Šta je novo?

eSATA problem...

Vule

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
710
Pazario sam LC Power eksterni 3.5" rack koji na sebi ima USB i eSATA konektore i u njega ubacio Seagate 80GB SATAII disk... Preko USB-a najnormalnije radi, kao što bi i trebalo, ali preko eSATA nema šanse... Dobio sam uz njega onaj mali eSATA PCI bracket sa jednim konektorom, spojio kabel na SATA konektor na ploči, povezao rack preko eSATA kabela, ali neće da radi. Kada u Windowsu uključim rack, apsolutno ništa se ne dešava, probao sam scan for hardware changes, ništa, probao na desni klik pa manage - disk management, ali nema ga, a kada probam da ugasim komp i onda prvo uključim rack pa onda uključim komp, neće dalje od traženja device-a, zakuca odmah... :mad:

Molim vas pomozite, da ne bih bacio kroz prozor nov rack :wall:

Jel ti vidio BIOS HDD kad ga zakacis preko eSATA?

Jok, neće, ukoliko uključim sam rack pre paljenja kompa, neće ni da uđe u BIOS, zakuca se na očitavanju device-a...

Pa nema switch, u uputstvu ne piše ništa, jednostavno sam ubacio HDD u rack, zašrafio, spojio preko USB-a i radi skroz normalno, a kad spojim preko eSATA, ništa se ne dešava... Nemam direktno na samoj ploči eSATA priključak već sam stavio PCI bracket, to bi trebalo isto normalno da funkcioniše, ali neće... Negde sam čitao da mora biti AHCI mod, negde kažu da normalno radi i sa IDE, negde ovo negde ono, ali meni jednostavno ne radi...

Evo i racka: http://www.lc-power.com/htm/products_detail.php?lang=2&h_id=2&u_id=29&a_id=157

Poslednja izmena:
Hmmm, nemam ideju...
CM fioka ima svich kojim se bira jel USB ili eSATA.

Prebaci na AHCI mod u biosu.

Meni se desavala ista stvar dok to nisam uradio. Kako se napaja taj rack? Meni se desava da zaglavi Win ukoliko ne ukljucim napajanje.

Ako prebacim na AHCI mod, 'oće moći da učita Win uopšte? Čuo sam i da neki SATA DVD rezači imaju problem kad je AHCI selektovan?

Neće moći, beše BSOD :d

Nema šanse da instaliram sad sve ponovo... Jel može naknadno da se ubaci taj drajver u Win pa da ga on normalno skonta?

Ako prebacim na AHCI mod, 'oće moći da učita Win uopšte? Čuo sam i da neki SATA DVD rezači imaju problem kad je AHCI selektovan?

Ubaci AHCI drajver Win-u (ako je XP) i prepoznace, a ako je Vista samo promeni u BIOS-u.
PS
Meni SATA rezac oduvek radi na ICH setovanom u RAID mod, sto za uredjaje koji nisu u RAID-u znaci AHCI i nisam imao nikakvih problema.

Da, XP je, instalirao sam ga pre par dana da se podsetim malo kako radi :D

Gde da ubacim, probao sam onaj ahcix86 fajl što se nalazi u folderu koji bi trebao da ide na floppy da ubacim u system32/drivers, ali opet BSOD...

Ne vredi, pročitao sam sve i pokušao, ubacio sam fajl u system32/drivers i napravio onaj reg fajl, ali opet BSOD pri podizanju, neće... Pokušao sam i onaj fazon sa "nasilnim" dodavanjem iz device managera, ali uvek mi kaže da u .inf fajlu ne postoji podržani hardver? Čak sam probao i da ubacim ASUS cd koji sam dobio uz ploču i da idem u taj RAID folder gde postoje tri foldera, jedan sa samim fajlovima za floppy, drugi koji se zove Install i tu se nalazi i Setup koji u samom Windowsu instalira te drajvere (dakle, baš ono što meni treba), ali kad ga pokrenem, piše install failed. :wall: Super. Toliko o tome, kad me jednog dana ne bude mrzelo da reinstaliram, uključiću AHCI mod i ubaciti floppy i gotovo... Do tada nek ide rack preko USB-a... :mad:

reg fajl moras da editujes za svoju plocu... ja sam se nacimao bas, ali sam uspeo....

