Poceo sam o5 novu, po ko zna koji put. Prvo sam resio candar, njega sam anex odmah, bio je ally sa ramazan-om, njega sam uzeo kao vazala u tom ratu. Posle toga sam preko diplomatije predlozio dulkadir-u da mi bude vazal, prihvatio je, dok sam to radio vizantija je anexovala atinu svog vazala i unistila rodos pirate, sto je odlicno bilo. Njih nikad brze nisam resio, izgubio mozda 4000 ljudi u ratu sto je za mene odlicno xD a anexovao ih. Cim sam to uradio mamluks je napravio koaliciju protiv mene Jer naravno u ratu nisam samo hteo da anex-am konstantinopolj pa da onda otkljucam misiju koja mi daje claims na grcku celu, sta da cekam 10 godina da ratujem o5? Uzeo ja lepo i grcku celu bez claims, sto je kao greska zbog AE ali sta cu xD. Oni plavi desno od dulkadira, kao se zovu, nesto mislim Qua Qumplu nesto tako, udju i oni u koaliciju, kroz 2-3 meseca udje i wallachia a posle nje i srbija. I tako ja lepo okruzen. To mi je prvi put bio da mi neko objavljuje koaliciju, ali ne i rat jos. Na vreme sam reagovo pa sam odmah poslao diplomate u te zemlje da improve relations, sto je dovelo do toga da ovi Qua Qumplu izadju iz koalicije, wallachia je imala problema sa madjarskom pa su izasli radi toga mislim, ovi ih terrorisali. Srbija je izasla dobrovoljno isto, nedugo zatim mamluks je ukinuo koaliciju. Za sad sam anexovao sve vazale sto sam imao, otkljucao topove, odradio misiju sa krimom onaj event subjugate i napravio ih march vassal-om ( krim unistio horde sam, skoro duplo veci nego kada startas gejm ), a i veneciji sam u ratu uzeo sve regione u grckoj, ostao mi naxos i cofu, venecija je bas pregazena, dok sam ratovao sa njom, objavio im rat milan i madjarska ( ona im rival ) pa su lepo ispeglani. Sada planiram da zauzmem srbiju, posto sam albaniju zauzeo lako, venecija nije ni smela da ih brani a garantuje im nezavisnost ^^. Branila ih ona mini drzavica ispod venecije, modena, njih sam ispeglao isto, mogao da ih uzmem kao vazala ali nisam hteo. Srbija je ostala na 3 teritorije jer joj nisam garantovao nezavisnost pa su ih madjari naceli malo, bezveze je ovo sto mozes imati maximal 4 diplimatic relations, ako imas 2 vazala pa improve relations njima, ne mozes zastiti raguzu,srbiju , wallachia-u... Kad tad cu ratovati sa madjarima ali nije problem sada, imam rezervu od 50k ljudi i 2 armije od po 34k sa topovima, dok topove jos niko nema osim mene, uzeo sam defensive idea radi morala tako da u fajtu ne verujem da mi iko moze parirati.
Sa misijama moras biti isto pazljiv jer ti daju permanent claims na neke teritorije, dok mi je dulkadir bio vazal nisam smeo da otkljucam jos misiju jer onda dobijem claims na njegov cores i onda imas neke negative modifier i ne mozes anex -.-
Imam i par pitanja, interesuje me, kada uzmem vazala i on ima claims na neke teritorije od drugih zemalja, da li ih ja nasljedujem? Koliko shvatam svrha vazala je, mozes ga anex ( ili da bude topovsko meso u ratu ) i onda ne moras trositi administrative points za coring nego samo malo diplomatskih poena dok anexovanje traje.
AE se spusta ako radim improve relations ili ono send gift?