Šta je novo?

Event ID 51 i nedostupan hard

cisco

Čuven
Učlanjen(a)
23.10.2003
Poena
715
Ploca je Gigabyte P35C-DS3R (svi diskovi su bili vezani na ICH9R kontroler u AHCI modu), bez raida. Diskovi su dva komada 6400AAKS i jedan WD15EADS. Jedan AAKS je sistemski (disk 0, na njemu tri particije, C:,D: i S:), drugi je izgleda otisao k vragu :crash: , a bio je ceo u jednoj particiji V: (kao disk1), dok je EADS ceo jedna particija G: (kao disk2).

Sinoc su mi krenuli pop-up-ovi da je "delay write failed" na V:\blabla\... Nisam stigao da se pozabavim time (samo sam pokrenuo WD Diagnostics koji mi je rekao da su sva tri diska OK) i veceras je vrag odneo salu, disk V: ne postoji, a event viewer je pun poruka:

Event ID 51, An error was detected on device \Device\Harddisk1\D during a paging operation.

Interesantno je da je D: particija na disku 0 (takodje 6400aaks) i tu sve radi OK (kuc-kuc :) ).

Restart sistema je pokazao da BIOS detektuje disk, ali windows nije hteo da se podigne. Ugasio sam racunar, izvadio problematicni disk i racunar se bez njega podigao normalno. Posto imam bracket za eksternu sata konekciju, ugasio sam racunar, povezao disk eksterno i racunar opet nije hteo da se podigne.

Opet sam otkacio problematicni disk, podigao racunar normalno, a u vreme neuspesnog podizanja sistema sam u Event Vieweru video:

Event ID 51, An error was detected on device \Device\Harddisk2\D during a paging operation.

Znaci, ista prica kao ranije, samo je sada problematicni disk postao disk2 posto je eksterna konekcija na Gigabyte-ovom kontroleru pa su diskovi zamenili mesta.

Pokusao sam i da uradim hot-plug problematicnog diska. Nakon toga racunar je poceo cudno da se ponasa: disk se nije pojavio u My Computer, a nikako nisam mogao da otvorim ni Computer Management ni Event Viewer ni Device Manager. WD Diagnostics se pokrene, ponudi mi agreement i kada krene da detektuje diskove nista se ne desava. Pokusaj da uradim Safely Remove Hardware mi ne daje nista (ikonica se pojavila u systray-u kada sam prikljucio disk, ali klik na nju ne daje nista). Onda sam odlucio da uradim hot-unplug i onog trenutka kada sam ugasio disk, pojavili su se svi prozori koji nisu hteli da se otvore.

Guglao sam i video da je Event ID 51 cesto spominjan u vezi problema sa ranim verzijama drajvera za nForce chipset ali to ovde nije slucaj (uradio sam update Intel chipset drajvera i za svaki slucaj iskljucio write cache na ostala dva diska).

Ima li neko ideju kako pristupiti disku da bih pokusao da spasem podatke? Treba li da brinem za podatke na ostala dva diska? Da li ostaviti iskljucen write cache?

Hvala unapred

Ako nekoga zanima rasplet:

Disku sam pristupio preko X-Crafta i USB konekcije. Podaci su sacuvani. Zatim sam disk povezao na eksternu sata koneciju i radio je normalno - nikakvih problema pri podizanju Windowsa, kao da problem nije postojao. Medjutim, WD Diagnostics je nasao bad sectore i relocirao ih.

Nisam verovao disku i pustio sam kopiranje par desetina gigabajta na taj disk tek da bi disk nesto radio da vidim da li ce biti problema. Pocela je da mi se javlja greska \Device\SCSI\JRaid1 did not respond within the timeout period. Novo skeniranje sa WD Diagnostics i nakon nekoliko sati dobijem rezultat "Too many bad sectors."

Sledece je reklamacija :(

Nazad
Vrh Dno