Šta je novo?

Externi hard... koji?

nebojsa999

Slavan
Učlanjen(a)
06.10.2007
Poena
319
Hocu da kupim externi hard disk... Dvoumim se izmedju WD My book (i to ne znam da li je bolje dati vise za premium edition..ili uzeti essential) i Passport-a.
Ne znam da li vredi dati vise para za manje memorije, samo zato sto je manji i nema adapter, nego se napaja iz USB-a... tj. za model passport? Ili jednostavno uzeti my book, ali me brine da li je bucan, i da li ima mogucnost backup-a?
Ili cak ici na neki treci model, posto je cena ogranicavajuci faktor (naravno:)). I my book i passport mogu da nabavim za oko 9000 din...

Hocu da kupim externi hard disk... Dvoumim se izmedju WD My book (i to ne znam da li je bolje dati vise za premium edition..ili uzeti essential) i Passport-a.
Ne znam da li vredi dati vise para za manje memorije, samo zato sto je manji i nema adapter, nego se napaja iz USB-a... tj. za model passport? Ili jednostavno uzeti my book, ali me brine da li je bucan, i da li ima mogucnost backup-a?

dilema izmedju passport-a i mybook-a je sustinska - vezana je za nacin na koji zelis da koristis eksterni hdd. ako ce da ti stoji na stolu u sobi/kancelariji i ako ces da ga nosis samo po potrebi, tipa jednom ili dva puta mesecno, sigurno da je mybook bolji izbor. ali, ukoliko nameravas da prenosis hdd svaki dan, imaj u vidu da uz mybook (a i uz fioke za 3.5" hdd-ove) moras da cimas kablove i adapter za napajanje. za svakodnevno nosenje, passport je, po mom misljenju, ne bolji, nego jedini izbor...
ako se ipak odlucis za mybook, pogledaj ovu stranicu. tu imas poredjenje izmedju mybook edicija... kao sto se moze videti, essential edition nema backup software... nisi naveo da li ti treba esata, mrezne mogucnosti...

Ili cak ici na neki treci model, posto je cena ogranicavajuci faktor (naravno:)). I my book i passport mogu da nabavim za oko 9000 din...

treba se dobro preracunati sta zelis, tj. sta ti je potrebno. ja sam se takodje jedno vreme razmisljao da kupim mybook, a na kraju sam uzeo cm xcraft350 + seagate hdd (ST3320620AS)...
verovatno bih u ovom trenutku kupio cm xcraft360 + 500gb hdd, ali kao sto sam rekao, sve je to stvar licnih potreba i mogucnosti...

Lepo kaže čovek zašta ti treba ako ti treba da ga vucaraš sa sobom onda definitivo 2.5" ali u svakoj varijanti ti se više isplati da uzmeš hdd i rack posebno nego wd passport ili tako neku varijantu. Razlika u ceni je ogromna a ne dobijaš ništa nego kupiš ok rack i ok disk i dobio si istu stvar.

Lepo kaže čovek zašta ti treba ako ti treba da ga vucaraš sa sobom onda definitivo 2.5" ali u svakoj varijanti ti se više isplati da uzmeš hdd i rack posebno nego wd passport ili tako neku varijantu. Razlika u ceni je ogromna a ne dobijaš ništa nego kupiš ok rack i ok disk i dobio si istu stvar.

Ja trenutno isto trazim neki eksterni hdd i razmisljam o raznoraznim varijantama i pravo da ti kazem i nije neka velika razlika (bukvalno par evra) izmedju nekih vec gotovih resenja i kupovine fijoke i hdd-a posebno. Razmisljam o nekim varijantama 500GB, mislim da se to trenutno najvise isplati.

General Tragg, hvala za link... Takav pregled sam i trazio. Pa taj xcraft350 nije ni toliko jeftin... Sta te je navelo da se odlucis da kupis odvojeno disk i rack? Posto kada pogledam cene svede se skoro na isto...
Iskreno, ni ne znam da li mi treba eSATA... :) Ja sam mislio da uzmem Premium edition, zbog fire wire...
Ono sto mi treba na tom hardu je backup, fire wire (posto je brzi, a i stoji mi port slobodan+ imam samo 3 USB prikljucka od kojih su 2 uvek zauzeta... :( ).

Lepo kaže čovek zašta ti treba ...