na mojoj ta780g ima tzv hibridni mod, pa cd ide preko ide (na kanalima 5 i 6)...
medjtuim nije me nesto taj esata odusevio, tj hotswap mi bas ne radi, samo kad startujem masinu sa prikacenim diskom... na kraju sam batalio posao i uzeo maxtora one touch od 750gb... kad tog napunim uzecu neki od 1tb ili kolko vec bude za koji mesec |)

Pokušao sam i ja, ali izgleda nisam dobro editovao... Ajde mi okači taj tvoj, ako je za 780G može da proradi, i ovo moje je 780...

samo otpakuj taj drajver sa cd-a u system 32 (ne instaliraj ga), ressetuj, u bios-u prebaci na AHCI i kad se butuje xp trebalo bi da nadje drajvere
ovo nisam probao ali cu najverovatnije sutra probati
ako probam javim sta sam uradio

Ne čitaš... Sve to sam uradio, ne vredi. Mora da se napravi reg fajl koji će "naterati" Win da zaista i prepozna/učita taj drajver koji se ubaci u sys32, a tu imam problem, ne znam kako tačno da ga editujem, zato sam i tražio danijelov...

Cek, ajd jedno pitanje. Jel rack ima sopstveno napajanje ili ne?
Kod mene na X-craftu moram da ostavim i usb kabl prikljucen ako hocu da proradi eSata veza, sam eSata kabl ukljucen ne donosi nista (windows ga ne detektuje uopste).

Poz

Ima sopstveno napajanje (adapter)... Zar je moguće da je potrebno priključiti oba kabela? Nije mi tu rack trenutno, ali mogu probati sutra, iako mi deluje potpuno nelogično :)

Cekaj , hocesh da kazesh da si prikljucio rack samo sa eSATA kablom ?? Bez adaptera ?

Ako je tako, nije ni cudo sto ne radi... Mislim, odakle da se napaja sam disk ? :) eSATA kabel je samo data veza, nema napajanje u sebi...

Poslednja izmena:
Ne ne, kažem, ima svoje napajanje (eksterni adapter) koji je naravno povezan, uključen i sve kako treba, dakle disk radi, ali se preko eSATA veze ne dešava ništa :)

Aha :) Mozda da probas negde da pozajmish drugi eSATA kabel pa da probas (i/ili drugi eSATA bracket)... Ili eventualno na drugom racunaru... Ako ne radi ni u jednom ni u drugom slucaju, teraj na garanciju i cao :)

Poslednja izmena:
Pa videću još da probam sa AHCI modom (kad sledeći put budem instalirao win) pa ako ne bude radio, onda ću da vijam kabel/bracket, a ako ni onda ne bude hteo, ode na garanciju :)

a sta mislis da ces dobiti sa eSata ? :) Vise od 30MB/s ? Mislim da ces za to morati da imas eSATA na ploci i "pravu" eSATA fijoku.

Poslednja izmena:
Sa eSata dobija konekciju kao da je HDD zaboden direktno u plochu, dakle ne treba mu "prava" eSata fijoka, a sama konekcija je daleko brza od USB konekcije. eSATA - external SATA, isti stojko kao i obican SATA HDD, s' tim shto stoji napolju ;)...
A ti Vule na garanciju sa tom shklopocijom :), sa AHCI se neces leba najesti. ;)

@Vule
nisam bio tu jedno vreme...
nazalost REG ne znam gde je vise |(
uputstvo je otprilike bilo da se digne linux nadju podaci za ahci kontroler i onda unesu u reg (pre toga prebacis u ahci)...

Evo podigao sam juče Vistu sa AHCI, ali ne vredi, opet se ništa ne dešava... "#$/("$/"#!!!!!!!!!!!!!!!

^
Hmmmm rekalamiraj ti tu sto neko rece sklopociju :D
Jer ako ne radi eSATA nema sta da se razmisljas ;)

Nazad
Vrh Dno