Šta je novo?

Excel - uslovno kopiranje iz vise tabela

soko

Čuven
Učlanjen(a)
26.10.2002
Poena
650
Dakle, imam sledeci "problem":

U Sheet1, kolona A se nalaze sifre svih proizvoda, a u kolone B, C i D treba upisivati sledece:

Sheet2, kolona A su sifre proizvoda koji su popisani u prvom popisu (u prvom kvartalu), u koloni B su njihove kolicine.
Sheet3, kolona A: sifre proizvoda sa popisa iz drugog kvartala, kolona B, njihove kolicine.

i
t
d
....

Potrebna mi je komanda (ili vise njih) koja ce sve kolicine (col. B) iz Sheet2 (prvi kvartal), prepisati u Sheet1, u kolonu B. Zatim, u kolonu C da mi prepise sve kolicine iz Sheet3, u kolonu D da mi prepise sve kolicine iz Sheet4, kolona B.
Naravno, sifre se moraju poklapati. Ukoliko neke sifre nema u nekom popisu (Sheet), ostavlja se prazna celija ili se upisuje 0 - svejedno.

Prost copy/paste je neizvodiv iz 2 razloga:
- artikli ne idu istim redom (sto moze da se resi sortiranjem po koloni A)
- vecine sifri iz glavne tabele (Sheet1) uopste nema u ostalim a takodje se i broj popisanih sifri po kvartalima jako razlikuje.

Naravno, uvek ostaje rucno pronalazenje i kopiranje svake pojedinacne sifre ali ce to trajati mesec dana obzirom da ih ima oko 8.000 :)

Hvala unapred na trudu.

Vlookup funkcija ti ovde završava posao.

Sheet1 ti je dakle taj sumarni sheet, i u njegovoj koloni A su šifre svih artikala a u B,C,D će se nalaziti vrednsti za te šifre iz drugih sheet-ova.

U istom sheet-u u koloni B ( ćelija B2 ) upiši ovu formulu =VLOOKUP(A2;Sheet2!A:B;2;FALSE)
U istom sheet-u u koloni C ( ćelija C2 ) upiši ovu formulu =VLOOKUP(A2;Sheet3!A:B;2;FALSE)
itd..

Na ovaj način ćeš dobiti povezane šifre sa njihovim vrednostima iz drugih sheet-ova.

Naravno formule iz B2, C2, D2 itd, produži do kraja tabele i dobićeš to što si tražio.

Pozdrav,

Dakle, imam sledeci "problem":

U Sheet1, kolona A se nalaze sifre svih proizvoda, a u kolone B, C i D treba upisivati sledece:

Sheet2, kolona A su sifre proizvoda koji su popisani u prvom popisu (u prvom kvartalu), u koloni B su njihove kolicine.
Sheet3, kolona A: sifre proizvoda sa popisa iz drugog kvartala, kolona B, njihove kolicine.

i
t
d
....

Potrebna mi je komanda (ili vise njih) koja ce sve kolicine (col. B) iz Sheet2 (prvi kvartal), prepisati u Sheet1, u kolonu B. Zatim, u kolonu C da mi prepise sve kolicine iz Sheet3, u kolonu D da mi prepise sve kolicine iz Sheet4, kolona B.
Naravno, sifre se moraju poklapati. Ukoliko neke sifre nema u nekom popisu (Sheet), ostavlja se prazna celija ili se upisuje 0 - svejedno.

Prost copy/paste je neizvodiv iz 2 razloga:
- artikli ne idu istim redom (sto moze da se resi sortiranjem po koloni A)
- vecine sifri iz glavne tabele (Sheet1) uopste nema u ostalim a takodje se i broj popisanih sifri po kvartalima jako razlikuje.

Naravno, uvek ostaje rucno pronalazenje i kopiranje svake pojedinacne sifre ali ce to trajati mesec dana obzirom da ih ima oko 8.000 :)

Hvala unapred na trudu.

ako sam dobro razumeo to ces resiti sa VLOOKUP funkcijom, klasican primer upotrebe te funkcije...svakako se postaraj da sort u sheet1 bude rastuci jer ponekad ta funkcija brlja ako nije tako...

za B kolonu sheet1 ide =VLOOKUP(A1;Sheet2!$A$1:$B$8000;2;FALSE)
za c kolonu sheet1 ide =VLOOKUP(A1;Sheet3!$A$1:$B$8000;2;FALSE)

i
t
d
formule upises u b1, c1..itd...i rayvuces do kraja jer imaju $ na range opsegu pa ce raditi..takodje sifre u sheetovima moraju biti jedinstvene jer onda nece moci da upari na pravi nacin...

Poslednja izmena:
Hvala vam. Uspeo sam.
Citajuci help sam nasao da VLOOKUP funkcija radi to sto meni treba ali nisam umeo da je upotrebim jer sam na pogresan nacin razumeo sintaksu tj. taj 3 argument.

Jos, samo da vidim kako da mi upise 0 umesto N/A.

Ovako:

=IF(ISERROR(VLOOKUP(A2;Sheet2!A:B;2;FALSE));0;VLOOKUP(A2;Sheet2!A:B;2;FALSE))

Pozdrav,

Nazad
Vrh Dno