Toga se nisam setio... :D

Da... to mi je bila i dilema...Nije da mi treba zbog posla, ali sam kontao da passport nosim kad treba da nesto veliko snimim od nekoga, film, muziku itd. Jer uvek vucem prazne diskove i nikad ne bude dovoljno. :mad:
A passport samo strpas u dzep.
Tj. hteo sam da ga ponekad koristim kao flash memoriju, ali veeeliku...

Astan, u pravu si. Nije velika razlika u cenama gotovog ext. i rack+diska... Rack bi verovatno uzeo kada bih vec imao neki hard kod kuce...
Da li si gledao cene MY Book-a od 500GB? Koliko vidim, on je najpovoljniji,a i otprilike jedini external od 500gb u Novom Sadu. Trazim po netu, ali nigde da nadjem da ima jos neki model/marka... (u NS)

Ja trenutno isto trazim neki eksterni hdd i razmisljam o raznoraznim varijantama i pravo da ti kazem i nije neka velika razlika (bukvalno par evra) izmedju nekih vec gotovih resenja i kupovine fijoke i hdd-a posebno. Razmisljam o nekim varijantama 500GB, mislim da se to trenutno najvise isplati.

Baš sam sad gledao po netu i stvarno ima ovih jeftinih wd-a ja kad sam pazario svoj rack razlike su bile mnogo veće tako da sam ubudžio wd-a 80gb u kinesko kućište na kojiem piše vaio (sad sam fensi nosim sony disk pa još srebrni :D).

Imajte u vidu da za wd mybook dobijas 1 godinu garancije, a varijanta externi rack plus hdd je 3-5 godina na hard disk, sto moze da bude znacajno s obzirom da obicno externe varijante nemaju mogucnost nekog boljeg hladjenja, a samim tim vece su i sanse za crkavanje. Mozda best buy opcija je lc power sata rack + neki sata2 disk. Pogledati recimo imtelov katalog, imaju dosta modela lc power rackova. Coolermaster je dosta skuplji, verovatno bolji, ali je pitanje da li vredi razlike

O dilemi izmedju 2.5'' i 3.5'' ne vredi raspravljati, iskljicivo je pitanje potrebe i to sam moras da se odlucis.

WD My Book su najjeftiniji a kazu da nisu losi, garancija kod altija je 2 godine. U Asbisu je bilo seagate maxtora od 500GB po ceni slicnoj ovim wd sa takodje 2 godine garancije dok je recimo na SEAGATE HDD External FreeAgent Pro 3.5" 500GB 7200rpm 16MB cache USB2.0/eSATA /EU garancija 5 godina ali je on nekih 20-ak eura skuplji ...

Imajte u vidu da za wd mybook dobijas 1 godinu garancije...

Pogledao sam na WD sajtu....Za evropu, na My Book Essential , My Book Premium, My Book Premium ES, My Book Premium II je garancija 2 godine. E sad, jedino ako izdvajaju Srbiju iz toga. :mad: A na internal HDD 3 godine..
Ali si u pravu, na hard je 3-5 godina garancije, pa ako ga stavis u rack imas vise... Samo ne znam da li, ako bi crk`o, bi ti rekli da nece da priznaju garanciju zbog toga sto je stajao u rack-u, pa je nosen, treskan itd. Posto sam imao iskustva da za stvarnu fabricku gresku nece da priznaju garanciju (...ali ne kod kompjuterske opreme...). :mad: Pa onda moras da se svadjas...

Cuo sam da je My Book izdrzljiv... tj. drugar mi pricao da je video kod jednog prijatelja to cudo, i da ga ovaj cak dosta nosi sa sobom. Nije ni nesto bucan...Radi bez problema...

A kakvi su Seagate? Kvalitet je sigurno dobar.. Nego za backup i ostalo... Vredi li vise para? Posto je skuplji...

Pored svega... Pitanje... Imam laptop... pa mi ovo treba za skladistenje muzike i ostalih gluposti... Da li se primeti da, recimo, kad pustas muziku (fajlove sa ext. diska) mora da prvo ucita pa je sporije nego sa normalnog harda? Koliko znam, prakticno nema razlike...

