Šta je novo?

Ext3 FS pitanje

yooyo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
730
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Treba da razresim jedan probem 1800km odavde, pa mi treba par saveta. Covek je kupio neki Humax set-top box (iptv) koji radi pod nekim linuxom (busybox verovatno) i ima podrsku za externe USB diskove. Problem je sto ume da procita samo FAT1/FAT32 i ext3. Manual kaze da ume da procita readonly i NTFS, ali nece.

Covek bi hteo da prebaci filmove na externi USB HDD (1.5TB) i da ih gleda na humaxu. Uspeo sam nekako da formatiram taj disk iz windowsa u ext2 (PQ magic), kopirao neke stvari, Humax je video taj hdd, pustio sve sto je bilo na njemu i kada ga je otkacio i zakacio ponovo na windows (koristimo fs-driver) je prepoznao disk ali je odbio da ga mountuje jer nije pravilno unmountovan. fsck ne postoji u Windows, Humax nema opciju safe-remove. Jedino sto mogu je fsck iz nekog linuxa u virtuelnoj masini.

Dakle.. ako formatiram disk u ext3 da li ce otkacianjanje tog diska sa humax-a bez prethodnog umount-a rezultovati problemima pri mountivanju na windowsu, kao sto ext2 radi.

Koliko sam citao ext3 je journaled extenzija na ext2 i prilicno je otporan na katastrofe, ali me samo zanima da li ce traziti fsck kada ga ponovo zakacim.

Jos nesto.. fs-driver trazi da ext inode bude max 128 bjata, te prilikom fomratiranja koristim switch -I 128. Ali formatiranje 1.5TB diska traaaje mnoogo dugooo.. Ima li neki switch za quick format. Ovo sam sve radio pomocu Damn Small Linuxa-a u virtual boxu.

Poslednja izmena:
To zavisi od sistema, posto regularan linux uradi journal replay i mountuje ga... Meni linux odbija da mountuje samo ntfs koji nije lepo odmountovan (moze sa -f tj force opcijom). Ext2/Ext3 idu bez problema...
Postoji i pitanje kako ga je pq magic formatirao, verovatno na neku prastaru podverziju ext3 (menjao se malo).

Poslednja izmena:
@ace:
Pogledacu.. problem je sto sve radim remote i jedini nacin da dodjem do Linux shella je remote control sesija preko windowsa, a Linux se vrti kao VM.
Mislio sam da je nekako telnetujem na Humax i izmenim fstab da mountuje ext disk u read only modu, ali nemam pojma da li je to za sad moguce.

Hvala na odgovorima.. videcu sta mogu da uradim

Jok.. mora umount da se radi.. Cim se ext3 hdd otkaci sa sprave, vise nece da se mountuje na Windowsu. A Humax nema interface za umount.

Taj i koristimo.

sto se tice konfigurisanja samog STB-a, to je najcesce jako komplikovano kod uredjaja tog tipa, jer obicno koriste squashfs filesystem za root (readonly), i dodatnu RW jako malu particiju ili ramfs za eventualno cuvanje nekih podesavanja, pa za neke vece promene moras da editujes izvorni sistemski image van uredjaja pa da reinstaliras taj image na STB, preko usb disk-a recimo (pod uslovom da STB podrzava takav nacin reinstalacije sistema/image-).

Poslednja izmena:
Vec su neki likovi na avforums napravili mod i ubacili ftp server i telnet. Ali posto sprava nije kod mene ne mogu da je cackam :)

Nazad
Vrh Dno