Šta je novo?

Epox 8rda i zvuk

DJx

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2005
Poena
304
Uzeo sam Epox 8rda i imam problema sa zvukom. Ne radi desni kanal.
Prvo sam instalirao drajvere nforce, koje sadrze i audio drajvere,
skinuo sam na netu i Realtec AC97 i instalirao, ali isti problem.
Zvucnici su ispravni AL-ATP3, probao sam na drugom kompu. Da li
je ovaj problem resiv ili je zvucna na ploci otisla ? U tom slucaju
bih uzeo neku PCI zvucnu, ali me zanima pre toga da li postoji jos
nesto sto bih mogao da proverim/uradim ?

Unapred hvala.

Mene zbunjuje jedno :
da li postoji 8rda ?
Ja imam i cuo sam samo za 8rda+. No ovako :
Ja sam imao ili jos imam 8rdai, 8rda3+, 8rda+ i znam da mi je zvuk zadao mnogo glavobolja :)
Ako imas nForce 2 MCP Chip na ploci (8rda3+ ga ima, a ti pogledaj na plocu :) )stavi nForce drajvere (5.11 recimo).
Ako imas neki drugi zvuk on moze biti ili realtek ili cmedia. Ne znam sta da ti kazem, ja sam cak par puta reinstalirao sistem jer su zvucna ( a par puta i mrezna integrisana) poludele.

Verzija 8rda se razlikuje od 8rda+ po tome sto nema Firewire, Soundstorm i
LAN . Everest je prepoznaje kao Epox 8rda (nVidia Nforce Ultra 400), a audio
adapter je Nvidia MCP2. Na Epox-ovom sajtu stoji za audio codec: RealTek
ALC65x AC'97. Vec sam jednom reinstalirao Windows. Trenutno je XP Pro SP1.
Vazi, probacu sa tom 5.11 verzijom, pa javljam sta bi. Ako se jos necega
setis ili neko drugi, javljajte ! :)

Hvala !

Verzija 5.11 su za Nvidia NForce 3 cipset ploce btw. Probacu neku drugu verziju ...

Imao sam Nforce 1.15 stariju verziju, koja ide uz plocu, instalirao sam novu verziju,
ali ostade isti problem, desni kanal ne radi ...

Sta jos pokusati/uraditi ???

@DJx
Ja sam imao isti problem - desni zvučnik nije radio, ali se ispostavilo da je u pitanju loš kontakt tj. džek nije bio dobro utaknut.
Proveri kablove dok slušaš neku muziku ;)

Probao sam. Dzek sam vise puta proveravao vadio/ubacivao, ali nista. U jednom trenutku mi se ucinilo da je proradio, ali to bese varka ... :) Sacekacu jos koji dan, mozda se pojavi neko resenje, ako ne, onda uzimam neku PCI karticu ... Hvala.

Moguce da je neispravan... u svakom slucaju, probaj neki nezavisni drajver... srecno ;)

Proveri da nemas hladan lem na ploci kod konektora za zvucnu. Mozda je to sto ti se ucinilo da si cuo nesto bio trenutak da si povezao kontakte mrdajuci dzek, pa se ponovo prekinulo...

Pogledao sam. Na zalost, sve je stabilno, :) ni malo se ne pomera. Mozda budem probao jos sa nekim drajverima. Sutra uzimam zvucnu. Mada me jos uvek zanima u cemu je stvar. Da li zaista kvar moze biti uzrok otkazivanja jednog kanala ili kada rikne u potpunosti je pokopana ? Hvala.

Na ploci postoje izlazi za front audio i mic. Treci i peti par moraju da su kratkospojeni ili kablovima za front audio i ili kratkospojnikom. Ako ti se samo jedan ne cuje moguce je da jedan nisi kratko spojio. Prikljuci zvucnike na front audio ako ti je zakacen ili proveri dzampere pa javi.

Upravo sam proverio. Spojeni su kako si vec pomenuo:

1 2
MIC In - |*|*| - GND
|*|*| - +5V
Speaker Out R - |o-o| - Speaker Out R1
|*|
Speaker Out L - |o-o| - Speaker Out L1
9 10

Postoji li jos nesto za proveru ? Ili dici ruke od ovoga ... Thnx.

Problem ostao neresen ... Ubacio sam Sweex 5.1 (CM 8738) PCI ... Napokon desni kanala. :) Ako se neko seti jos necega u vezi integrisane neka javi, bio bih veoma :) kada bi se to resilo. Pozz.

Nazad
Vrh Dno