Šta je novo?

Exchange 2010 hardverski zahtevi

chundra

Čuven
Učlanjen(a)
31.12.2003
Poena
619
Kako da utvrdim koji su "minimalni" hardverski zahtevi koji su neophodni za "tečan" rad Exchange 2010 u okviru određenog preduzeća.
Koji su to neophodni parametri na osnovu kojih se vrši računica, ili još bolje nečije iskustvo ...

Trenutno imam Exchange 2007 koji radi na:
2xIntel Xeon DP 5050 @ 3GHz
Intel® Server Board S5000VSA
4GB DDR2

i ne vidim da bilo gde "zapinje" u radu sem kada se RD na njega i pokrenem konzolu, ali nemam tih problema kada administraciju vršim iz konzole sa svog kompa...

Voleo bih da Exchange 2010 podignem na:
Intel Xeon 3060 @ 2.40GHz
Intel® Server Board S3000AH
4GB DDR2

Exchange 2010 i nije bas predvidjen da radi na jednom serveru...
Glavno sto nisi naveo je koliko korisnika imas?

Poslednja izmena:
Imam jako malo korisnika, recimo sve ukupno do 50 mailbox-ova.
Zbog toga se cak i razmisljam da virtualizujem Exchange, onda bih mogao i da razdvojim role.(HUB i CAS od MB, Edge ne planiram da podizem).
S druge strane mi je i zao da trosim resurse HyperV servera, ako bih Exchange mogao da podignem na navedenoj platformi.

Za 50 korisnika mislim da mozes sve da vozis na jednom serveru...a server koji si naveo nije los...
Ja bih licno dodao jos RAMa (bar 8Gb) i eventualno dodatni dualNIC (za bonding), nista vise...
Naravno, podrazumevaju se brzi diskovi od bar 10k rpm (ovo je vazno)...

U ovoj prici CPU je dovoljan, memorije stavi 8GB, i bitno je da odvojis TEMP folder i DB logs od ostatka sistema. I Exchange DB (mailbox DB) stav na odvojeni RAID, po mogucnosti RAID10, dovoljna su ti 4 SAS diska po 500GB, i imaces 1TB za bazu, sto neces popuniti nikad sa 50 korisnika, sem ako ih nisi razmazio. Sam Exchange zvizni na RAID1, npr 2x147GB 15k, to ti je dovoljno. Ja na jednom serveru imam 100 korisnika i sve lepo radi.

Vama su bas odresene ruke :)
Ja pokusavam da ga sto vise ustrojim a ti bi da pravim raid10 :)

U svakom slucaju sam zahvalan na preporukama, pogotovu sto su iskustvene.

Imas na netu Exchange Storage Calculator, pa tu mozes da vidis sta je preporuka MS-a. Popunis samo prvi sheet, a na ostalima je preporuka po odredjenom kriterijumu. Ako ti je 2007 radio ko podmazan, nema razloga da menjas konfiguraciju diskova, 2010 manje drlja po HDD-ovima, pa ce da radi bez problema. RAID 10 sam ti preporucio jer je najbolji za baze, i rebuild manje gnjavi nego RAID5/6, a 4 diska ti je dosta. Mozda mozes i sa 2xRAID1 da zavrsis posao, samo logove odvoji od baza. Kakva ti je konfiguracija diskova, tj sta imas na raspolaganju, i koji je RAID kontroler u pitanju. Exchange 2010 moze i bez RAID-a, tj kreiras JBOD, ali moras u tom slucaju imati jos jedan server za DAG.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno