Šta je novo?

Excel, macro pitanja

tankJR

Slavan
Učlanjen(a)
06.04.2007
Poena
304
Poz.
Isto pitanje sam postavio na jos jednom forumu, ali da pokusam i ovdje, mozda budem bolje/brze srece.
Pravim jedan Excel file u kojeg treba izmedju ostalog da ubacim i nekoliko button-a pomocu kojih treba da se mogu zadati neke od komandi (kopiranje, stampanje i sl.). E sad, uz pomoc opcije Record New Macro uspio sam da vecini button-a dodijelim ono sto mi treba, ali sam zapeo kod dodijeljivanja sljedece dvije komande : Find (Ctrl+F) i Unprotect Sheet. Kod opcije Find je problem sto ne mogu (prilikom Record New Macro postupka) da je izaberem u Edit meniju, znaci nije data na izbor, za razliku od Cut, Copy, Paste i ostalih komandi koje su dostupne.
Kod Unprotect Sheet macro-a problem je slican. Da bih dobio Unprotect, moram prvo da idem na Protect, poslije cega ne mogu vise nista da biram. Znaci, sta mi treba (tj. koji VBA kôd) da bih dobio i ove macro-e?

Hvala.

Kod opcije Find je problem sto ne mogu (prilikom Record New Macro postupka) da je izaberem u Edit meniju, znaci nije data na izbor
Ovo je malko cudno, kod mene nema takvih problema.
Evo ti VBA metodi za pomenute funkcije.
Find
Unprotect

***-a, slabo se snalazim s ovim sto si mi poslao, kad kopiram ove VBA primjere i snimim ih kod sebe, nesto ne ide. Dakle, pomagaj slikovitije, znaci trebaju mi samo opcije Find (Ctrl+F) i Unprotect (nemam password).
I da, kod mene se Find zaista ne moze izabrati prilikom snimanja macro-a.

Poslednja izmena:
Uopste ne razumem zasto hoces da napravis macro-e koji su ustvari vec ugradjene excelove funkcije.
Zar nije lakse da prilagodis toolbar onome sto tebi treba kao shortcut.
Recimo Find shortcut mozes da napravis sa
View/Toolbars/Customize/Commands/Edit/Find i onda drag&drop-om prebacis na mesto koje tebi odgovara.

Dobro, i to je nesto. Logicno, na taj nacin sam dobio i Protect/Unprotect ikonicu, mada kao sto sam rekao, mislio sam da napravim macro gdje bi na nasem jeziku pisale komande koje trebaju jednom mom komsiji, a koji se slabo snalazi sa engleskim jezikom i racunarima uopste.Valjda ce nauciti sta koja od ovih ikonica radi.
U svakom slucaju, hvala.

Tvoj posao je pretezak :)
Mozes jos malko da pojednostavis shortcut ako mu promenis ime.

Prilozi

• Find.JPG
    Find.JPG
    86.5 KB · Pregleda: 49
Da, i jos nastimam da se ikonica prikazuje kao Image i Text, to bi trebalo biti dovoljno.
Jos jednom, hvala.

Nazad
Vrh Dno