Šta je novo?

eSATA disk stalno upaljen

AtiRage

Čuven
Učlanjen(a)
18.12.2002
Poena
620
Kako sam uzeo novu maticnu plocu (P8Z68-V PRO/GEN3) primetio sam da se hard disk u eSATA HDD case-u ne gasi posto ugasim kompjuter. Stavio sam i novi bios za plocu ali ne menja stvar - hard se cuje, vibrira i mlak je (kao sto to obicno biva u idle modu).

Moje pitanje je da li/koliko ovo skracuje radni vek samog hdd-a? (Posto je stalno upaljen)
U pitanju je Samsung F4EG od 2TB.

Ja licno ne bih hdd ostavljao da radi nonstop ako nema potrebe za tim.

a zasto i njega jednostavno ne bi ugasio ?

Svaku noc?
Zar ti gasis bilo sta na dugme kod kompa? Nemam takvu naviku..

pa ako bi mi smetalo ( recimo kao treperenje kontrolne led diode na monitoru u mracnoj sobi _) i svakih pet sekundi / po potrebi.
nije mi bas jasno kako ti izgleda uredjaj a ni koja ti je masina u pitanju, ali
ako imas prekidac na napajanju - klikni ga
ako imas produzni sa prekidacem - klikni ga
ako ti je hard na esata sa kablom - slobodno ga izcupaj, ( ako vec nemas prekidac na uredjaju )

u sustini prednost esata ( izmedju ostalog ) je i ta da moze da se cupa na zivo ( ako u datom momentu ne postoji prenos podataka izmedju masine i uredjaja )

verujem da si u biosu odabrao sata mod sa ahci ili raid type-om ?

Poslednja izmena:
Mislim da je esata namesten na ide, posto je disk na prethodnom sistemu bio tako prikljucen..

U pitanju je chieftec esata/usb kuciste sa samsung f4 diskom. Ima prekidac ali nije bas lagodno svaki put da ga palim/gasim kad mi treba ili ne treba.. na disk od 2tb se skoro uvek nesto prebacuje :)

Pa zato sam pitao...

mislim da esata uredjaj ne moze biti pravilno prepoznat ako u biosu za hard nije ukljucen sata mod, a tip ( uredjaja veze ) ahci ili raid type, u zavisnosti od sintaxe biosa

Bios ce ga prepoznati pravilno i koristiti sasvim fino. Samo nece biti dostupne neke sata funkcija tipa hot swap, NCQ i sl. Cak i sa hot swap-om ukljucenim, i dalje ce disk raditi dok ga ne ugasi na dugme ext. kucista. Imam neko LC-ovo esata kuciste i TT kuciste sa sata dock-om. Isprobao sam sva podesavanja biosa i ni u jednoj varijanti, kad safely remove-ujes disk, se on ne ugasi vec nastavi da vrti, samo ga windows vise ne konta. Za externi disk nije frka jer ga ugasim na dugme, al mi se nimalo ne svidja ideja cupanja diska iz dock-a dok se isti vrti. Prednost dock-a je sto se taj disk ugasi zajedno s racunarom, dok externi nastavi da vrti i kad je komp ugasen. Ni jedno resenje nije idealno (sem ako ja nisam nesto propustio).

Nazad
Vrh Dno