Šta je novo?

Epox 8RDA+ Pro i 2500+ extra voltaza ?!

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Imam Epox 8RDA+ Pro i Barton 2500+ koji se na NF7-S klokuje na 3200+ sa 1.8v, opusteno. Na Epox-u bez 1.9 nece ni da cuje, sto je meni maaaaalkice preterano. Jel to normalno kod epox-a ili se samo meni zalomio primerak. Mozda nisam pazio na casu ili sta, ali jel ima neko neki savet ?

Epox 8RDA+ Pro
Barton 2500+
Chieftec 360 Dualfan
512mb DDR400 MsTAKE i Apacer (probane obe)

M

Koju ti voltazu prijavljuje Bios za CPU (vcore) ? Kod Epox ploca koje sam ja probao uvek je davala malo manju voltazu nego sto mu zadas, sto ce reci u prevodu to sto si ti stavio 1,9 nista ne znaci, vidi koliki je stvarno napon...Druga stvar je koju verziju Bios-a imas pa i tu mozes da eksperimentises...Ja imam Epox 4PCA3+ i nema problema za OC cak naprotiv :), ali to Intel varijanta pa u ovom slucaju nije uporedivo...Ipak Abit je uvek nasviran da radi dobar OC ;)

Verovatno stvar primerka... ne vole se previse.

Imam slican slucaj. Naime, proc. iz signa je zakljucani Barton 2600. Kod lika od koga sam ga kupio je radio na default voltazi @2433MHz (ploca Abit NF7-S 2.0), a kod mene se malo cudno ponasa... do 2333MHz ide na 1.6V, a za bilo sta preko toga mu treba 1.675V... i tako radi do nekih 2420MHz, a onda vec trazi 1.7V do 2480, a preko toga nisam smeo da probam, posto mi je kuler slab za takav o/c. Jednostavno mislim da je pitanje srece...

Probao sa tri razlicita napajanja i uvek ista situacija, pa sam ga na kraju ostavio na 1.6V, posto nisam video neku ogromnu razliku u performansama izmedju 2450 i 2333, a razlika u temperaturi je skoro 10 stepeni.

Evo sad sam pogledao, kada stavim 1.9v u biosu, programi za citanje, hmonitor, s2kctrl i speedfan svi citaju da je voltaza 1.904v. Malo mi je sumnjivo doduse sto maltene nema nikakvih varijacija. Kao da voltaza stoji zabivena na toj vrednosti.

A da, idle temperatura je 30-32c, dok je full load oko 56-58. Na NF7-S rev2 idle bio isto oko 30-31, dok je full load bio ne vise od 50. Koristim cak isti qler kao sto sam koristio sa NF7-S, tj. Fridgerock.

M

malo mi je cudno da su na tako velikoj voltazi tako niske temperature. moj barton radi na default voltazi i u ovim toplim danima temperatura ide do 55c.

PoisonFree je napisao(la):
malo mi je cudno da su na tako velikoj voltazi tako niske temperature. moj barton radi na default voltazi i u ovim toplim danima temperatura ide do 55c.

Verovao ili ne, imao sam AN7 i pu pu pu, ne dao bog da moram ponovo da je probam, pa makar na jedan dan. Nista zivo ne moze da se klokuje na njemu, makar ne moze u poredjenju sta sve moze na NF7. Kao da sam uzeo MSI plocu i probao da klokujem ... bljak (no pun intended).

M

mora da ti je upao los primerak, jer sam ja imao do sada 3 (2 kineske i 1 tajvanska) komada i sve tri su radile odlichno. fsb sam pokusavao do 225 i dotle je radilo, ali nisam mogao vise zbog procesora. ona kineska cini mi se da overvoltuje (sto opet i nije lose) dok tajvanska radi skroz normalno. inace, moja iskustva su bas obrnuta, u poredjenju sa par nf7 i nf7-s koje sam probao, ova moja je bila mnogo bolja sto se tice oc-a. mada sve je to do primerka koji ubodes.

@miha/zero:

Verovatno je malo slabija naponska jedinica na epoxu, sto ce reci - zalomio ti se primerak ILI je onaj NF7 S bio EXTRA primerak :)

@Ostoja: 1.6V nije default voltaza za bartona 2600+ zato nije ni hteo toliko ;)

@gx-x:

Znam da nije default, ja ga namerno undervoltujem. Manje se greje, a ja se lepse osecam :d.
Samo mi nije jasno zasto trazi onoliki skok (sa 1.6V na 1.675V) za razliku od bednih 10-ak MHz. Ajde da trazi 1.65, pa da kazem "prija mu default"... ma ionako nema veze, dovoljno je brz:)

gx-x je napisao(la):
@miha/zero:

Verovatno je malo slabija naponska jedinica na epoxu, sto ce reci - zalomio ti se primerak ILI je onaj NF7 S bio EXTRA primerak :)

@Ostoja: 1.6V nije default voltaza za bartona 2600+ zato nije ni hteo toliko ;)

Hm ... ne znam sta da mislim iskreno ... Posto mi na NF7-S voltaza skakutala prilicno, ne nesto puno, ali je skakutala, ovde kao da se ne pomera. Da ne kazem stabilno 1.904v. To me zanima, jel to normalno iskustvo da Epox trazi malo vise struje u odnosu na recimo NF7-S.

M

Epox ima dvostepensku filtraciju napona za razliku od trostepenske kod abita, to sigurno ima uticaja

Na mom NF7-S v.2.0, /uz upotrebu svih mogucih BIOS-a!/ Athlon 3000+ /Barton/ ima default voltazu od 1.8V! Na 1.65V - nece ni da podigne sistem /a nece ni na 1.675, ni na 1.7...... ni na 1.775/ - samo 1.8V i kraj price! Sta mislite da je po sredi?

@tillco:

Lose napajanje/ ne ispravna ploca/remarkiran procesor (nije 3000+ vec recimo 2000+) ... ovo zadnje je najverovatnije

@miha/zero:
pa zapravo je jednostavno - ne ponasa se svaki CPU isto na svakoj ploci. Moze da se desi da uzmes dve indenticne (na oko i verziju) ploce i da se CPU ne ponasa isto, dovoljna je mala razlika u kvalitetu komponenti i eto... Sto se tice oscilacije napona, pa mozda je na epoxu malo bolje izvedena, bez obzira na tro stepenu filtraciju abita...

gx-x je napisao(la):
@tillco:

Lose napajanje/ ne ispravna ploca/remarkiran procesor (nije 3000+ vec recimo 2000+) ... ovo zadnje je najverovatnije...

Napajanje zamenjeno dva puta...100% ispravno - Chieftec 360...
Procesor ima 512Kb L2 kesa...verujem da nije 2000+...
Ploca neproverena...Upravo pravim kombinaciju sa Epox 8RDA+ Pro...

gx-x je napisao(la):
@miha/zero:
pa zapravo je jednostavno - ne ponasa se svaki CPU isto na svakoj ploci. Moze da se desi da uzmes dve indenticne (na oko i verziju) ploce i da se CPU ne ponasa isto, dovoljna je mala razlika u kvalitetu komponenti i eto... Sto se tice oscilacije napona, pa mozda je na epoxu malo bolje izvedena, bez obzira na tro stepenu filtraciju abita...

Pa iz mog iskustva Abit sa ovim procesorom radi mnogo bolje. Ali tvoje objasnjenje ima smisla. Najverovatnije cu da menjam ovog Epox-a za Abita, koliko odmah.

Hvala

M

Nazad
Vrh Dno