Šta je novo?

Extra tiha konfa - potrebni saveti

rev

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
620
eto poshto i ja najzad dobih cable net, potrebna mi je jedna mashina koja tje biti skoro uvek ukljuchena i online zbog raznih dl-ova. shtos je u tome shto taj komp treba da se nalazi u sobi u kojoj inache i spavam te se samim tim nametje uslov da mora da bude extra tiha i stabilna jer tje raditi 24/7... a poshto nisam bash neki poznavalac tematike (kompovi mi se chuju ko traktori) bilo bi lepo da mi odgovorite na par pitanja.
dakle prvenstveno me zanima koju plochu + proc, hard, napajanje, cooler da uzmem ? kontam da mi svaki procesor preko 500mhz bio ok (furao bih xp sa 256sdr i na njemu samo fleshget i mirc). da li da probam da nadjem nekog katmai-a sa pasivnim hladjenjem ili neki drugi proc pa stavim npr whisper rock IV ? onda me zanima, shta mislite o nekoj rambus konfiguraciji ? svojevremeno sam imao p4 1.4 sa 256rambusa i mashina je radila extra stabilno i po nekoliko dana bez reboota, a i takve konfe one su sad relativno jeftine. i gde se to mozhe natji uopshte kod nas i kako se kretju cene ? hard, meni pade napamet barakuda 40gb, 7200rpm, 8mb cashe ili mozhda da trazhim neki hard za laptop. da li je tisha barakuda od 5400 ili 7200rpm ?
na kraju, najvishe me zanima koje napajanje da uzmem ? imam sada chieftec 360w al se ipak dosta chuje a ja imam lak san...

hvala unapred, pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Dugo sam se ja borio sa bukom koju ispušta računar, stim što su mi tada performanse gotovo bile podjednako bitne. Koliko vidim, ovoj mašini 3d markovi neće trebati, te će posao biti dosta olakšan.
Taman sam hteo da kažem da je chieftec dosta tih. E sad, nisam se baš mnogo naslušao napajanja, dugo već imam chief i mislim da je zaista tih. Kako ga ti uopšte čuješ, kad kažeš da ti se kompovi čuju kao traktori? Mašina mora da bude dosta tiha da bi se čuo chief, a i onda sa svojih 1300rpm samo uspavljuje, što će tebi goditi :).
Prva i osnovna stvar je da ne planiraš nikakve 80mm fanove u kućištu, bolje hlađenje će biti bez osmica ukoliko skineš jednu stranu kućišta, a i pored skinute strane na kućištu, buka će biti manja nego sa osmicama (osim ako ne planiraš da platiš 20e svaku). Što se stabilnosti tiče, mislim da nema potrebe da juriš katmaie i slično, danas se stabilnost dobija pažljivim pripremanjem sistema i malim brojem instaliranih programa, odnosno instalaciom samo onoga što će ti biti potrebno. Ne može ni jedan hardver toliko da doprinese stabilnosti, koliko može kontrolisani softver. Tako da, možeš slobodno da ideš na neku, na primer, duron varijantu (pričam o ovim "novim" applebred duronima) i bilo koju ploču, ECS, nije bitno. Za hladjenje procesora možeš da uzmeš na primer raptor kuler, koji je ovako sam po sebi dosta tih i da pazariš recimo neki mali regulator, odnosno potenciomer (kapiram da može nešto za 5, plafon 10e da se nađe) i da spustiš obrtaje tog kulera. On ima dobro urađeno i masivno telo, tako da će mu tek bilo koja "promaja" od nekih 1000rpm (praktično nečujno) biti dovoljna. Što se grafičke tiče (još jedna od stvari koja pravi buku), mislim da će to biti najmanji problem naći neku finu grafičku sa pasivnim hlađenjem. Što se harda tiče, to će morati neko drugi da ti pomogne, evo osluškujem moj maxtor dm9 (koji je 750000x tiši od 7ice) i on se praktično ne čuje, dok ne radi ništa, međutim "drlja" po malo (dovoljno da nervira) dok radi nešto, a i najsitniji download sa modemom je dovoljan da "zadrlja" hard disk. Kapiram da ima diskova koji su dovoljno tihi i da bi maltretiranje bilo ići na varijantu sa hardom za laptop.

Poslednja izmena:
Moj savet, ako ti performanse nisu neki prioritet, da pronadjes po oglasima, neku HP Vectru ili IBM, snage 700-800MHz i ubacis disk i memorije koliko ti treba.

HP desktop masine su po meni nesto najtise sto postoji a rade super.

i MSI mega masine su tihe...

zormanic je napisao(la):
Moj savet, ako ti performanse nisu neki prioritet, da pronadjes po oglasima, neku HP Vectru ili IBM, snage 700-800MHz i ubacis disk i memorije koliko ti treba.

HP desktop masine su po meni nesto najtise sto postoji a rade super.

