Šta je novo?

Europa Universalis IV

Zfast4y0u

Poštovan
Učlanjen(a)
15.08.2018
Poena
70
Igra li ko ovo? Ja sam poceo polako, odgledao ovaj guide za pocetnike, pa cemo videti dokle cu dogurati.

Svidja mi se sto je pravi sandbox game i deep, jedina primedba mi je sto su malo grafiku zapostavili ali nije strasno. Total war mi se svidja isto ali je previse fokusiran na fajtove, a premalo na sve drugo a to mi bas fali, upravljanje carstvom. Sa druge strane EU IV fali bas to. Diplomatija je definitivno na nivou, i ne smes samo declare war i udri xD.

Nisam igrao IV, ali III sam zvao Eugenika III. Igra je baš jadno pravljena sa idejom 'predispozicija' za uspeh.
A ai je bio poprilično retardiran. Igra je interaktivni 'Red i zakon', odnosno ono kad ti je cilj gubljenje vremena, iako bi mogao bilo šta pametnije da radiš. Jednostavno zločin prema svemiru.
Valjda su nešto popravili u IV.

EU2 je bila jedan od najboljih igara ikada.

Ok ja ne znam kakve su verzije pre EU 4 bile, 4-ka mi je za sada vrlo zanimljiva igra, trenutno muku mucim sa rebelim-a, nisam jos najbolje skontao kako njih da drzim pod kontrolom, mislim da su mi glavne greske over extension, onaj war exaustion i sto ne drzim vojsku u problematicnim regionima koji jos imaju efekat od separatista. Greske sam pravio na pocetku, odmah po osvajanju novih teritorija sam anex regione koje osvojim pa imas onda i onaj aggressive extension penalty, ako napravim vazale pretpostavljam da je ili manji ili ga nemas uopste, plus kada posle anex-as vazala, dobijes core u svim provincijama automatski, ne moras ti rucno da core-as provincije. Trebace vremena dok ne naucim sve trikove, ako i uspem sve da naucim, imas bas bas bas puno opcija u kojem smeru mozes da krenes. I da, mnogo je mocno sto mozes sa bilo kojom zemljom da igras xD. Ja trenutno igram sa turcima, nekako mi se oni najvise svidjaju.

Meni je zabavno bilo igrati sa nekim slabim pravoslavnim državama okružene Turcima. Tipa Srbije (pred Kosovski boj), Vizantije (početak samo carigrad sa okolinom), Trabezond (okružen Turcima).

Probacu definitivno sa nekom malom drzavicom dok skontam igru, za sada mislim da imam dobar start sa turcima, objavio sam rat camaran-u posto sam imao kroz misije free claim na njihove provincije, sa krimom sam imao royal marriage i alliance, srecu sam imao da je camaran imao ally-a great horde, posto sam camaran pregazio lako posto ima 2 provincije, great horde mi upao u bugarsku i napravio rusvaj posto sam ugasio fortove jer kostaju puno za maintence ali su ipak potrebni za imati... Dok sam dovukao vojsku iz anatolije i stabilizovao se, odlucio sam da im pregazim sve provincije jer ako to ne uradim nemam war score 100% i ne mogu anex camaran -.- razmisljao sam u tom momentu da restartam, jer mi nije odgovaralo da idem na great horde, nisam imao man power a i daleko su. ALI ipak sam probao, dok sam im drzao pola provincija okupiranim, umre krimljanima kralj, ili kahn kako se zove, i posto sam ja imao preko 30 provincija ( okupirana se ovde broje kao da su moje ) i jos teritorije u regionu krim-a, krimljani odluce da mi postanu vazalna drzava dobrovoljno, po onom even-tu da bi novi kahn mogao da ucvrsti vlast. Obicno dobijes samo cassius belli za krim, i ako im uzmes prestonicu postanu ti onda tek vazal, ali posto sam ja pregazio great horde i dobio brzo boost u provincijama ( i ako i dalje rat traje ) i jos su te provincije u regionu krima, oni su svojevoljno postali vazal meni ^^. Imam jos claim na caffa i neku teritoriju od napulja mislim na krimskom polu ostrvu, ali se ne usudjujem da probam, jer onda ce mi madjarska objaviti rat sa austrijom, i mozda ceo holy roman empire, pregazili me kao pacova, probao sam bio jednom cisto da vidim da li sam u pravu ako probam. Bila invazija na mene nisam izdrzao duze od 2 meseca.

Poslednja izmena:
Ja sam podstaknut pozitivnim komentarima kupio EU4 relativno brzo nakon što je izašla, žali bože para. Previše je tu duboke strategije za mene, nimalo lako za početnika, presitni fontovi za moje istrošene oči, zabatalio sam vrlo brzo.

