Šta je novo?

Europe in 8 bits... (chiptunes)

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Evropski hipsteri, ne znaju šta će sa sobom, u pokušaju da budu unikatni i alternativni. Uspeli su i od dubstepa da naprave mainstrim, možda će ovo za par meseci da bude adekvatna zamena... :)

http://www.youtube.com/watch?v=_MrbJc1_Yw0 - evo jedna i od mene, malo matora doduše..

^

ja sam bukvalno odrastao na YM2149. i danas vise volim da cujem muziku sa STa nego sa Amige u igricama koje postoje za oba racunara.

YM zvuk mi je kao prirodan xtc ! :D

...ali ono sto je najimpresivnije je da danas mnogi koji nikada nisu ni culi za YM xxxx (tj. oni koji imaju <22 godine) kazu da im je YM zvuk super ?!?
(wtf ????? - u moje vreme je YM bila "nuzno zlo"! :D)

Zavisi na koji YM misle.Verovatno nije to taj ym2149 jer realno pokey na xl/xe otkida kako svira. E sad ym,ay je imao svaki kanal na poesbnom pinu pa se recimo u odnosu na sid mogao smatratim 2.1 sound generatorom :)

jedno je YM a drugo su C64 SID i Atari Pokey ;)

i nintendo gameboy zvuci kao YM :)

"2.1" :D :D mislis kao levi, desni kanal i subwufer? :D

^

ja sam bukvalno odrastao na YM2149. i danas vise volim da cujem muziku sa STa nego sa Amige u igricama koje postoje za oba racunara.

Jes da se o ukusima ne raspravlja ali ipak...
To je praktično isti čip što su ga Sinkler i Šuger stavljali u Spectrum 128 i Amstrad, a njega SID jede za doručak. ;)
Prvo da ST odsvira ovo, a onda možemo da pričamo o Amigi, mada je Paula za YM drugi univerzum. :,,:

[youtube]RZv0zKiCc78[/youtube]
[youtube]DpneomNT6CI[/youtube]
[youtube]igVxjCecmEg[/youtube]

ne kapiras Universe, naravno da je superiorniji SID/Paula/______________ ali meni je lepsi YM zvuk jer sam odrastao uz njega ;)

ne kapiras Universe, naravno da je superiorniji SID/Paula/______________ ali meni je lepsi YM zvuk jer sam odrastao uz njega ;)

Kapiram, zato i rekoh ono o ukusima, ali nekako obrni-okreni kod tebe uvek ispadne Atari najbolji, najlepši, najpametniji.. ;)
A ovo čitaju i ti mlađi koje pominješ, pa da neko ne bude doveden u zabludu, gde je kome mesto po tom pitanju.
Ja doduše nisam odrastao samo uz jedan računar, inače bi mi spectrumov biper bio najlepši na svetu. :)

"uvek ispadne Atari najbolji, najlepši, najpametniji.."

a pa jeste :p :p

ni ja nisam odrastao uz jedan racunar: spectrum, atari, mac, atari, pc, mac.

a kao sto si rekao o ukusima ne treba raspravljati ;)

osim toga SID su pravili isti inzinjeri koji su pravili i Atari ST a ST za malo da dobije naslednika Pokey, Amy chip, dok je Amiga dobila Paulu takodje naslednika Pokey...

Poslednja izmena:
jedno je YM a drugo su C64 SID i Atari Pokey ;)

i nintendo gameboy zvuci kao YM :)

"2.1" :D :D mislis kao levi, desni kanal i subwufer? :D

Pa vidis AY ima 3 kanala i sva tri kanala su dovedena na posebne izvode koji su u datashetu obelezeni kao A,B,C out pa je na spectrumu ,a cini mi se i na cpc, to iskorisceno kao A levi ,B desni dok se C miksuje levi i desni zvucnik. Zato sam rekao 2.1 zvuk.AY je dosta stari zvucni cip koji se pojavio mozda medju prvima tako da su ostali korisceni pretezno napredniji od njega. Sama Yamaha je radila po licenci YM2149 ali je normalno nastavila da unpredjuje dizajn dalje sto je dovelo do sasvim drugih zvucnih cipova. Ako realno pogledamo njemu jednostavno nije bilo mesto u ST masini, ali na brzinu pa eto bio je dobar ...

Moram da dodam ovu izmenu ......i sve to nije bilo dosta da bi pc kanta svirala iole blizu atariju st,xl ili amigi ,c64 trebalo je uloziti cifru koja je bilo visestruko veca od cene bilo kojeg od ovih racunara. Sta reci sem strasno.....jos ako pomislite na kolor grafiku i monitor za istog ......

Poslednja izmena:
ST je mogao da ima Amy sound chip...

...ali nije iz xxx razloga (najverovatnije vremena).

osim toga, YM2149 je vodila racuna i o serijskim portovima tako da su samo jos vise pojeftinili ST sa YM chipom ;) - "For the masses, not for the classes." JT

Nazad
Vrh Dno