje i manje saturacije od 400D. Isto je bilo i sa 10D i 300D i sa 20D i 350D.

Nema potrebe da se vrtimo u krug, ko hoće i zna da gleda, iz aviona vidi ono što pričam.

U primeru iz antikvarnice (nije crkva) zum nije identičan jer oba imaju malo koraka, pa se potrefilo da Fuji ima krupniji krop. Ali i kada oduzmemo to, oštriji na 100% od IXUS-a. Taj rezultat je u dobroj meri postignut dodatnim napucavanjem, to je jedino što sam hteo da kažem.

Dakle, F30/31 jače oštri i obrađuje fotku od IXUS serije. Ta obrada u kombinaciji sa velikim senzorom i oštrim objektivom dovodi do toga da je Fuji slika izgleda na 100% pregledu najoštrija u klasi.

Slično važi i za S 6500 fd i S 9600 čiji će test danas biti postavljen.

Što se tiče kvaliteta objektiva, ima raznih parametara po kojima se on gleda. Na primer, oštrina u uglovima, gde su svi Fuji jako dobri, a evo i količine CA: F30 vs. IXUS

Prilozi

• ca Fuji.jpg
    ca Fuji.jpg
    85.4 KB · Pregleda: 99
  • ca IXUS.jpg
    ca IXUS.jpg
    84.4 KB · Pregleda: 108
Fuji odavno jako ostri i po tome je poznat... To ostrenje je na primer, na jednom jako sumovitom S7000 bilo krivac za isplivavanje suma tamo gde ga nije moralo biti. U isto vreme su korisnici voleli takav pristup internoj obradi i udarili su u silnu kuknjavu kada se pojavio S9500... I jos tu postoji i zackoljic' u vidu SCCD senzora zahvaljujuci kome je bas tesko potrefiti balans izmedju uostrenog i mekog tj. ili isplivaju njegovi artefakti ili ne bude bas onako "lepo ostro". Secam se da mi je trebalo mnooogo pokusaj-greska konverzija iz RAW dok nisam "ub'o" pravu meru...

Sto se tice IXUS vs. F30 kropa i CA, lepo se vidi da one postoje i kod Canona ali ih oni po svemu sudeci sredjuju u obradi (sto nije neka velika mudrost). Ali i moze im se kad su DiGIC II/III brzi k'o munje :) Nije to uvek tako bilo i vec sam pisao o vremenu matorih A aparata gde je bilo pozeljno svakoj fotografiji udariti finalni "glanc" pomocu USM-a iz dva prolaza (mikrokontrast i ostrenje).

Ne znam, iz ovih primera se nikako ne moze videti koliko koji uoshtrava jer Ixus ochigledno ima najlon kesu na objektivu, a mutnije ne znachi 'slabije oshtrenje'.

^^:d

baš si me nasmejao ..

neko mi je tražio još primera za CA, pa evo..

Prilozi

• ca IXUS.jpg
    ca IXUS.jpg
    127.2 KB · Pregleda: 60
  • ca f 30.jpg
    ca f 30.jpg
    125.3 KB · Pregleda: 69
Fuji ima dosta CA kad se slika u kontrasvetlu - to je fakat, ali ne bih tome pridavao previše značaja, pošto uz dinamiku koju imaju mali senzori, nevođenje računa o svetlu će napraviti mnogo veće probleme nego što su hromatske aberacije.

Inače, stvarno je fenomenalno oštar - govorim o F31fd verziji, trebalo bi da su iskustva i sa F30 identična.

Ceo kadar.

U gornjem redu su kropovi iz centralnog dela kadra, u donjem iz ivica. Osvetljaj i merenje kako treba. Okačio sam po krop tamnog i svetlog dela. Ja bih bio veoma zadovoljan ovim aparatom da kupujem kompakt. Malo kasnije ću okačiti i ISO800 primer, itekako od značaja mogu biti visoki ISO.