I ja sam imao taj problem, monitor mi je 1440p, kada podesim tu rezoluciju ingame, menu slova su premala, mislim vidim ali naprezem oci i ne odgovara mi nikako... Kopao sam malo po netu, i nasao da u fajlu mozes edit menu velicinu, ali problem je onda, kada povecas menu, slova i sve postance kockasto, kao kada iskljucis AA samo 10x gore, i nista ne vidis, jos i izgleda odvratno.. Na kraju sam spustio rezoluciju na 1080p. To je resilo problem velicine slova i menu je veci ali bistrina slike generalno nije kao na 1440p ali sta da radim, ne mogu da se patim sa malim slovima. Ovaj paradox.. Koliko su kopija EU prodali i DLC-a, ne mogu u 2018 da izbace patch gde fixaju menu scaling...

Sto se tice kompleksnosti, u pravu si ali mislim da kada shvatis samo kako sta funkcionise da bi zavoleo igricu. Ovo je definitivno ono sto sam ja trazio u total war igrama, borbe sam generalno mrzeo i nastojao uvek da izbegavam rucne fajtove, dok sam voleo vise macro stranu igrice da forsiram.

Dobri su im serijali i Heart of iron (ww2) i Crusader Kings.

EU IV je tezak dok ne udjes u stos, posle je sve logicno i manje vise radi na isti fazon.

Kad si mali, oslanjas se na velike, kad porastes, oslanjas se i na male i na velike, a kad postanes ogroman, koristis sve saveznike kao topovsko meso.

EU IV ukratko :)

Sent from my MI MAX 2 using Tapatalk

Ja sam na primer tek danas izvalio kako perfektan balans treba da bude u vojsci, ono ratio pesadija konjica topovi. dobro nisam gruvao pesadiju kao lud, imao sam 5k konjice na 15k pesadije, verovatno je los ratio, nisam ni znao da postoji onaj combath width.

Update sta se dogadja u kampanji kod mene:

Resio da uzmem albaniju ja, racunam samo venecija jaca i sve ostale neke mini drzavice, lako cu ja, 2 stack-a imam po 20k ljudi, rezerva 20k, princ vodi jedan stack, dobar stats ima.

Objavim ja rat. QQ lele. Krim mi pogaze gore, i mene bi ali sam ovaj put popalio sve fortove, pregazim srbiju, albaniju, uzmem veneciji onu provinciju ispod albanije, kontrolisem to relativno lako, u tom momentu srbija sa jednom vojskom terorise krim gore. Posaljem 1 stack da branim posto i ostale mini drzavice protivnici u ratu su gore isto, krenem ja da vracam teritorije, u tom momentu odlucim da se malo fajtam na moru i ako sam imao samo galije sa onim trade shipovima. tu su me razvalili nacisto. Mornarica ode u pm. zatim dolazi event kao glasina princ hoce da se buni. Imam da biram da ga ubijem, da ga pozovem da se objasni i nesto trece. Ja gledam, dobar stats ima, greota da ga ubijem a 50% sanse je da ce se pobuni ako ga pozovem da se objasni. Kliknem ja to, gotovo pobuna gore iznad konstantinopolja, 2 armije po 10k -.-. Krenem ja to da cistim, u tom momentu mamulks objavljuje rat, salje mornaricu sa 1-im stakom u rumeliju a drugi stack napada provinciju iznad kipra -.-

U tom trenutku sam znao da sam na*mjau**mjau**mjau**mjau*. Onaj stack iz rumelije ode gore razvali mi armiju posto mi je man power 0 vec odavno... Napade krim i uze sve -.- . Odbranim ja nekako anatoliju, naravno u medju vremenu ovi povratise srbiju i albaniju, war score ode u pm -.- uspem nekako da napravim mir sa ovim mini drzavicama, srbijom, albaniju anex-am, venecija prihvati mir isto ali mamulks nisam mogao kill oni svezi a ja armije nigde, naravno nemogu regrutovati janicare iz ovih nevernickih zemalja jer sam ih sve preobratio u islam, super. U tom trenutku sam pogubio zivce i izaso xD. Probam o5 sutra.

Poslednja izmena:
Preteča EU serijala je bila igra Medieval Lords na PC XT. Na XT-u je trebalo da se to igra danima. Grafika maltene kockice. 90% u tekstu.