Poslednja izmena:
Ja sam za laptop bas pre mesec-dva kupovao takvu varijantu, i zvao firme (ne secam se tacno koje, neke sa pcberze) i rekose mi da je za wd mybook 1 godina garancija, moguce da je na drugim mestima 2 godine, moja greska. Na kraju uzeo lc i klasican hdd. Sto se tice priznavanja garancije, kupi u normalnoj firmi i neces imati problema oko toga (nemoj da zbog sitne razlike u ceni pravis sebi eventualno problem).

A ko te tera da kazes da je hdd stajao u rack-u.

hehehe.. U pravu si... Why didn`t I think of that?? :D

Mladene, mozda ne gresis... Ne bi me cudilo da za Srbiju ima "specijalna" garancija.
Voleo bih da je 2 god.
Onda je Seagate sa 5 god. bolja varijanta.
Zasto si se odlucio za rack+HDD? Zbog cene? Kazes da si uzeo za laptop... Kako radi sve zajedno? Ja verovatno kupujem My Book premium... Samo da vidim gde je najjeftinije.

Odlucio sam se zbog garancije iskljucivo, cena nije bila problem.

Uzet za laptop za skladistenje muzike i filmova, za to i nije potrebna brzina. Ovo sto je radio radio je zadovoljavajuce, ali pri kopiranju se vidi koliko je spor usb,mada ako uzimas za laptop onda i nemas nekog izbora, ne verujem da imas esata.

Evo kako ja trenutno razmisljam na tu temu, uzecu hitachi 500GB sata2 sa 3 godine garancije i canyon fijoku za njega sa godinu dana garancije, znaci na skuplji i vazniji deo sklopa imam duzu garanciju a i u slucaju zamene doticnog hdd-a nekim veceg kapaciteta u neko dogledno vreme mislim da cu lakse prodati sata disk i da cu jeftinije proci pri kupovini novog sata diska umesto svega toga sa wd sa dve godine garancije i sa ata diskom. Btw izacice me skuplje nekih 10-ak evra kombinacija sa hitachi hdd-om i canyon fijokom od varijante wd my book.

Odlucio sam se zbog garancije iskljucivo, cena nije bila problem.

Uzet za laptop za skladistenje muzike i filmova, za to i nije potrebna brzina. Ovo sto je radio radio je zadovoljavajuce, ali pri kopiranju se vidi koliko je spor usb,mada ako uzimas za laptop onda i nemas nekog izbora, ne verujem da imas esata.

Ok. Mada bih ga ja stavio na firewire... Trebalo bi da bude malo brze..

Ta ideja sa Canyon fiokom je dobra... Mada se ja nesto ne brinem za garanciju. Nego kazes da je taj disk SATA, a My Book ATA... E sad, nisam proveravao za My book..
Znaci da ce ta hitachi+canyon kombinacija biti brza?

Poslednja izmena:
General Tragg, hvala za link... Takav pregled sam i trazio. Pa taj xcraft350 nije ni toliko jeftin... Sta te je navelo da se odlucis da kupis odvojeno disk i rack? Posto kada pogledam cene svede se skoro na isto...

molim. :)
u vreme kada sam ja kupovao, 320gb hdd + xcraft350 su sigurno bili jeftiniji od 320gb mybook essential edition. dakle, cena je bila povoljnija, jos plus xcraft350 ima esata, a cak mi je i bolja varijanta fioka + disk, nego eksterni hdd. recimo, mogu iz fioke po potrebi da izvadim hdd i da ga stavim u neki racunar. ili da stavim neki drugi disk u fioku...
takodje, ako na mybook-u crkne disk, mozes da ga celog bacis u djubre, jer u to kuciste nije moguce staviti drugi disk. isto tako, ako 'nesto' crkne na mybook-u, sam hard disk moze ostati potpuno ispravan, ali sta ti vredi kada ne mozes da ga izvadis... mozes samo sve da bacis u djubre. i to u kontejner za reciklazu... :d

Iskreno, ni ne znam da li mi treba eSATA... :) Ja sam mislio da uzmem Premium edition, zbog fire wire...
Ono sto mi treba na tom hardu je backup, fire wire (posto je brzi, a i stoji mi port slobodan+ imam samo 3 USB prikljucka od kojih su 2 uvek zauzeta... :( ).

o da, treba ti esata! :d
u principu, to je najbolje resenje. firewire nemam na ploci, pa nemam ni iskustva koriscenja istog, ali ima drugih korisnika na ovom forumu koji upravo na taj nacin povezuju eksterni hdd... meni je hdd povezan preko usb2.0, i to mi je ok za svaki dan, jer mi eksterni hdd zatreba maksimalno jednom dnevno. ali, kada idem kod nekoga da pokupim multimediju, ili esata, ili vadim hard iz fioke. za intenzivno koriscenje fioke, usb je prespor.

