Šta je novo?

External HDD - write protection kako da postavim

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
1,285
Jel postoji nacin da se namesti write protection na hddu..
Znaci da kome god dam hdd moze da pusta sa nejga sta god hoce i da kopira sa njega ali ne moze nista da menja niti novo da upisuje .

Formatiraš u NTFS, podesiš u properties/security da samo admin može da piše i briše, ostali samo read prava.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Jesam al oept kad ukljucim na drugi komp moguce je write...Tako ne moze sigurno pa to bi prvo uradio da moze.
Treba mi zato sto stalno dajem hdd raznima a pola njih imaju .autoran.ini viruse i onda ulete na hdd i changuju u shorutatove sve foldere i mroam ispravljam...
Da njima sredim komp - ne pada mi na pamet
A da odbijem da im dajem hdd - to ne mogu

Poslednja izmena:
Jedino da sve filmove na disku pakuješ u ogromne ISO-e, i da ih teraš da takve ISO-e montiraju na virtuelni drajv...

mislim da bez instalacije nekog softvera na sam USB disk to neće ići.

Poslednja izmena:
Samo ako disk ima neki hardverski write-protect. Ako ti je disk formatiran u NTFS, onda ce oni sa pre-Vista OS-om imati problema jer NTFS nije radio na read-only media.

Zar nisi ti nesto slicno pitao pre skoro mesec dana, nasao resenje i nervozno zatvorio temu da ostali ne bi saznali resenje ? :D

Devojka mu je verovatno rekla da to što neće više da joj daje hard disk ne može biti rešenje :d

Samo ako disk ima neki hardverski write-protect. Ako ti je disk formatiran u NTFS, onda ce oni sa pre-Vista OS-om imati problema jer NTFS nije radio na read-only media.

Zar nisi ti nesto slicno pitao pre skoro mesec dana, nasao resenje i nervozno zatvorio temu da ostali ne bi saznali resenje ? :D
Ni problizno a kamoli isto...
pitao sam kako da zastitim fajlove od najobicnijeh otvaranja u explorelu odnosno od READ ... bez enkripcije sto je moguce samo dodovanjem atributa u imeni a kamoli programom, samo izgooglaj.to su tri reci.(naranvo da ce tottal commander ili na jos 200 nacina zaobici ovo ali meni to nije ni zanimalo jer hdd je iso kod ljudi koji znaju da odu na face i puste film.

Ovde pitam kako da zabranim bilo kakav write na externi hdd... NO sad razumem da to ne moze.

Poslednja izmena:
Nepostoji softverska zaštita kojom bi zabranio upisivanje na spoljnu disk jedinicu. Jedino rešenje je totalna enkripcija istog ali to u tvom slučaju nije rešenje

Enkripcija ne zaustavlja pisanje ;)

Nepostoji softverska zaštita kojom bi zabranio upisivanje na spoljnu disk jedinicu. Jedino rešenje je totalna enkripcija istog ali to u tvom slučaju nije rešenje
Trebam da zastitim hdd od upisivanja a ne od citanja sadrzaja... Enkripcija nema veze sa tim.

Enkripciom celog diska (dakle nenekog pojedinačnog dela u vidu tzv.kontejnera) bi zaustavio i pisanje po istom (samim tim što korisnik nebi imao pristup dom disku). Naravno tebi treba nešto drugo i ovako nešto nije rešenje

@alfaunits
Izvini ako nečemu ne možeš da pristupiš ne možeš ni da pišeš po njemu

@alfaunits
Izvini ako nečemu ne možeš da pristupiš ne možeš ni da pišeš po njemu

Da, ali to nije enkripcija. Ti mozes enkriptovan disk da prebrises i nebitno ti je sto nisi procitao disk :) A virusi obozavaju da formatiraju USB diskove :)

@alfaunits
Kao spoljašnju jedinicu kojom ne možeš da pristupiš?!

@Jericho
Tom logikom ima diska ali nema upisaivanja

@alfaunits
Kao spoljašnju jedinicu kojom ne možeš da pristupiš?!
Pa kakve veze onda ima enkripcija?? Enkripcija te ne zaustavlja da pristupis necemu - samo da teze dodjes do podataka. Ali ne sprecava nimalo da obrises sve podatke :)

Da ne bi bilo nerazumevanja jer se očito nerazumemo. Pomoću recimo alata Truecrypt uradiš enkripciju celog diska. Po tebi ko god poželi kad god poželi sadržaj tog diska možeš da obriše?!

format bez problema

Poslednja izmena:
Vrh Dno