Sećam se da sam vodio Vizantiju (posle arapskih osvajanja,deo evrope, mala azija). Ojačam ja malo zemlju. Obnovim flotu, ponovo postanem dominantna trgovačka sila naspram Venecije i Đenove. Dođem do nekih finansija. Okuražim se malo i mic po mic, povratim neke teritorije oko Antiohije i Jermenije. Onda se okuražim. Skupim neku plaćeničku vojsku, 20.000, i napadnem Bagdadski kalifat (kad je bio u prajmu). Dođem skoro do Bagdada, kad Kalifu pristigne vojska iz raznih plemena (koje je pozvao kad sam prešao granicu). Skupi 300.000 ljudi. I krene u poteru za mnom. Epilog. Opsada Carigrada, posle koje su mi u Maloj Aziji ostale samo priobalne teritorije. Mesec i po dana (po bar 5 sati igre) igre izgubljeno u par sati.

Drugi put vodim Srbiju pred Kosovski boj. Skontam da mi je najbolja taktika da malo malo upadnem u Tursku, popljačkam sve do Soulana, i kad krenu Turci da me jure sklonim se sa vosjkom i trezorom kod Mađara. Turci opustoše Srbiju al ništa ne postignu jer je beda,a moja pljačka njih donese meni desetostruko novac u trezor. Tako 5-6 puta, do jednom Turci nisu nastavili poteru za mnom i u Mađarsku, gde su pomlatili i mene i njih. I tako dovedem do pada Ugarske.

Doduše, imao sam mnogo više svetlih trenutaka, naročito u EU2. Jednom sam sa Vizantijom postao glavna kolonijalna sila.

Mene generalno više privlači da igram sa slabijim državicama koje u početku imaju apr teritorija. Tipa Srbija, Bosna, Vizantija, Trabezond, Italijanske državice (Papal states) ili neka prostrana ali raštrkana zemlja (Kingdom of Aragon - deo Španije, mediteranska ostrva i Napulj sa Sicilijom).

https://www.youtube.com/watch?v=wpQPJMcwqhQ

Poslednja izmena:
Igra je odlicna. Malo je teska i kompleksna, pa zbog toga nije toliko rasprostranjena.

Najlakse nacije za igranje, Kastilja i Turska. Posto si vec uzeo Tursku, samo prati misije, malo napadaj na istoku, malo na zapadu, kako bi kontorlisao AE. Ako ti je AE sa nekom drzavom preko 50, uci ce u koaliciju protiv tebe, a onda se neces provesti lepo :) Prva ideja sa Turcima treba da ti bude quantity, i do 9 nivoa military tech-a, dok imas jacu vojsku, nezaustavljiv si . Posle je malo drugacije, ali tada vec imas veliku drzavu.

Ne znam kako neko moze da prezivi sa Srbijom ili Vizantijom. Doduse, sve zavisi od nivoa tezine i koji patch je u pitanju.

Poceo sam o5 novu, po ko zna koji put. Prvo sam resio candar, njega sam anex odmah, bio je ally sa ramazan-om, njega sam uzeo kao vazala u tom ratu. Posle toga sam preko diplomatije predlozio dulkadir-u da mi bude vazal, prihvatio je, dok sam to radio vizantija je anexovala atinu svog vazala i unistila rodos pirate, sto je odlicno bilo. Njih nikad brze nisam resio, izgubio mozda 4000 ljudi u ratu sto je za mene odlicno xD a anexovao ih. Cim sam to uradio mamluks je napravio koaliciju protiv mene Jer naravno u ratu nisam samo hteo da anex-am konstantinopolj pa da onda otkljucam misiju koja mi daje claims na grcku celu, sta da cekam 10 godina da ratujem o5? Uzeo ja lepo i grcku celu bez claims, sto je kao greska zbog AE ali sta cu xD. Oni plavi desno od dulkadira, kao se zovu, nesto mislim Qua Qumplu nesto tako, udju i oni u koaliciju, kroz 2-3 meseca udje i wallachia a posle nje i srbija. I tako ja lepo okruzen. To mi je prvi put bio da mi neko objavljuje koaliciju, ali ne i rat jos. Na vreme sam reagovo pa sam odmah poslao diplomate u te zemlje da improve relations, sto je dovelo do toga da ovi Qua Qumplu izadju iz koalicije, wallachia je imala problema sa madjarskom pa su izasli radi toga mislim, ovi ih terrorisali. Srbija je izasla dobrovoljno isto, nedugo zatim mamluks je ukinuo koaliciju. Za sad sam anexovao sve vazale sto sam imao, otkljucao topove, odradio misiju sa krimom onaj event subjugate i napravio ih march vassal-om ( krim unistio horde sam, skoro duplo veci nego kada startas gejm ), a i veneciji sam u ratu uzeo sve regione u grckoj, ostao mi naxos i cofu, venecija je bas pregazena, dok sam ratovao sa njom, objavio im rat milan i madjarska ( ona im rival ) pa su lepo ispeglani. Sada planiram da zauzmem srbiju, posto sam albaniju zauzeo lako, venecija nije ni smela da ih brani a garantuje im nezavisnost ^^. Branila ih ona mini drzavica ispod venecije, modena, njih sam ispeglao isto, mogao da ih uzmem kao vazala ali nisam hteo. Srbija je ostala na 3 teritorije jer joj nisam garantovao nezavisnost pa su ih madjari naceli malo, bezveze je ovo sto mozes imati maximal 4 diplimatic relations, ako imas 2 vazala pa improve relations njima, ne mozes zastiti raguzu,srbiju , wallachia-u... Kad tad cu ratovati sa madjarima ali nije problem sada, imam rezervu od 50k ljudi i 2 armije od po 34k sa topovima, dok topove jos niko nema osim mene, uzeo sam defensive idea radi morala tako da u fajtu ne verujem da mi iko moze parirati.

