Šta je novo?

Error Loading Operating System

• Začetnik teme Začetnik teme d@rko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

d@rko

Slavan
Učlanjen(a)
28.06.2005
Poena
301
Dakle, sve je radilo normalno do sinoć, kada se odjednom zamrznuo windows, i nije pomagalo ništa do saginjanje ispod stola i kliktanje čuvenog restart dugmeta. E sad nastaje problem. Windows neće da se butuje. Pojavljuje mi se poruka (posle POST-a): Error loading operating system.
Pošto mi se veoma važni podaci nalaze na disku, tražim mogućnost da udjem u Windows, bez instalacije novog (samim tim i formatiranjem diska). Pretražio sam teme na ovom forumu koji se bave ovom problematikom, ali tamo se ovaj problem uglavnom javlja prilikom instalacije novog Windows-a.
Da li postoji mogućnost da će se problem rešiti, ako pokrenem Repair Windows-a, prilikom instalacije, ili ako u Repair konzoli ukucam fixboot ili fixmbr.
Konfiguracija je sledeća: AMD 2000+, MSI VIA KT400, HD Maxtor 80 GB, 256 MB SDRAM

Drzi F8 prilikom boot-a i udji u safe mod, te odande iskopiraj podatke koji su ti potrebni.

POdesio sam HDD na LBA, ali opet isto. BIOS je relativno nov (flešovan pre manje od mesec dana).
kiza je napisao(la):
Drzi F8 prilikom boot-a i udji u safe mod, te odande iskopiraj podatke koji su ti potrebni.
Problem je što Windows neće ni da počne butovanje, pa mu F8 ne pomaže.
Elem. Odneo sam hard disk kod prijatelja sa nadom da ću prebaciti podatke kod njega, pa da mirne duše instaliram svež Windows.
Ali, ne lezi vraže. Prikačim HD na njegov računar kao primary slave i palimo komp. Posle dugog podizanja sistema (gde je Windows proveravao fajl sistem mog hard diska i "ustanovio" da je NTFS), detekcije mog harda (New hardware found, Please restart...), restartovanja, opet dugog čekanja na dizanje sistema (opet je "verifikovao" NTFS sistem) KONAČNO ulazim u My Computer i tamo se nalazim pored njegovih particija i moje dve particije. Medjutim,kada pokušavam da udjem na bilo koju od njih-neće. Traži mi da formatiram. U Proprties za ove dve particije stoji da je fajl sistem RAW, i da je prazan. Isto to i u Disk Management. Kako to, ako je prilikom ulaska u Windows verifikovao da je sistem NTFS?
Ima li spasa da sačuvam bar nešto od podataka sa tog harda, pre nego što mu uradim format.

Poslednja izmena:
@D@rko
Nakachi hard kod ortaka kao secondary master pa onda probaj da mu pristupis. Zna Xp da zatupi kad je hard u primary slave modu.

Trenutno nisam u prilici da isprobam, pošto se prijatelj tek sutra vraća sa puta, ali probaću.
Nabavio sam Get Data BAck (pretpostavljam da treba verzija NTFS pošto je pre ovoga bio taj fajl sistem) pa ću da probam.
Hard sam kačio i na Secondary Master (tj. skinuo sam mu CD-ROM i nakačio moj hard), ali ne pomaže.
Samo da mi uspe ovo spašavanje podataka i pod hitno razmatram mogućnost da u potpunosti predjem na Linux (do sad sam se više sa njim samo igrao).
Samo da uspe spašavanje ...

Svaka preporuka za GetDataBack for NTFS. Ja sam imao slican problem pre nekog vremena. GDB je izvukao sve podatke, samo sto neke mp3ojke, zip arhive i neki exe fajloi nisu mogli da se pokrenu. Ali uglavnom je sve bilo spaseno.

d@rko je napisao(la):
Samo da mi uspe ovo spašavanje podataka i pod hitno razmatram mogućnost da u potpunosti predjem na Linux (do sad sam se više sa njim samo igrao).
Samo da uspe spašavanje ...
Toplo preporuchujem. Ja na serveru stalno sam u linuxu (slackware), na laptopu pored toga shto imam licenciran WinXP home, stalno sam u linuxu (gentoo), a planiram da stavim i dualboot i na bratovoj gaming mashini (da mogu da se izivljavam na njemu).
Linux ume da napravi probleme, ali samo ako se drlja po sistemskim fajlovima - stalno neshto instaliram, updateujem.... ali problema sa bootovanjem, nestabilnoshcu, gubljenjem podataka nikada nije bilo.

