Šta je novo?

Excel - automatsko popunjavanje nizova?

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Hteo bih da automatski na osnovu pravila naredim excel-u da ispuni neki niz. Tacnije hteo bih da mi ispuni jednu kolonu, datumima poredjanim po redosledu dan, za dan. Pokusavao sam to da odradim prateci ovo uputstvo (Unošenje nizova brojeva, datuma ili drugih ugrađenih nizova stavki), ali nisam uspeo. Gde gresim?

[youtube]ErroE3WcW1s[/youtube]

Poslednja izmena:
Moraš obe ćelije da selektuješ, pa onda mali kvadratić povuci na dole (increment, povećaj) ili na gore (decrement, smanji).

Proveri u postavkama (Tools - Options - Edit) da li je selektovano "Allow cell drag and drop".

Da li ti je prepoznao celiju kao datum? Ako nije, moras prvo da podesis datum pa onda.

Hm.. mislim da bi trebalo i bez toga da radi :) U svakom slucaju desni klik na prvu celiju > Format Cells > Number > Date

Formatirane su celije kao datumi.

Probao sam i sa general i nekim obicnim nizom (1,2,3...) i to radi.

Ne format kao datum vec pritisni alt+d+e pa onda next, next i kad te pita kako da storuje text da bude kao date (DMY). Format ga samo formatira kao date, ali moze biti storovan kao tekst i onda to povlacenje na dole ne radi. Ovako mora da radi 100%.

Hm mislim da kod tebe u opcijama excela nesto nije setovano kako treba. Posto je ovo bas lako, evo sad sam probao kod mene, unesem npr 19.11.2013, povucem krstic na dole i samo dodaje po 1 dan na svaki sledeci datum.
Seljacka varijanta je da napises npr 19.11.2013, u kolonu pored broj 1, pa ispod 19.11.2013 da ti sledeci bude formula, gornji datum plus 1 pored njega. Jedinice razvuces na dole koliko treba. I to sam sad probao, radi, ali ne znam zasto bi tome pribegavao kad prva opcija radi normalno.
Kazem ovo je bas lako, nema mozganja nekog i mora da radi sem ako ti u excelu nesto nije setovano drugacije od defaulta (mozda neki reset to default u opcijama ako ima)?.

Pa ne znam sta bi moglo da bude lose podeseno. Nista nisam menjao. Mislim da je ovo cak prvi put da sam uopste pokrenuo excel od instalacije win-a.

Instalirao sam danas Office 2010 (ono je bio 2007) i opet isto. :)

[youtube]RAwAL95T06o[/youtube]

Nije mi jasno zašto koristiš funkciju DATE da u ćeliju upišeš datum. Jednostavno otkucaj datume bez korišćenja navedene funkcije (npr. 21.11.2013, isto tako i za sledeći datum u sledećoj ćeliji), excel će sam prepoznati da su to datumi. Pa onda uradi inkrement

Ma nije u tome fora. Kako ti je sistemski podesen datum kad prodjes preko datuma u donjem desnom uglu kod sata? Koji format? Mada opet ako ga ti unosis sa date, on ga je storovao kao date u celiji.
Zaista sam zbunjen posto je ovo bas bas jednostavno i nije nikakva nauka. Si probao sa onom seljackom metodom sto sam rekao, da stavis kolonu pored sa 1 u svakoj celiji pa razvuces formulu?

Nisam. Nisamte bas razumeo, a excel jako slabo poznajem. Dakle u jednoj celiji, A1 recimo upisem =DATE(2013;11;20), a u B1, =SUM(A1+1)? Ovo sam probao, ali nije moglo tako.

Inace mozda ima neke veze ovo sto je zorand rekao. Meni je sistemski datum namesten na DD.MM.YYYY, a u excel-u mi trazi da upisem kao YYYY;MM;DD, mada i ako je u tome problem, opet ne znam sta da uradim da to promenim.

Poslednja izmena:
Mrzi me da jurim da uplodujem negde excel pa evo ovde. Uzmi u A1 celiju npr upisi datum,a u B1 do B100 (lupam ne znam koliki ti niz treba) upisi broj 1. Formula u A2 je =A1+B1. Posle u koloni a formulu razvuci do dole i to je to.

Radi ovako. Radi cak i bez ove B kolone. Znaci samo u A1 upisem =DATE(2013;11;20), a u A2 =A1+1 i onda povucem plus na dole.

Znaci mogu ovako da koristim, mada i dalje bih voleo da znam zasto ono sto bi trbealo da radi, ne radi.

Reci mi jel iz nekog specijalnog razloga datum kucaš preko formula ili ne?

To što ti tražiš se zove autofill i to je automatsko nastavljanje nizova u excel-u.

Funkcioniše tako što predpostavlja šta si započeo pa to i nastavlja.

1. U slučaju da koristiš vrednosti u ćelijama ( ne formule ) onda će ratiti to što si zamislio
2. U slučaju da koristiš formule, neće ti menjati vrednosti u formulama, menjaće samo ćelije ( reference ) ukoliko ih imaš u formulama, a ako ih nemaš dobićeš ovo što si ti dobio, ali je to nešto potpuno beskorisno i bespotrebno.

Želiš da upišeš datum ili niz datuma, šta će ti formula?

U ćeliju npr A1 upiši 19.11.2013 u ćeliju A2 upiši 20.11.2013, selektuj ćelije A1 i A2, uhvati za kvadratić ili krstić na desnom donjem čošku na ćeliji A2 i vuci koliko ti treba. Dobićeš svoj niz.

Pozdrav,

Nazad
Vrh Dno