Šta je novo?

Excel - racunanje proseka ucenika

Mrljesana

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poena
255
Pozdrav, trebam u Excelu da izradim prosek ucenika ali ukoliko neki od ucenika ima 1 ili je prazna kolona (neocenjen) da pise da je nedovoljan ili neocenjen. Probao sam preko formule =IF(kolona="1", "Nedovoljan", IF(kolona="", "Neocenjen", AVERAGE(kolona))), ali izgleda da nije tacna. Jel ima neko ideju kako ovo da uradim (znam da je glupo pitanje, ali da bih naucio moram da pitam). :) Hvala unapred.

Excel po default ignorise prazne kolone, ali tebi treba da ignorise i 1. Da probas: AVERAGEIF(xx:xx,"<>1") (xx zameni sa kolonom i linijama)

Ali meni treba za praznu kolonu da ispise neocenjen i ukoliko u koloni ima jedan da ispise nedovoljan a ne da ignorise, jer kad ignorise dobije se prosek bez jedinice. :)

Poslednja izmena:
Ok, znaci da ispise neocenjen/nedovoljan ali da ne racuna prosek ako je neko neocenjen? Ili da racuna prosek bez obzira da li ima ocenu ili ima ocenu manju od 1?

Znam da je glupo pitanje, ali ne znam da li racunas prosek ako je neko neocenjen ili ne. Ali ako hoces da ispise da je neko neocenjen selektujes kolonu i uradis ctrl+h i stavis da zameni prazno polje sa neocenjen i onda nece da uracuna u average

Poslednja izmena:
Da ispise ali da ne racuna prosek ako je neko neocenjen. Znaci da ne racuna prosek ako je neko neocenjen/nedovoljan vec odmah ispise da je neocenjen/nedovoljan zavisno od ocene koje ima. Mislio sam da ide preko IF funkcije, znaci: Provera dal je neocenjen (Jeste: ispisati neocenjen), ako nije provera dal je nedovoljan (Jeste: ispisati nedovoljan), ako nije tek onda racunati prosek.

Kasni sati pa mi ne radi mozak kako treba, ja to zamisljam kao jednu kolonu ali sad kad pogledam prvu poruku, pretpostavljam da nije samo jedna kolona ocena vec nekoliko? Potpuno shvatam sta hoces, ali ne znam da li je izvodljivo u jednoj funkciji to uraditi (zamena 0 i 1 sa neocenjen i nedovoljan) + average. Opet se vracam na ctrl+h i zamenu 1 i 0 sa text value, pa tek onda average. No, mozda se neko javi sa boljom idejom.

Ovde treba macro tj VBA. Uzmimo da su ocene u celijama G3 do G9, rezultat upisujemo u G10. Ako ima jedinicu u jednoj od celija opsega ispisace nedevoljan u G10 i u poslednjoj IF petlji nece uraditi nista jer je tekst u celiji "Nedovoljan". U suprotnom ispisace prosecnu vrednost za nas opseg. E ti sad sam uradi i ako je celija prazna :)
Kod:
Dim rng As Range, cell As Range, rez As Range
Set rng = Range("G3:G9")
Set rez = Range("G10")
For Each cell In rng
    Dim celltxt As String
    celltxt = cell.Text
    If celltxt = "1" Then
        rez.Value = "Nedovoljan"
    Else
    End If
Next cell

If rez.Text = "Nedovoljan" Then

Else
        rez.Value = Application.Average(rng)
    End If

Ipak sam uradio uz pomoć IF funkcije.

=IF(COUNTIF(B7:I7,"=1"), "Nedovoljan", IF(OR(ISBLANK(B7),ISBLANK(C7),ISBLANK(D7),ISBLANK(E7),ISBLANK(F7),ISBLANK(G7),ISBLANK(H7),ISBLANK(I7)), "Neocenjen", AVERAGE(B7:I7)))

Nismo još stigli do tog naprednijeg dela. :)

Vrh Dno