Šta je novo?

Extra fora za Yamaha A/V receiver-e... ;)

Delija

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
905
Upravo sam igrajuci se (tj. pokusavajuci da simuliram :) pure direct mod sa RX-V650 i jacih receiver-a) provalio jednu jaaaaako lepu stvarcicu na mom Yamaha RX-V550 A/V receiveru, a 99% i na svim drugim iz ove klase... :banana:

Ako vam treba kvalitetan analogni ulaz, nemojte koristiti nijedan od DVD/CD/VCR... ulaza, vec front channel od 6ch input-a...

Razlika je vrlo evidentna! Ono sto odmah mozete da probate i bez slusanja muzike je da "u leru" mozete da povecate volume na +15dB (max na mom RX-V550), a da shuma skoro da uopste nema (boljka AV receiver-a generalno), tj. drasticno je manji nego u bilo kom drugom modu! Ono sto se gubi je da u ovom modu ne mogu da se koriste DSP efekti (recimo Dolby ProLogic 2 je koristan :(), pa ste ograniceni na cist 2ch stereo.

p.s. Ne znam da li ovo funkcioniose i sa receiver-ima drugih proizvodjaca, al' bi bilo logicno da je tako. Cudno mi je samo sto nigde na net-u nisam naisao na ovu informaciju... :trust:

Mislim da si upravo otkrio toplu vodu.

Ne kontam cemu takav sarkastican komentar??? :trust: :S:

Slazem se da je stvar relativno logicna, al' mnogima ne bi pala na pamet, pa rek'o nekome moze da koristi. Ja sam se odusevio razlikom + i ovaj moj krsh od Yamaha CD-X393 plejera je najzad propevao kao na nekom solidnom stereo pojacalu.

Izvini zaista ako si tako razumeo. Mrzim sarkasticnost i nikada mi nije bila namera da tako nesto cinim. Jednostavno toliko informacija ima o tome, a i u uputstvima je toliko pisano o tome, da je tvoje "otkrice" u najmanju ruku neocekivano, jer bi to morao znati. Pa cela stvar sa tim "slobodnim" ulazima je u tome da ti ta tehnologija daje slobodu izbora nacina obrade ulaznog signala, jer AV risiveri uglavnom imaju vrlo rudimentirane mogucnosti za "popravljanje", uglavnom samo izlaza. U stvari, postojanje nezavisnih analognih ulaza za svaki kanal posebno je ogromna prednost nekih uredjaja i to im dize cenu. Takodje, to govori o tome da (najverovatnije) postoji zaista 5, 6, 7 ili 8 nezavisnih pojacala koji obradjuju ulazne signale, a ne da se pojacanje vrsi na jednom pojacalu koje, na osnovu vremenske raspodele, obradjuje pojedinacno i ciklicno ulazne signale i reprodukuje ih tako da ljudsko uvo cuje "svih 5,6,7 ili 8" kanala.Izvini jos jednom, jer smo se lose razumeli.

Sad smo se razumeli. ;)

poz. :wave:

Sve je OK, samo treba vise citati.

Ovaj Delijin post je pozeljan jer mnogi nemaju blage veze o ovome.Znachi vecina.I kad posle godinu dana npr.neko sa 'search" ubaci pretragu docice da lepe informacije jer npr.nezna mnogo o hi fi ili nezna da chita uputstvo na eng.jeziku.

Vrlo je moguće da ovo nije (slušajno?) dokumentovano ili ne bar tako očigledno. Čitao sam kompletna uputstva za jeftinije modele 350/450 i tamo se jedino pominje klasičan Direct Stereo mod, tj. nema onako direktno reklamiranog i opisanog "pure direct" moda kao kod skupljih modela iz više klase. U DS modu se ne mogu koristiti efekti i procesiranje zvuka, sad jedino ako je to-to što kaže Delija (?).

Ne mogu se ni u Direct Stereo modu koristiti efekti, al' nije to to. Danas mi je drugar koji ima RX-V750 i Pure Direct mode preneo da se i na njegovom receiver-u oseti razlika.

A da su dokumentovali to na recimo sledeci nacin: "Postovane musterije, koristite 6ch input, posto su klasicni analogni ulazi losiji" :d, mislim da im bas ne bi islo u prilog.

Taj 6ch input je izuzetnog kvaliteta, jednostavno zato sto je predvidjen za DVD Audio / SA-CD kvalitet snimka, pa da to ne radi ultra kvalitetno ispljuvali bi ga na sve strane.

Nazad
Vrh Dno