Sa misijama moras biti isto pazljiv jer ti daju permanent claims na neke teritorije, dok mi je dulkadir bio vazal nisam smeo da otkljucam jos misiju jer onda dobijem claims na njegov cores i onda imas neke negative modifier i ne mozes anex -.-

Imam i par pitanja, interesuje me, kada uzmem vazala i on ima claims na neke teritorije od drugih zemalja, da li ih ja nasljedujem? Koliko shvatam svrha vazala je, mozes ga anex ( ili da bude topovsko meso u ratu ) i onda ne moras trositi administrative points za coring nego samo malo diplomatskih poena dok anexovanje traje.

AE se spusta ako radim improve relations ili ono send gift?

Vazali ti donose i novac, neki procenat mesecno od njhovih prihoda. Ne nasledjujes njihove claimove, ali mozes da ih iskoristis, dok jos postoje za CB. A prilikom anexa ,trosis diplomatic poene, i to ne malo, sve zavisi od velicine vazala.

AE se ne spusta kada radis improve relations ili send gift. Doduse, ako imas odnos preko 100 sa nekom drzavom, nece uci u koaliciju protiv tebe. Opadanje AE ti zavisi od diplomatic reputation i od modifiera koje imas za AE.

I kao turska, ne treba da garantijes nezavisnost malim drzavama, vec da ih pokoris :D

Trenutno sam u dilemi i ne znam sta da radim, ne mozes uvek da uzmes vazala, jer nije bas lako anex svakog kasnije, zavisi da li on ima claims kod tebe jos, to moras da resis kada pregovaras o miru ili posle imas problem. Problem je, anexovanje vazala placas diplo poenima, da. Zavisi koliko od njegovog development-a, sad ne znam misli li se na province development, ono tax man power i ono trece, ili gradjevine koje su napravljene, dalje, kada anexas vazala, pada ti onaj diplomatic reputation, pada ti popularnost kod ostalih vazala sto znaci jos ces teze ostale anex. I kao da ni to nije dovoljno imati vazale ti zauzima diplomatic relation slot. A mozes imati maksimalno 4 bez penala. Kako god da okrenes ne valja. Sad sam bas anex walachia-u, za jednu provinciju sam morao platiti 100 admin points da je core. WTF, a imali jos 2, te su bile oko 25-30 poena jeftinije, al opet dosta, izaslo me oko 250 za 3 regije, nisam mogao da ih uzmem kao vazale jer mi je srbija vazal, krim su mi saveznici ( morao sam da ih great horde ne stuce nacisto ) garantujem medini nezavisnost da se oni mamulk empire ne prosire skroz dole, vec poceli, onda sam ally sa jednom nacijom tamo u iraku sa kojom planiram da napadnem mamulke uskoro ( oni ih mrze, veliki su i dacu im jos teritorije mada hoce u rat i bez toga ) u stvari ne njih, nego dulkadir koji sam okruzio, ali ne smem jos uvek napasti jer su ally sa mamulks, tako da se pripremam sa man power i saveznicima da ih malo stanjim, mornarica mi je ovaj put spremna, 20 galija imam i 5 onih naj jacih early game brodova, kako se zovu, carrack. ( ne onaj trade brod ). Cekam samo da mi se rebeli smire malo, imam 2 stack-a, jedan drzi rebele pod kontrolom a ovaj drugi sam bio rent srbiji ( dok sam bio u miru sa svima) da je odbranim od venecije, polupo ih nacisto xd, to je bilo pre nego sto sam je napao.

AE mi nije problem, kad uzimas vazala nesto minorno dobijas, a sa turcima imas 2 fronta tako da je to ok. Problem je coring i anexovanje. Evropskim nacijama je lakse, prosiris dinastiju na ostale zemlje i onda samo claim celu drzavu kad ovaj ne ostavi naslednika.

Nazad
Vrh Dno