Da... to mi je bila i dilema...Nije da mi treba zbog posla, ali sam kontao da passport nosim kad treba da nesto veliko snimim od nekoga, film, muziku itd. Jer uvek vucem prazne diskove i nikad ne bude dovoljno. :mad:
A passport samo strpas u dzep.
Tj. hteo sam da ga ponekad koristim kao flash memoriju, ali veeeliku...

ja sam kupio usb od 2gb za svaki dan. povremeno, kada treba vecu kolicinu podataka da preuzmem, spakujem kablove u ranac, fioku u kesu i put pod noge... :D
i nije mi preveliko cimanje, jer mi i passport deluje prevelik za dzep.
kako bilo, stoji da je kljucna prednost passporta ta sto ne moras da nosas kabl za napajanje sa sobom. to je jedino resenje za ljude koji prenose desetine gb dnevno.

Imajte u vidu da za wd mybook dobijas 1 godinu garancije, a varijanta externi rack plus hdd je 3-5 godina na hard disk, sto moze da bude znacajno s obzirom da obicno externe varijante nemaju mogucnost nekog boljeg hladjenja, a samim tim vece su i sanse za crkavanje.

odlicno zapazanje!

Mozda best buy opcija je lc power sata rack + neki sata2 disk. Pogledati recimo imtelov katalog, imaju dosta modela lc power rackova. Coolermaster je dosta skuplji, verovatno bolji, ali je pitanje da li vredi razlike.

integritet podataka koje drzim na spoljnom hdd-u od izuzetnog mi je znacaja, tako da sam odlucio da se kockam u najmanjoj mogucoj meri i uzeo sam coolermastera. doduse, ne verujem ni da je cm neko vrhunsko resenje (osim mozda na nasem trzistu :d), ali kod nas ljudi generalno imaju pozitivna iskustva sa njihovim fiokama. o lc power rackovima ne znam nista, a kada je sigurnost podataka u pitanju, ne znaci mi ni par desetina evra...

A da li neko koristi ili zna nesto o Seagate freeagent-u?

5 god. garancije, ima eSATA, firewire, usb, i backup software... Automatizovan backup fajlova, system restore itd.

Braćo, šta da Vam kažem što već niste znali ...
Džaba cela priča oko garancije(ne daj Bože) ako ''crkne'' :( HDD(bilo koji)
podataka više nema(gone with the wind), eventualno može da Vam pomogne neki indijanac koji to stvarno zna:smash: ali zna i da naplati:-devil-:, znači treba gledati koji HDD trpi naj-extrem-nije uslove, e nije ni to tako lako kod nas pošto i to verovatno znate da kod nas stižu takozvane ''žute komponente'' kojih nema ni na jednom testu ni kod nas a ni u najcrnjoj rupi na net-u ... ili da skratim WD(Western Digital) se pokazao skroz korektno kod nas kao i Seagate, ko je za nešto bolje tu su Hitachi, Samsung i Toshiba modeli za koje se treba malo više pomučiti da se nađu ali vredi ... pa ko šta voli.
,)

Potreban je i meni dodatni prostor, ali je dilema prisutna..
Uzeti 2,5" FreeAgent ili HDD+Rack?
90% bi sluzio za skladistenje muzike, znaci, UVEK upaljen, isto kao i kompjuter, bez gasenja, za sta bih se pre odlucio za Rack varijantu, ali isto tako, imam tendecije da jednom-dvaput mesecno prebacujem velike kolicine podataka, za sta bi mi vise koristio 2.5" externi...
Ono sto me zanima, da li je 2,5" "spreman" da podnosi takav mukotrpni rad, toliki napor, da stalno bude upaljen & stalno da se cita sa njega, da li je to preporucljivo? Garancija od 5 godina mi govori da je to OK, ali opet, interesuje me vase misljenje, koje bih uvazio, naravno :)

Vrh Dno