General Tragg, hvala za link... Takav pregled sam i trazio. Pa taj xcraft350 nije ni toliko jeftin... Sta te je navelo da se odlucis da kupis odvojeno disk i rack? Posto kada pogledam cene svede se skoro na isto...
molim.

u vreme kada sam ja kupovao, 320gb hdd + xcraft350 su sigurno bili jeftiniji od 320gb mybook essential edition. dakle, cena je bila povoljnija, jos plus xcraft350 ima esata, a cak mi je i bolja varijanta fioka + disk, nego eksterni hdd. recimo, mogu iz fioke po potrebi da izvadim hdd i da ga stavim u neki racunar. ili da stavim neki drugi disk u fioku...
takodje, ako na mybook-u crkne disk, mozes da ga celog bacis u djubre, jer u to kuciste nije moguce staviti drugi disk. isto tako, ako 'nesto' crkne na mybook-u, sam hard disk moze ostati potpuno ispravan, ali sta ti vredi kada ne mozes da ga izvadis... mozes samo sve da bacis u djubre. i to u kontejner za reciklazu... :d
Iskreno, ni ne znam da li mi treba eSATA...

Ja sam mislio da uzmem Premium edition, zbog fire wire...
Ono sto mi treba na tom hardu je backup, fire wire (posto je brzi, a i stoji mi port slobodan+ imam samo 3 USB prikljucka od kojih su 2 uvek zauzeta...

).
o da, treba ti esata! :d
u principu, to je najbolje resenje. firewire nemam na ploci, pa nemam ni iskustva koriscenja istog, ali ima drugih korisnika na ovom forumu koji upravo na taj nacin povezuju eksterni hdd... meni je hdd povezan preko usb2.0, i to mi je ok za svaki dan, jer mi eksterni hdd zatreba maksimalno jednom dnevno. ali, kada idem kod nekoga da pokupim multimediju, ili esata, ili vadim hard iz fioke. za intenzivno koriscenje fioke, usb je prespor.
Da... to mi je bila i dilema...Nije da mi treba zbog posla, ali sam kontao da passport nosim kad treba da nesto veliko snimim od nekoga, film, muziku itd. Jer uvek vucem prazne diskove i nikad ne bude dovoljno.

A passport samo strpas u dzep.
Tj. hteo sam da ga ponekad koristim kao flash memoriju, ali veeeliku...
ja sam kupio usb od 2gb za svaki dan. povremeno, kada treba vecu kolicinu podataka da preuzmem, spakujem kablove u ranac, fioku u kesu i put pod noge...

i nije mi preveliko cimanje, jer mi i passport deluje prevelik za dzep.
kako bilo, stoji da je kljucna prednost passporta ta sto ne moras da nosas kabl za napajanje sa sobom. to je jedino resenje za ljude koji prenose desetine gb dnevno.
Imajte u vidu da za wd mybook dobijas 1 godinu garancije, a varijanta externi rack plus hdd je 3-5 godina na hard disk, sto moze da bude znacajno s obzirom da obicno externe varijante nemaju mogucnost nekog boljeg hladjenja, a samim tim vece su i sanse za crkavanje.
odlicno zapazanje!
Mozda best buy opcija je lc power sata rack + neki sata2 disk. Pogledati recimo imtelov katalog, imaju dosta modela lc power rackova. Coolermaster je dosta skuplji, verovatno bolji, ali je pitanje da li vredi razlike.
integritet podataka koje drzim na spoljnom hdd-u od izuzetnog mi je znacaja, tako da sam odlucio da se kockam u najmanjoj mogucoj meri i uzeo sam coolermastera. doduse, ne verujem ni da je cm neko vrhunsko resenje (osim mozda na nasem trzistu :d), ali kod nas ljudi generalno imaju pozitivna iskustva sa njihovim fiokama. o lc power rackovima ne znam nista, a kada je sigurnost podataka u pitanju, ne znaci mi ni par desetina evra...