Podrzavam prijedlog. Ja imam Vectru P3 800 (nekad bio celly 633), pasivno hladjen, dakle ima ventilator samo na napajanju, koji se uopste ne cuje. Jedina stvar koja pravi "buku" je disk, tako da :,,:

jos jedan glas za brand masinu... ja u firmi imam jedan Siemens Scenic PIII450 koji ladi samo jedan ventilator, veoma je stabilna i tiha masina... mada sve zavisi od novca koji ti je na raspolaganju. Celeri i PIII mogu da rade sa pasivnim hladnjakom (500-700mhz) ako se obezbedi strujanje kroz kuciste. Kod mene u HTPC masini radi PIII1000 sa veoma niskim Glacial Tech 2411 kulerom na nekih 25-35c ali u masini nema vise ni jedan protocni ventilator osim onog u napajanju (mrzelo me da jurim 92mm vent). Najvecu buku pravi definitivno hard disk IBM 7200, ima neki piskav zvuk koji uzasno smeta.

Za male pare mozes da nadjes stari Compaq DeskPro EP (cini mi se da je EP), ona varijanta kucista sto moze da bude desktop ili midi tower...
Imao sam ta 2 komada sa PIII 550, ploca je BX, a u radu apsolutno besuman. Hladnjak na proc. je pasivni, a preko njega vazduh duva kuler sa kucista, neki totalno besuman model... Graficka je bila Matrox G-200 bez ikakvog hladnjaka ili ventilatora... Hard disk je vrlo tih...

Ako moze neko moje iskustvo, jedan od tih racunara mi u firmi vec 2 godine radi 24/7 bez prestanka, a sto je najinteresantnije vrti 2 aplikacije za akviziciju podataka preko serijskih portova od kojih 1 drzi opterecenje procesora konstantno na 100%... Vec 2 godine bez blokiranja...

Kad vec pricamo o tihom kompu, samo da dodam, pre neki dan bio kod ortaka, ono, decko je utisao komp totalno. Ni najmanji zvuk ne proizvodi. P4 2.6, intel box cooler, i enermax 360w napajanje, a na NBu i grafickoj su samo hladnjaci, i nema dodatnih 8cm fanova u kucistu...

voka_gsw je napisao(la):
...i nema dodatnih 8cm fanova u kucistu...

Pa tje tako da mu crkne hard ;) :d

Aj kad smo vec kod tishine, da li su Chieftecovi HDD rackovi tihi? :p
Mislim na one aluminijumske sa 2 i 3 fana.

Nijedan HDD rack sa ventom nije tih :( to je problem do 40mm ventilatora koji moraju da imaju velik broj obrtaja da bi napravili bilo kakav protok. Pored zujanja prisutan je u brum usled vibracija koje proizvodi vent.

Dobro da preformulishem pitanje. Da li je HDD rack tishi od kulera za HDD, pri tom mislim na skalameriju koja se shrafi na donju stranu hard diska.

Nije... vecina tih kulera ima ventilatore veceg precnika (ovi sto sam ja imao prilike da ih koristim) pa su samim tim tisi jer se sporije vrte. Mada ja uvek stavim jedan 80mm vent utisan da duva ispod... :)

ReV je napisao(la):

Evo, po meni, idealne skice konfiguracije koje tebi treba:

PIII / Celeron 3 (Tualatin core) ~ 1.2Ghz
256Mb SDRAM (PC-133, može u PC-100 ako voziš Celerona)
MB i815 EPT (i815 sa podrškom za Tualatine - Idealna ploča je Gigabyte GA-6OXT-A)
HDD Maxtor @ 5400 o/m

Napajenje koje ima "devetku" koja izvlači vazduh iz kućišta u samo napajanje. Cooler: Telo od Raptora ili nekog sličnog a može i neki Glacail Tech, jeftini su <10€ i veom tihi. Kućište kome napajenje stoji vodoravno odnosno iznad MB. Sranica obavezno otvorena...

P4 + Rambus jeste povoljno ali je ipak skuplje od gore navedene kombinacije a i teško ćeš naći da neko to prodaje (da želi da ti proda po realnoj ceni). P3 / Celeron 2 Cooper-i se više greju (od Tualatina) i mislim da ne bi mogao da prodješ sa pasivnim hladjenjem u više-časovnom / više-dnevnom neprestanom radu. Brand mašine lično ne volim, samo zbog manjka prostora u "desktop" kućištima. AMD ne dolazi u obzir, to znaš i sam.

Maxtori " 5400 o/m su nečujni ali bukvalno.

Odeš lepo u Informatiku i odabereš sebi jedan lep Dell, garantujem da ne postoji šansa da utvrdiš da radi osim po signalnoj diodi, a radio sam sa mašinama koje u sebi imaju P4 2.8 i Radeon 9700 Pro, pa ti vidi.

Vrh Dno