Šta je novo?

Excel - dobijanje podatka s interneta

nidzesi

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2012
Poena
305
Drugari,

Na sajtu NBS-a je moguće unosom broja računa pravnog lica dobiti podatke o istom (naziv, adresu, matični broj, pib). Zanima me da li postoji mogućnost da se implementira da se pritiskom na dugme (verovatno pozivanjem makroa) dobiju te informacije na osnovu unetog broja računa i kako?

Nisam baš početnik u Excelu, ali mi je ovo novo pa me zanima da malo istražujem.

Hvala.

Registruj se za koriscenje servisa, registracija tj. koriscenje je besplatno za te osnovne usluge pretraga podataka o pravnim licima, kursna lista, lista banaka..., ima tamo spisak koje ostale usluge se placaju.
Pravio sam koriscenjem API kod njih pretragu po PIB i maticnom broj doduse u PHP i to radi sasvim korektno, moze i po nazivu.., ali za API ti treba registracija dodele ti kljuc.
Ono sto ne mogu da se setim mislim ali mislim da traze podatke o firmi i da moras na mail da im prosledis overen obrazac sa pecatom firme da bi ti odorili, probaj da se registrujes da prodjes kroz proceduru, radio sam to pre pola godine zaboravio detalje ali ima upustvo na sajtu NBS. Relativno brzo odobre zavrsis sve online ili preko mail.

Njihovu bazu koristim pretrazim po PIB ili maticnom broju pa iz baze preuzmem ostale podatke o firmi, ili da uporedim rucno sto je uneto sa njihovom bazom ako je potrebeno da azuriram podatke.

Uspeo sam slanjem post http zahteva iz VBA skripte. Radi odlično.

SZgAQSg.png

podeli

Kod:
banka = Worksheets("NBS").Range("B3").Value
    partija = Worksheets("NBS").Range("B4").Value
    kontrolni = Worksheets("NBS").Range("B5").Value
    upit = "sifban=" + banka + "&partija=" + partija + "&kontbr=" + kontrolni + "&matbr=&pib=&korisnik=&mesto=&tip_racuna=1&rezident=1"
    Worksheets("NBS").Range("B1").Value = upit
    Set objHTTP = CreateObject("WinHttp.WinHttpRequest.5.1")
    Url = "https://www.nbs.rs/rir_pn/pn_rir.html.jsp?type=rir_results&lang=SER_CIR&konverzija=no&style=layout.css"
    objHTTP.Open "POST", Url, False
    objHTTP.setRequestHeader "User-Agent", "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.0)"
    objHTTP.setRequestHeader "Content-type", "application/x-www-form-urlencoded"
    objHTTP.send = upit
    odgovor = objHTTP.responsetext
    Worksheets("NBS").Range("M1").Value = odgovor

Račun je podeljen na tri dela, prvi deo od 3 cifre je banka, drugi deo do max 13 cifara je partija, poslednji je od 2 cifre i to je kontrolni broj po modulu 97.
Nisam vičan programiranju i sve je pešaka nekako napisano, ali je bitno da meni radi posao.
U ćeliji M1 dobijam odgovor koji je u html formatu. Posle sam se formulama igrao da dobijem čist podatak koji mi treba, nisam uspeo bolje to da rešim.
Možete se igrati da pretražujete i po matičnom broju, PIB-u, nazivu računa... samo je potrebno doterati kod.

Iskreno, ekonomista sam, a ne programer. Ako znam razliku između GET i POST zahteva tu me seci. :D
Vidim da u kodu stoji "POST", pa sam zato tako rekao. Uglavnom, bitno je da radi.

je l’ moze neki slican VBA script da se preuzme srednji kurs na zeljeni datum?

Nazad
Vrh Dno