Poslednja izmena:
A ono sto bih dodao - Fuji za klasu daje realnije boje. I auto WB mu je zakon za Canona.

Oni koji me znaju sa foruma duze, znaju da ne volem Canon boje i to, kao, "konzervativno" ostrenje. Vise mi se recimo svidja output recimo sa Fujia i Nikona nego Canona.

Dok je ranije Fuji preterivao, imali smo S7000 i nije mi se svidjala obrada u JPG-u, ali su to doterali i sad to izgleda potaman. Ja sam se iznenadio kad sam printno fotke sa s6500fd i uporedio sa stvarima koje sam sliko - identicne boje. E, to je ono sto volem :)

Slažem se, boje su odlične, tj. ceo opšti utisak sa moje strane je jako dobar za ono što izlazi direktno iz aparata - a takvim kupcima je on prvenstveno i namenjen. Znači direktno sa njim na štampač i to će biti odlično, bilo kablom, bilo putem infracrvenog porta.

Posebno me je prijatno iznenadilo merenje svetla i dinamika malog senzora - ako se vodi računa o tome da ne insistiraš da mu probijaš limite, jer ipak ne može da se meri sa DSLR, niti je namenjen takvim korisnicima da uopšte ima potrebe stavljati ga na takav vid muka.

A ono sto bih dodao - Fuji za klasu daje realnije boje.

Ja moram izgleda kod oftamologa pod hitno, ok ostriji al boje bolje nego kod canona???? ispade da je svuda Fuji za klasu ili 20 klasa (ISO800) bolji od Canon DSLR-ova. Ajd naucite i mene sta gledate kod boja kad su vam toliko bolje na Fujiju?

To za boje je jako subjektivno. Neko voli kad su boje malo napucane a neko ne. Kod Fudzija su prvo furali varijantu sa odvrnutom saturacijom ali su od toga odustali poslednjih godina. Dok se kod Canona desilo skoro pa obrnuto.

ispade da je svuda Fuji za klasu ili 20 klasa (ISO800) bolji od Canon DSLR-ova

To nikad niko nije napisao ali imati u dzepu spravicu velicine kutije cigara koja moze da napravi odlicnu fotku na ISO400 ili 800 cesto znaci mnogo vise nego pun ranac opreme.

Podzemni prolaz u blizini Terazija. Vrlo dobar ISO800 uz f2.8 na najširoj poziciji objektiva - sasvim pristojna sloboda shuttera, a za rezervu tu je ISO1600, pa čak i 3200, koji ima šuma koliko mnogi konkurentni modeli već na ISO400. Poprilično interesantan momenat.

1:1 krop

Ne dajem još konačne ocene, ali utisak svakako sve bolji i bolji što ga više kapiram. Svetlo meri do J., prva liga. Aberacije je skoro uvek moguće izbeći da budu praktično neprimetne, definitivno su solidno oštre fotke, ali ne bih rekao da su preoštrene u aparatu, tj. ima dovoljno mesta za USM pre nego što kontrastna mesta postanu gadna.

Meni se jako sviđa, mnogo moći u veoma malom paketu. Definitivno jednao od onih kupovina u klasi sa kojima se ne može pogrešiti. Suđeno mu je da bude hit. :)

Ja moram izgleda kod oftamologa pod hitno, ok ostriji al boje bolje nego kod canona????Ajd naucite i mene sta gledate kod boja kad su vam toliko bolje na Fujiju?

Hint: Print, print, print... ne gledati ekran, ne gledati ekran, gledati odstampanu fotku. Monitori su ionako svima rastelovani. Canon uvek daje malo prijemciviji ekranski prikaz.
Ali, sad na printu, Fuji je drasticno bolji.

Sto se boja tice Canon (A serija i ixusi) daje lepse ali nerealne prenaglasene boje, uzmite na primer plavo nebo, koji kod Canona izgleda veoma lepo ali daleko od onog sto vidimo okom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno