Šta je novo?

Evo me opet na pocetku

C-H-O-T-Y

Slavan
Učlanjen(a)
15.11.2005
Poena
319
Na moju veliku zalost,tako je.Opet sam na pocetku sto se tice pristupa internetu.

U mom gradu (citaj:selendri) normalno se prikljuciti na net je veliki lukuz.Posle 6 meseci za koje vreme sam imao besplatan net u jednoj firmi,odjednom su ga ukinuli, i sada sam ostao bez interneta.

Naime,kablovski ne mogu da uvucem (nemam teh.uslova),ADSL kod mene ne postoji,bezicni je bezobrazno skup,ali isto veoma los,znaci ostaje mi jos samo glupi dial-up.

Znaci,ja bi sada trebao nekako da se snadjem,ali bilo kako.Razmisljao sam da ipak na net idem preko dial-upa,ali da obratim paznju koliko cu dugo ostajati na internetu,posto moram da uplatim sate i jos impulse koje otkucava telefon.

E sad,da li mozda neko zna da li ima resenja oko ove moje muke oko neta (ali da nije dial-up)? Ako sam vec osudjen na dial-up,kako bi mogao da prodjem najjeftinije? Mislim,gde su najjeftiniji sati (ja bi hteo da idem u jeftinu tarifu,znaci posle 9 sati uvece-sto mi ipak odgovara)?

Drugo,bice mi potreban neki stvarno dobar program za merenje provedenih sati na netu.E sad,ja bi voleo da mi on ogranici konektovanje na net tek posle 9 sati uvece,ali i da moze da ogranici konekciju na vreme koje mu ja zadam (da samo ja mogu da idem na net kada se vratim iz skole,a ne neko drugi).Takodje,mora da ima detaljnu i tacnu evidenciju koliko sam net sata potrosio (ali bas tacnu,u minut) itd.Da li se negde moze naci takav program i gde?

Gledao sam na www.bug.co.yu oni imaju neki jako jeftin internet,ali bih ipak hteo da pitam iskusnije koristine dial-upa gde se moze naci najjeftiniji net kod nas,kako se placa i kakav je njegov kvalitet...

Pozz

Evo sada vidim i u SK-u ima neki Kalik internet provajder.

Jako su mi nesto jeftini,ali da li je neko imao iskustva sa ovim provajderom?

Kakva je brzina i da li on zaista vredi buduci da je jako jeftin...

Poslednja izmena od urednika:
E stvarno mi je zao sto moras na taj sugavi dial up. Kad sam ,isto tako, bio silom prilika prinudjen da predjem na dial up, ja sam bio izgubio volju za internetom.

Poslednja izmena:
@C-H-O-T-Y
telefon - jeftina tarifa (oko 5.5 din/h)
radnim danima 15-17h i 21-07h
nedeljom 0-24h

za merenje vremena provedenog na netu - online meter

program za ograničavanje pristupa kompu, internetu i sl - windows - verovatno ga imaš negde na disku :D

inače koristim beobug već neko vreme i nemam nekih pritužbi.
u ostalom toliko su jeftini da te (skoro) ništa ne košta da probaš ;)

E Coti, ne zuri. Kablovski ne mozes ako nisi u zgradi, ne znam gde si. Reci mi otprilike blizu cega si, sad da vidis kako moze.

E slusaj. Probaj na http://www.flashnet.co.yu/internet.php ja ti predlazem da uzmes samo nalog kod njih, trenutno sto mogu da ti kazem je da za 900 csd mesecno mozes da uzmes flat 64k koji radi skroz ok. Vec par meseci [preko 6, ako me dobro sluzi secanje] net radi kao sat, desi se tu i tamo ispad [kao sporiji dl, ali nista strasno], ali stvarno su se mnogo poboljsali prethodnih par meseci. na 64k mi je bio dl 7+kbps sto je stvarno ok.

Bus bih izbegavao jer im je 64k dl 3kbps kada se vuce vise od 5MB [ako se dobro secam] po fajlu. Bezveze, platis 64k a bl 3kbps.

Drugo, kupi neku wireless karticu i kabal, i neku kantenu da vidis kako to radi kod tebe. Posle odes lepo uzmes antenu neku zglavniju [moze da se nadje biquad rucno rajdeni jeftino] a rade ok. I za 35-45€ se vezes. A imas i onaj paket 300MB 300csd za mesec ili kako hoces. Milion puta brze od dial-up-a i bolje. Ne mislis ni na sate, ni na telefonski racun, samo sednes i vozes..... A za male pare.

Veruj mi ne moras na dial-up.

@C-H-O-T-Y
telefon - jeftina tarifa (oko 5.5 din/h)
radnim danima 15-17h i 21-07h
nedeljom 0-24h

za merenje vremena provedenog na netu - online meter

program za ograničavanje pristupa kompu, internetu i sl - windows - verovatno ga imaš negde na disku :D

inače koristim beobug već neko vreme i nemam nekih pritužbi.
u ostalom toliko su jeftini da te (skoro) ništa ne košta da probaš ;)

Zaboravio si samo jedan veoma bitan podatak: ove telefonske tarife važe samo ako se kači preko SMIN brojeva (042/110-xxx), bez obzira o kome je provajderu reč... U suprotnom - duplo je skuplje.

Meni kad je puko wirelles nisam koristio net 3 meseca,nisam hteo da placam mafiji 100+ sati lokalnog poziva za nikakav net.Nikako dial-up.

@Sasa_NS
nisam siguran da li beobug uopšte ima telefonski broj u lokalu (011 xxxx.. ili šta već).
a i čovek je iz kikinde, tako da... :D

Poslednja izmena:
Nemam pojma,ali posle dugog razmisljanja o pristupu netu u mom gradu,nisam bas vise toliko „zagrejan“ za wireless.Kablovski sam vec davno zaboravio,ADSL ne postoji ali ni wireless nije to sto ja hocu.

Mislim,da bi imao wireless u startu mi treba 4000-5000 dinara (mozda malo manje,malo vise ali to je ta cifra).E sad,to sve treba testirati da li ce raditi kod mene (treba se drndati oko toga da li ce mi neko pozajmiti karticu,kabl i (k)antenu.Treba se verati po tavanima sa sipkama,kablom i busiti zidove... Veoma neprakticno.

E sad,znaci treba da platim neku zglavnu wireless karticu (ako je nova onda jedno 35E,ako je polovna onda 25E),kabl (jedno deset metara) je oko 13E,i pravljena kantena je mozda oko 10E,a fabricka puno vise.Sve to moze da izadje 43E,a ako je sve novo i fabricko oko 50-60E.A to je previse para samo za start.

Plus,svaki mesec treba da placam 900 dinara za smesnu brzinu wireless-a.Pa sta je danas 64Kb/s brzine i 7KB/s download-a? Pa je samo malo bolje od dial-upa (49Kbit/s brzina i 5KB/s download.Ako hocu nesto jace za to ce me duplo oderati,npr.za 128Kb/s bi morao da platim 1500 dinara,a za 256Kb/s 2800 dinara.A da ne pricamo o glupom „garantovanom protoku“ gde 300MB potrosim za 2 dana postenog surfovanja i malo downloada.Kablovski se placa 1000 dinara za 128Kb/s i jos 1500 dinara za ugradnju.

A da ne pricamo o kisi i ostalim klimatskim promenama.Cim se vreme malo pogorsa nema neta ni za zivu glavu.A gde su razne barikada,zgrade,kuce i drveca koji mogu da zaklone vidik sa AP-om.Pa cimanja oko postavljanja antene itd.Mislim...

Prema ovome ovde wireless je cisto bacanje para.Bar za mene,kojem net treba samo da bi obisao forume,skinuo koju sliku,poslao koji e-mail... Plus jos ja idem na net tek posle 21h tako da bi me sat neta izasao oko 5,5 dinara sto nije puno za telefonski racun.Ko hoce da downloaduje do besvesti,da visi na forumu i mircu ceo dan,neka se odluci za wireless ali najbolje (ako ima uslova) za kablovski.Naspram kablovskog wireless je spor,skup,nestabilan i jadan...

Ja nemam toliki novac da dam za wireless net.Ja za te pare mogu da kupim sati 48 sati dial-upa za 472 dinara i da platim telefonski racun za njega koji bi tada iznosio 264 dinara..A meni vise ni ne treba od 10-15 sati a to bih platio 200 dinara sve zajedno.S tim da za dial-up imam vec modem i sve kablove,tako da ne moram da izdvajam jos 5000 dinara za opremu.Samo se prikacim i to je to.

Ko misli da gresim u ovakvoj situaciji,neka iznese svoje misljenje.

Pozz

P.S Evo ja sam testiram prvih 5 besplatnih sati na provajderu Kalik Informatika.Brzina je dobra,a koliko znam njihov broj za konektovanje je 042110090 tako da je sat neta za telefonski racun negde oko 5,5 dinara?

@ C-H-O-T-Y

Da, svi SMIN brojevi počinju sa 042/110... pa je sat Interneta u jeftinijoj tarifi oko 5,5 dinara (15,00-17,00 h i od 21,00-07,00 h).

@darth zool

Da, nemaju lokal, no ja nisam mislio samo na njih već na to da bez obzira na kojeg se provajdera odluči, treba da obavezno koristiti SMIN brojeve...
Nije zgoreg to napomenuti jer, verovao ili ne, još uvek mnogo ljudi nema pojma da je jeftinije preko ovih brojeva (ustvari - ostalo je isto kao ranije)...

Nije zgoreg to napomenuti jer, verovao ili ne, još uvek mnogo ljudi nema pojma da je jeftinije preko ovih brojeva (ustvari - ostalo je isto kao ranije)...
Ako mogu. Ja dok sam bio na staroj centrali nisam mogao da koristim smin brojeve - veza je uvek pucala posle 10-15 sekundi.

Što se odluke za Internet tiče, tu je uvek izuzetno bitno kakve su nam potrebe i koliko trošimo na Internet. Sećam se kad sam prešao na ADSL da sam računao i ispalo je da mi je ADSL 256/64 preko SezamPro-a (koji je bio tada među skupljima) 200 din skuplji nego dial-up (non-stop pretplata + telefonski impulsi). Posle ovih pojeftinjenja verovatno mi je, uz istu potrošnju, i jeftinije nego dial-up (nisam siguran jer su i non-stop pretplate prilično pojeftinile). Tu sad, naravno, ne računam da je ADSL oko 5x brži od dial-upa + permanentna veza + uvek slobodan tel.

@CHOTY ok,ja sam naveo svoj primer jer sam na dial up-u trosio puno sati i nikako mi se nije isplatilo.Wireless je kod mene 1000din 128k i radi manje-vise dobro.Jesam puko pare za opremu ali mi nije zao jer puno koristim internet i ne odgovara mi onako mali protok.(O ADSL-u ili kablovskom mozemo samo da sanjamo,srecni smo sto imamo i ovo:d ).

Poslednja izmena:
Eto,onda nemam sta vise da kazem... Cekam dr.Tiristora.Covek je imao dobre namere,ali sam ja bio "malo" nejasan.

pozz

pazi, ako ti net treba da obidjes forum i posaljes mail ili sl, to mozes i telefonom. :d
Evo recimo ja. Jos sam u BG-u, (dolazim u ponedeljak, pa cemo naci neku karticu da probamo) ovde nemam net, ali me to ne sprecava ni da obidjem forum niti da proverim mail, a sve preko k700 i mini opere. kontas?
da li ces ti uzeti bezicni ili telefonski, treba ti da odlucis na osnovu svojih potreba. ja ne bih

zalio 50€ za opremu. kakav los signal i vremenski uslovi, covece zivis na 100m od ap-a. kako i odakle smo se mi kacili na net bolje da ti ne pricam. i protok je ok i veza je ok, nemoj da pricas da ne valja ako ne znas. probao video. a ne moras da dajes 900 din mesecno imas i druge solucije. a ti vidi sta ti treba. p.s. izvinjavam se na malim slovima nemam shift a smara da se cimam. poz

Pazi,mozemo sve da probamo,nije problem ali mislim da se to meni ne bi isplatilo.

Udaljen sam od AP-a oko 250 metara,stub na kojem ce biti kantena mogu maksimalno da dignem na 12-14 metara od zemlje.Izmedju moje kuce i AP-a se nalazi zgrada na 60 metara od mene visine 19 metara.Pa ti vidi,ove mere nisu bas potpuno precizne i tacne.

Pozz.

Cujemo se ako bude bilo potrebe...

Da ne postoji flat rate broadband, ja ne bih vise ni koristio internet :) Nemam ja ni zivaca ni novaca za dialup :)

wireless se isplati samo onima koji bukvlano vise na netu po ceo dan... mada bi i meni dobro dosao,samo da je jeftiniji...

wireless se isplati samo onima koji bukvlano vise na netu po ceo dan... mada bi i meni dobro dosao,samo da je jeftiniji...

U RS se isplati svakome i ADSL i wireless i kablovski net jer su ovdje telefonski impulsi skuplji nego u Srbiji.
Ovdje sat vremena koristenja telefona u lokalnom razgovoru kosta nesto vise od 65 centi.

imas choti u busu za 500dinara 500megabajta, brzina 300kbita

a imas i 100 megabajta za 150 dinara :D

ako ti treba AP i kabl(5m lowless) mogu da ti pozajmim, pa probaj na tu kantenu od doktora :) jedino ne znam kakva je busova politika oko kantena...

Poslednja izmena:
Covece, ako ti treba za surf i mail uzmi prepaid 300MB i kraj za 300csd.

Ako ti je slupo i nemas para onda dial-up, mada kad sracunas mnogo ti se vise isplati da uzmes wireless.....

Ali kad odlucis da li imas para i za sta ti treba, javi.

P.S. Ti bi da se :hump: a da ti ne udje. :D

imas choti u busu za 500dinara 500megabajta, brzina 300kbita

a imas i 100 megabajta za 150 dinara :D
Evo i basovci* se javili... :D
ako ti treba AP i kabl(5m lowless) mogu da ti pozajmim, pa probaj na tu kantenu od doktora :) jedino ne znam kakva je busova politika oko kantena...
Doktor nema kantene, doktor je na LAN-u :D Ali znam gde ima... ;)

A ne dozvoljavaju kantene na mrezi, a ni flash... Ali i za to ima leka.. Ko zna zna.

POZ

Momci,zaboravite na Bus.Zvao sam i seru o tome kako nista nece raditi preko kantene,kao obavezno je da me oderu... A i ja sam ih pit'o...

Valjda ista stvar oko Flasha.

Ma ko ga je8e,necu da dam lovu,pa sve i da je 500 dinara mesecno.Eeee,puno je to para.

PRE CU DA SE ODSELIM U AMERIKU ILI NEMACKU PA TAMO DA SURFUJEM KOLIKO HOCU,NEGO DA PLACAM OVIM NASIM SELJACIMA ZA NEKU ZVALAVU NET KONEKCIJU.

Tacka.

Nemam pojma,ali posle dugog razmisljanja o pristupu netu u mom gradu,nisam bas vise toliko „zagrejan“ za wireless.Kablovski sam vec davno zaboravio,ADSL ne postoji ali ni wireless nije to sto ja hocu.

Mislim,da bi imao wireless u startu mi treba 4000-5000 dinara (mozda malo manje,malo vise ali to je ta cifra).E sad,to sve treba testirati da li ce raditi kod mene (treba se drndati oko toga da li ce mi neko pozajmiti karticu,kabl i (k)antenu.Treba se verati po tavanima sa sipkama,kablom i busiti zidove... Veoma neprakticno.

E sad,znaci treba da platim neku zglavnu wireless karticu (ako je nova onda jedno 35E,ako je polovna onda 25E),kabl (jedno deset metara) je oko 13E,i pravljena kantena je mozda oko 10E,a fabricka puno vise.Sve to moze da izadje 43E,a ako je sve novo i fabricko oko 50-60E.A to je previse para samo za start.

Plus,svaki mesec treba da placam 900 dinara za smesnu brzinu wireless-a.Pa sta je danas 64Kb/s brzine i 7KB/s download-a? Pa je samo malo bolje od dial-upa (49Kbit/s brzina i 5KB/s download.Ako hocu nesto jace za to ce me duplo oderati,npr.za 128Kb/s bi morao da platim 1500 dinara,a za 256Kb/s 2800 dinara.A da ne pricamo o glupom „garantovanom protoku“ gde 300MB potrosim za 2 dana postenog surfovanja i malo downloada.Kablovski se placa 1000 dinara za 128Kb/s i jos 1500 dinara za ugradnju.

A da ne pricamo o kisi i ostalim klimatskim promenama.Cim se vreme malo pogorsa nema neta ni za zivu glavu.A gde su razne barikada,zgrade,kuce i drveca koji mogu da zaklone vidik sa AP-om.Pa cimanja oko postavljanja antene itd.Mislim...

Prema ovome ovde wireless je cisto bacanje para.Bar za mene,kojem net treba samo da bi obisao forume,skinuo koju sliku,poslao koji e-mail... Plus jos ja idem na net tek posle 21h tako da bi me sat neta izasao oko 5,5 dinara sto nije puno za telefonski racun.Ko hoce da downloaduje do besvesti,da visi na forumu i mircu ceo dan,neka se odluci za wireless ali najbolje (ako ima uslova) za kablovski.Naspram kablovskog wireless je spor,skup,nestabilan i jadan...

Ja nemam toliki novac da dam za wireless net.Ja za te pare mogu da kupim sati 48 sati dial-upa za 472 dinara i da platim telefonski racun za njega koji bi tada iznosio 264 dinara..A meni vise ni ne treba od 10-15 sati a to bih platio 200 dinara sve zajedno.S tim da za dial-up imam vec modem i sve kablove,tako da ne moram da izdvajam jos 5000 dinara za opremu.Samo se prikacim i to je to.

Ko misli da gresim u ovakvoj situaciji,neka iznese svoje misljenje.

Pozz

P.S Evo ja sam testiram prvih 5 besplatnih sati na provajderu Kalik Informatika.Brzina je dobra,a koliko znam njihov broj za konektovanje je 042110090 tako da je sat neta za telefonski racun negde oko 5,5 dinara?

Nemoj da se zavaravas, blagodeti wireless-a su nemerljive u odnosu na tih 4000-5000 din. Uzmimo recimo moj primer, živim u mnogo većoj selendri nego ti koja se zove Svrljig (istočna srbija) i do skora sam se mučio sa modemom, veliki telefonski računi, čekanje dok se modem konektuje 30-tak sekundi (sto me je stalno nerviralo), srećom poslednjim 3-4 meseca sam koristio falat iz firme tako da nisam kupovao vreme. Sve u svemu kada pogledam moj račun na telekomovom sajtu samo za internet potrošim oko 1000din za telefon oko 100 sati, naravno pošto imam dosta obaveza nedolazi u obzir da čekam jeftinu tarifu nego koristim kad mi treba i kad imam vremena, da se razumemo modemska veza je danas kvalitetna čak šta više odlična u odnosu kakva je nekad bila, internet koristim jos od 98 godine i prvi put sa K6-2@300MHz i 33600 eksterni modem.
Pre nepunih dva meseca kod mene je stigo wireless i kako to kod mene izgleda. Udaljenost od AP-a oko 2km vazdušnom linijom, vidljivost odlična, 15dB panel antena plaćena oko 40E, 8,75m CFD200 kabla i najgora Asus WL kartica kupljena pre 2 godine za kućno umrežavanje ali to nije išlo tako da sam je dobio na poklon od firme, jačina signala oko 40%, flat nalog 256/256k. Ping goole sajta 30ms, kod druga iz Niša koji ima ADSL ping je oko 70-80ms, download konstantno 30-32kb/s, torenti takodje rade punom brzinom retko kada padaju na 20-tak kb/s. Priče da kiša i loše vreme kvare kvalitet veze u mom slučaju nevaže nisam primetio nikakvu razliku pri lošem vremenu. Naravno sve to košta 256/256 flat je 2112din ali bože moj. kad budem skinuo sve što mi treba lepo uzmem 64k flat za 900din i biće mi jeftinije od dial-up-a.

Wireless 64K flat
cena 900din
trajanje 720 sati
brzina oko 7.5kb/s

Dial-Up 56k flat
cena min 500din
trajanje 720 sati
tel. racun za 70-tak sati oko 500din

pa ti vidi sta ti se isplati

Poslednja izmena:
ma ja tacku stavljam jos od '93. :D ... nema nista lepse od 2400 bouda bez korekcije na kopiji centrale iz serije Otpisani

Valjda ista stvar oko Flasha.
Problem je sto ti nista ne citas kako treba, vec to sto ti mislis da je napisano....
Ma ko ga je8e,necu da dam lovu,pa sve i da je 500 dinara mesecno.Eeee,puno je to para.
Ej, pa i nije. To ti je da ne izadjes jedno vece :) [ako uopste moze da se "izadje" sa 500 dinara??? :S: ]
PRE CU DA SE ODSELIM U AMERIKU ILI NEMACKU PA TAMO DA SURFUJEM KOLIKO HOCU,NEGO DA PLACAM OVIM NASIM SELJACIMA ZA NEKU ZVALAVU NET KONEKCIJU.

Tacka.

Nacekaces se, maloletan si :D, a sam ne mozes tek tako... :d

Dial-Up 56k flat
cena min 500din
trajanje 720 sati
tel. racun za 70-tak sati oko 500din

Huh, nece biti da je tel. racun 500 din. za 70 sati :).Iz iskustva znam da jednostavno ne vredi racunati tako.Ja sam trosio oko 100 sati mesecno pre godinu-dve i nisam dobijao racune koji su manji od 2000 dinara.Jako retko.Ipak je to Telekom.Tih 500 dinara je cista racunica.. probao i ja tako :).Nije islo :d

Poslednja izmena:
ukoliko racunamo da je telefon sat vremena 5.5 u skupoj i 11 u jeftinoj tarifi sto i jeste racunica je jasna, 70 sati u proseku po 7.5din je 525din, tu telefon racunam samo za internet ostali pozivi, mobilni... neracunam to ipak nema veze sa internetom.

ukoliko racunamo da je telefon sat vremena 5.5 u skupoj i 11 u jeftinoj tarifi sto i jeste racunica je jasna, 70 sati u proseku po 7.5din je 525din, tu telefon racunam samo za internet ostali pozivi, mobilni... neracunam to ipak nema veze sa internetom.

70 sati i protok do max 4kb/s (neka bude i 5) i das 525din.
ja sam 24h/30dana (osim pauze od po 10 minuta, 2x mesecno zbog restartovanja masine) za 800din, pa ti vidi

koliko sam ja ukapirao ovaj topic, choti bi da mu neko dovuce optiku kuci i to dzabe |))

Vrh Dno