Šta je novo?

Excel bekap

ReaKtoR_

Slavan
Učlanjen(a)
26.07.2005
Poena
309
Pozdrav svima! radi se o sledecem:

nekoliko racunara odjednom obradjuje excel fajl (workbook) putem sharovanja. fajl se nalazi na jednom od racunara (svi su xp pro). kako je moguce resiti da se file automatski bekapuje svaki dan u odredjeno vreme na neku drugu lokaciju, bez dodatnog trd parti programa?

hvala

Napiše se mala cmd skriptica koja kopira taj fajl na drugu lokaciju i doda se u Schedueled Tasks da se izbršava svaki dan u određeno vreme. Imaš primere na netu, vrlo lako ćeš se snaći da to odradiš.

posle n pokusaja nikako ne mogu da napisem odgovarajucu skripticu, mozes li mi pomoci? hvala

Što si ti bre neko nesnalažljivo čeljade :d

Dakle prvo bi valjalo da mountuješ taj šerovani folder gde hoćeš da bude backup kao network drive. To ćeš najbolje uraditi ovako: Start > Run > kucaj \\IP ili ime tog backup kompa, pa lupi enter, na šta bi on trebalo da ti pokaže sve šerovane foldere i štampače koje ta mašina ima (ako ima problema sa ovim firewall je najčešće uzrok). Desni klik na folder gde želiš da bude bekap, pa u meniju odabereš "map network drive" i onda u dijalogu koji se pojavi odabereš slovo za taj network drive (recimo G: ) i odabereš da se automatski konektuje pri podizanju Windows-a.

Sad prelazimo na samu skriptu koja se sastoji iz samo jednog reda koji bi trebalo da izgleda otprilike ovako:

COPY /y C:\put_do_tvog_fajla\tvoj_fajl G:\

Dakle kao što verovatno i sam vidiš, ova komanda kopira tvoj fajl na network drive G: koji je u stvari folder na drugom kompu gde će ti biti bekap. Svič "/y" koji vidiš nakon komande COPY kaže sistemu da pregazi stari fajl novim bez onog "Are you sure?" zapitkivanja. Dakle, modifikuješ ovu komandu u Notepad-u kako treba da stoji kod tebe i onda je sačuvaš. Nakon toga zameniš ekstenziju .txt sa .cmd ili .bat i staviš da se skripta periodično izvršava u Task Schedualer-u.

Valjalo bi neko da baci pogled da li sam eventualno negde pogrešio, ovih dana se puno zezam sa bash skriptovanjem za Linux gde je sintaksa nešto drugačija.

Poslednja izmena:
hmmm, pa sve ja ovo znam, ali nikako da uspe, zato sam i pisao...znaci

COPY /Y C:\test\priprema proizvodnje.xlsx C:\test1\ (na mrezi cu kasnije bitno mi je da radi ovako)

copy.cmd je fajl i jednostavno ne radi. nemam pojma zasto...???:wall:

Poslednja izmena:

COPY /Y C:\test\priprema proizvodnje.xlsx C:\test1\ (na mrezi cu kasnije bitno mi je da radi ovako)

C:\test\priprema proizvodnje.xlsx sadrži razmak u sebi i mora pod navodnike.

Ovako:

Kod:
COPY /Y "C:\test\priprema proizvodnje.xlsx" C:\test1\

Bez navodnika se to isparsira u dva odvojena argumenta, tj. da fajl c:\test\priprema kopiraš u fajl proizvodnje.xlsx.

Poslednja izmena:
sintaksa treba da izgleda ovako
Kod:
COPY /Y "C:\test\priprema proizvodnje.xls" C:\test1\

oko putanje do fajla treba da stavis navodnike jer ime fajla ima u sebi razmak

Znam da nije direktan odgovor na ono što si tražio ali čisto kao predlog za buduće razmišljanje:

u Office 2007 postoji programče Groove - meni to liči na minijaturni sharepoint portal.

Otvara se kao mali "chat" nađu se "ortaci" na mreži i napravi se grupa i onda se u toj grupi dele fajlovi. Kada se neki word ili exel fajl deli čuva u sebi sve moguće promene koje je bilo koji korisnik uradio i može da se vidi lepo kao istorija ("korisnik ... uradio izmenu ...")

Ima još raznih stvarčica koje nudi ali ovo bi tebi bilo najzanimljivije

Lep programčić igrao sam se sa njim u maloj kućnoj mreži i na poslu na par kompova i vrlo se lepo pokazao (prestali smo da ga koristimo - jer nam više ne treba :d )

:wave:

znaci ovako, probao sam sveeeeeee. cak i kuci. i sa i bez navodnika, da fajl bude jedna rec bez razmaka, znaci sve sve kombinacije i ne radi...groove je super stvar ali u firmi mora biti sve legalizovano a nisu bas zainteresovani za trosenje...
znaci :wall:

ispocetka....dva foldera na C:\ .... test1 i test2 .... zelim da kopiram file test1.txt iz test1 foldera u test2 folder ... napravim test.cmd file i u njega upisem:

copy /y c:\test1\test.txt c:\test2\

pokrenem i nista...

:zgran:

sorry za smaranje....

Ajde probaj da to pokreneš kao komandu iz Command Prompt-a, vidi da li ti prijavljuje neku grešku.

Možda lupam ali mi se čini da ne sme da se zove copy, tj. isto kao interna komanda.

Nazad
Vrh Dno