Šta je novo?

Exchange projekat

chundra

Čuven
Učlanjen(a)
31.12.2003
Poena
619
U prethodnoj temi o hardverskoj zahtevnosti sam otpoceo niz pitanja koje ce tek uslediti a vezano za "sitan" (amaterski) projekat koji mi predstoji.

Recimo da je krajnji cilj projekta da se u okviru jednog domena obezbede dva nezavisna Exchange servera, koji ce raditi na dva site-a, i svaki ce biti autoritativan za svoj email domen. (npr: firma.com i firma1.rs)

Trenutna konfiguracija je takva da postoje dva Exc2007 SP3 servera, svaki na svom site-u, i sve radi sa firma.com domenom. Na oba servera su podignute CAS, HUB i MB role. Samo na jednom su definisani HUB konektori ka spolja, neka to bude site1. Dakle na site2 ne postoje konektori ka spolja.

Pre neki dan sam na site2 podigao jos jedan Exch2010 server (CAS,HUB,MB), koji je do sinoc nije pravio nikakve probleme.... a sinoc su poceli da ostaju mailovi u queue-u od Exch2010 (Mailovi koji su stizali na Exch2007 su radili). Error je:
“451 5.7.3 Cannot achieve Exchange Server authentication." Attempted failover to alternate host, but that did not succeed. Either there are no alternate hosts, or delivery failed to all alternate hosts”
Probao sam da stvar resim prateci mnogobrojne savete sa interneta, ovaj mi je delovao najkonkretniji link, ali mi ni on nije pomogao (mada i dalje sumnjam da sam ga dobro razumeo???)
Mailovi su ostajali zaglavljeni sve dok nisam kompletno obrisao Default Receive konektor sa Exch2010(probao sam cak i Disable), i verujem da sam na taj nacin sprecio rutiranje ka Exc2010??

Danas sam se opet malo igrao i vratio obrisani Default konektor.
Vidim da je rutiranje i dalje tako da neki mailovi dolaze na Exc2007 a drugi na Exch2010. Jedino sto sada sve besprekorno radi.
Probao sam niz testova sa suspend-ovanjem message queue-a na oba servera (sve moguce kombinacije, oba suspend, samo jedan, samo drugi itd) i svaki put bi sve normalno proradilo nakon resume mess queue-a.

To je bio usputni problem, sada pravo pitanje:
Mogu li ja uopste da napravim da ovi serveri rade nezavisno po site-ovima? :)
Na Site1 treba da ostane Exc2007 sa firma.com
Na Site2 treba da ostane Exc2010 sa firma1.rs
Svaki od njih treba da ima nezavisne konektore tako da sav saobracaj za firma.com zavisi samo od Exc2007 i naravno sav saobracaj za firma1.rs zavisi od Exc2010.

Sledece sto planiram je kupovina SSL sertifikata kod GoDaddy-a za firma1.rs, izabrao sam "Standard Multiple Domain (UCC) SSL Up to 10 Domains - 3 years (annual)" to je oko 200e.
Registrovanje firma1.rs MX zapisa kod provajdera
Treba da spomenem da na oba site-a radi ISA2006.
....
dopunite :)

Muk :)
Hajd jedno po jedno (aktuelno) pitanje, sada sam malo zapeo sa SSL sertifikatima.
Kao što rekoh kupio sam 10 UCC kod GoDaddy-ja, treba da izaberem odgovarajuće SAN-ove.

Trenutno je aktivan wildcard sertifikat za firma.com (unutrašnji i spoljni domen imaju isto ime)
Meni treba novi sertifikat za firma.rs spoljni domen, ali i firma.local unutrašnji domen (pošto planiram da promenim ime unutrašnjeg domena)
Ovo je lista SAN-ova koju sam napravio:

mail.firma.local
mail.firma.rs
webmail.firma.local
webmail.firma.rs
ex-1.firma.local
sync.firma.rs
autodiscover.firma.rs
pop.firma.rs
smtp.firma.rs

I taman kada sam hteo da generišem SSL, shvatio sam da ne mogu da koristim dva SSL sertifikata na Exchange-u tj neću moći da koristim stari sertifikat firma.com za unutrašnji domen tokom perioda dok mu budem menjao ime.

Sta mislite da bih trebalo da dodam na spisak tj koji su suvisni SANovi?

Nazad
Vrh Dno