Dakle...
Instalirao sam GetDataBack na njegovoj mašini, prepoznao je moj hard, ali kad sam pokrenuo skeniranje počeo je da mi prijavljuje nekakve greške, podesim na skip all, ali posle 5-6 minuta (skenirao je tek 1%) zmrne se mašina. Restart, pa ponovo pokrećem GDB, ali opet ista situacija.
Iznerviran, reših da formatiram ceo moj hard sa nadom da će GDB lakše pristupati sektorima ako mu je poznat fajl sistem. Ali, ne leži vraže. Windows mi sada ne prepoznaje hard (ne pojavljuju se moje particije u My Computer). Odem u Device Manager, pa Scan For Hardware Changes, pronadje on moj HD, ali nema ga ni u My Computer, ni u Disk Managment.
Uh!!! Restart mašine, pa butovanje Knoppix-a. Pojavljuju mi se 4 harda, tj. dve njegove particije i 2 moje. Njegovim pristupa, ali mojim neće. koliko sam ja razumeo grešku koju mi izbacuje: nemože ni on jadničak da mi prepozna fajl sistem.
E, sad se dvoumim da li da pokrenem instalaciju Windows-a, pa da izbrišem ove particije i pun format, pa da prekinem pre nego što počne da kopira instalacione fajlove. Hoće li to šta pomoći, tj. da li će njegov Windows da mi prepozna HD i dozvoli Get Data Back da mu očita obrisane fajlove.
Ima li nade ?! :S:
Ne mogu da vam opišem koliko su mi važni ti podaci na hardu, od mnogih tu je i jedan rezultat dvadesetodnevnog intezivnog rada.
Evo, dajem časnu pionirku reč, da ću redovno raditi backup. Kupiću 50-tak CDova (ili 10-tak CDRW). Ma nabaviću novi hard, ali POMAGAJTE!!!

Probao sam da instaliram Windows, ali neće.
Kada dođe do dela gde treba da particionišem i formatiram hard, prijavljuje mi grešku: Setup cannot access disk.
Što god više pokušavam, sve gore i gore dolazi, pa se premišljam da odnesem hard u neki servis sa nadom da će oni uspeti da mi pomognu.
Može li neko da mi preporuči kvalitetan servis na teritoriji Beograda.

HITNO ga nosi u servis! Nemoj pokusavati vise nista s njim. Burazerov Maxtor 30Gb, je imao slicne simptome. Kad sam ga doneo kod sebe, prikopcao, cas ga vidi cas ne, cas mogu da mu pristupim cas ne, nista nismo uspeli da iskopiramo ili izvucemo (probali i sa GDB). Onda smo se pozdravili s podacima i odlucili da ga formatiramo. Odradili smo low level iz Maxblasta (ako se dobro secam), i proradio je. Ali samo do prvog restarta, posle vise nikad. Jos uvek mi je tu na polici!

S obzirom da su ti podaci jako bitni, sto pre odnesi hard u neki servis, mozda uspeju nesto da spasu.

Ja sam nedavno imao slican problem i jedva sam uspeo da spasem 1MB podataka koji su mi bili vazni i to pomocu Knoppixa kojeg i sad koristim jer jos uvek nemam hdd. Tada je dizanje sistema trajalo vecnost i uspelo je tek iz 5. ili 6. pokusaja, a taj megabajt se kopirao nekih 15-20 minuta nakon cega je hdd ispustio dusu...

Ukoliko ti je hdd (mehanicki) ispravan, tj. ako je u pitanju samo "logicki" kvar, verovatno ce pomoci low-level format, ali onda definitivno gubis sve podatke.

Razmišljao sam o MaxBlast, ali to kad spasem podatke.
Sačekaću ponedeljak, pa ću ga odneti u neki servis, mada razmišljam da pre toga odradim test sa PowerMAx-om, čisto da budem siguran da li su neka fizička oštećenja ili nešto drugo... Ali, nije mi jasno kako je naprasno ovako riknuo. Jedno zamrzavanje sistema, restart i sve ode u .......... Da li neko ima ideju? Čisto da znam ubuduće.
Jedan kolega mi je napomenuo da, čak i ako je hard fizički oštećen, postoji mogućnost da spasim nešto od podataka tako što ću nabaviti jedan isti hard kao što je moj, pa da mi u servisu samo prebace elektroniku sa novog harda na moj ili nešto tako slično. Da li je to moguće? Toliko sam očajan da ću probati svaku alternativu.

Poslednja izmena:
d@rko je napisao(la):
Jedan kolega mi je napomenuo da, čak i ako je hard fizički oštećen, postoji mogućnost da spasim nešto od podataka tako što ću nabaviti jedan isti hard kao što je moj, pa da mi u servisu samo prebace elektroniku sa novog harda na moj ili nešto tako slično. Da li je to moguće? Toliko sam očajan da ću probati svaku alternativu.

Koliko znam, to moze da pomogne samo u slucaju da je kvar u elektronici, npr. ako je spaljena. Ako je kvar mehanicki ne znam sta se moze time postici...

Ali, nije mi jasno kako je naprasno ovako riknuo. Jedno zamrzavanje sistema, restart i sve ode u .......... Da li neko ima ideju? Čisto da znam ubuduće.

Nemoj nista da te chudi. Riknjavaju hardovi samo tako, bez najave. Jedan od primera: Pikao se caunter kod ortaka nekih dobrih 2,3 sata. Iskoci bsod sredinom igre tj. zakuca mashina. Nakon restarta hard vise nije davao znake zivota. Maxthorov hard od 30 giga odneo je sve sa sobom u vecna lovista.

Nazad
Vrh Dno