Šta je novo?

Excel - Vezivanje podataka

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Potrebna mi je hitna pomoc tj ako u jednom sheet-u imam kolonu sa imenima ljudi a zatim kolonu sa njihovim maticnim brojevima....A u drugom sheet-u imena sa imenima istih tih ljudi ali drugacije razvrstanim.... (recimo u prvoj ivan, milos, bojan a u drugoj bojan, ivan milos) a nemam kolonu sa maticnim brojevima i sad hocu da uvezem kolonu sa njihovim maticnim brojevima iz prve kolone u drugu ali tako da ih automatski rasporedi uz odgovarajuce ime...Znam da postoji nacin ali ne mogu da se setim kako se to radi niti da se setim odgovarajuceg termina pa da googlam.

Da li imas neki dobar tutorial pa user friendly gde se vidi kako to radi bas na primeru kakav mi treba?

vlookup je zamenjen sa xlookup.
Ako sad počinje bolje da uči novu funkciju.

Problem primera koji je postavio @zak je što nije naveo da li ima istih imena u prvoj tabeli. U tom slučaju nema jednoznačnu vezu ime => JMBG (što u suprotnom smeru postoji). Da bi lookup (I slične) funkcije radile mora da postoji unique index key u prvoj tabeli.

ubr, nije direktno vezano ali skupljanje tuđih JMBG može biti regulisano Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, pa bih bio krajnje obazriv kako ta obrada izgleda.

Sortiraj obe kolone sa imenima npr "from A to Z" ako su apsolutno identicne ali im se samo redosled razlikujei samo iskopiraj JMBG iz sheet gde ga imas u sheet gde ga nemas, ne treba ti VLOOKUP ni HLOOKUP za to

Funkcije koje bi ti odradile posao
pre office 365 verzije - vlookup, index/match kombinacija
office 365 verzije - xlookup, sort ili sortby

Nazad
Vrh Dno