Šta je novo?

EPOX 8RDA+ Da ili Ne

Darkmatter

Čuven
Učlanjen(a)
27.12.2002
Poena
619
Posto sam primetio masu postova na temu dalije doticni epox dobra ploca ili pak nije.
Odlucih da zbog ljudi koji nameravaju da je kupe napravimo i ovaj thread

Znaci u thread mozete napisati koja je revizija ploce , kakav je vas utisak o ploci mozete cak i da rangirate tipa od 0 do 10.

Znaci ocekujem da se javljaju iskljucivo ponosni :D vlasnici nikako likovi koji su procitali, videli ili culi.

cheers

Vrline

8RDA+ Rev 1.1 je odlicna ploca namenjena prvenstveno ljudima koji iz svog procesora zele da izvuku max uz ocuvanu stabilnost sistema.
Ploca poseduje pci lock, agp lock , ima izbor multipl. od 3 do 24 , mogucnost asinhronog rada memorije od 50% do 200% ,
izbor voltaza za: cpu u rasponu od 1.40v do 2.20v ,agp od 1.5v do 1.8v ,memoriju od 2.5v do 2.9v i naravno Insert Key opcija za butovanje
na default vrednostima uz zadrzavanje starih koju ce svaki pravi overkloker znati da ceni.
Ploca zadrzava stabilnost cak i pri extremnom overklokovanju naveo bih podatak da mi procesor od 1460mhz radi stabilno na 2180mhz.
I naravno encoding dolbi digital signala u realnom vremenu svako ko poseduje pojacalo sa dolbi digitalom znace da ceni.

Mane

Nedostatak dodatnog ide kontrolera i ventilatora na northBridgu, ide konektori postavljeni na zesce losem mestu tako da ako ste
ponosni vlasnik BigTower kucista imacete problem sa povezivanjem ide uredjaja

scor 7

mada sam ja mozda previse rigorozan ali mesto ide kontrolera nemogu da im oprostim

Na kraju ukoliko posedujete miditower imate moje preporuke za kupovinu doticne ploce

cheers

Darkmatter je napisao(la):
Posto sam primetio masu postova na temu dalije doticni epox dobra ploca ili pak nije.
Odlucih da zbog ljudi koji nameravaju da je kupe napravimo i ovaj thread

Znaci u thread mozete napisati koja je revizija ploce , kakav je vas utisak o ploci mozete cak i da rangirate tipa od 0 do 10.

Znaci ocekujem da se javljaju iskljucivo ponosni :D vlasnici nikako likovi koji su procitali, videli ili culi.

cheers
Ja imam rev 1.1 i za sada sam zadovoljan njome, na magistrali 200Mhz radi sasvim opušteno bez ikakvih problema (nemam neku baš memoriju da bih terao neke visoke magistrale, ali sam je bez problema podigo do 210 dok ta ista memorija na mom predhodnom kx nije htela preko ~195MHz) jedino mi se nesviđa zvuk zvučne koja je integrisana ipak mi Live ima lepši zvuk:) i što je najbitnije sve radi savršeno stabilno.

Sto se tice zvuka slazem se sa tobom da je kod liva bolji ali ja nisam mislio na kvalitet vec na mogucnost digital encodinga i mogu ti reci kad je ukljuceno sest zvucnika osetna je razlika u kvalitetu ali u svakom slucaju sam ubedjen da ce sa novim drajverima to prosljakati bolje .
P.S. ja sam mog liva izbacio

Sto se tice zvuka, ja sam apsolutno odusevljen. Kvalitet je mozda malo losiji od Live-a (ne nesto sto bi prosecan korisnik primetio), ali makar kod mene bass mnogo bolje zvuci i sve u svemu, za igranje i gledanje filmova je daleko bolja zvucna od Live-a.
Sto se tice same ploce, prica je sledeca. Neki primerci imaju problema sa kompatibilnoscu sa nekim tipovima memorije, sto u prevodu znaci, da neki nece ni da bootuju sa npr. Corsair-om XMS 3500, dok ce sa nekom drugom memorijom raditi i na >220. Ja sam probao sa Muzzyjevim Samsungom i radio je na 200 (sa retail biosom koji vise nije ni davao), u dual channel modu), dok sa Kingston pc2700 nije hteo ni na 160. Problem je izgleda i u uskladjivanju timinga, jer sa razlicitim odnosima FSB:mem se drugacije ponasa.
Sve u svemu, jako dobra ploca, stabilna (vec vise od 2 meseca bez ikakvih tripova pri radu, i naravno ne na default-u) i ima jako dobru cenu, jedino sto zavisi od toga kakav primerak se zalomi.

nFORCE i memory latency problem

Dakle konacno da razjasnimo nije problem EPoX i memorija. Problem je sa pojedinacnim modulima i nFORCE chipsetom. Da nisu u pitanju samo nagadjanja evo i zvanicnog saopstenja:

"This is just an initial mail since we didn't get all details straight yet but to keep you close informed about any questions you might get from clients.
We did receive some complaints about memory and boot problems on Nforce2 chipset equipped boards. It seems the SPD detected values by the board are sometimes causing the board not to boot reporting C1 or any C number to the user.
This especially happens with aggressive timings for example whilst overclocking the system. At this moment we could just suggest you to use low-latency modules on these boards to overcome this issue or disable automatic SPD timings in the BIOS to find the right setting personally.
It's not a BIOS or board problem it's a memory / chipset related and could occur with any of you EPoX or third party board manufacturer. Not to cause panic just to inform you prior to nagging Questions of those users...
Modules tested from Corsair without these issues are:

CMX256A-2700LL/PT

CMX256A-3200LL/PT

CMX512-2700LL/PT

CMX512-3200LL/PT

TWINX512-2700LL/PT

TWINX512-3200LL/PT

TWINX1024-2700LL/PT

TWINX1024-3200LL/PT".

0vo saopstenje ce ici i u danasnje vesti tako da mi ne uzmete za zlo ponavljanje.

Re: nFORCE i memory latency problem

Bozza je napisao(la):
Dakle konacno da razjasnimo nije problem EPoX i memorija. Problem je sa pojedinacnim modulima i nFORCE chipsetom. Da nisu u pitanju samo nagadjanja evo i zvanicnog saopstenja:

"This is just an initial mail since we didn't get all details straight yet but to keep you close informed about any questions you might get from clients.
We did receive some complaints about memory and boot problems on Nforce2 chipset equipped boards. It seems the SPD detected values by the board are sometimes causing the board not to boot reporting C1 or any C number to the user.
This especially happens with aggressive timings for example whilst overclocking the system. At this moment we could just suggest you to use low-latency modules on these boards to overcome this issue or disable automatic SPD timings in the BIOS to find the right setting personally.
It's not a BIOS or board problem it's a memory / chipset related and could occur with any of you EPoX or third party board manufacturer. Not to cause panic just to inform you prior to nagging Questions of those users...
Modules tested from Corsair without these issues are:

CMX256A-2700LL/PT

CMX256A-3200LL/PT

CMX512-2700LL/PT

CMX512-3200LL/PT

TWINX512-2700LL/PT

TWINX512-3200LL/PT

TWINX1024-2700LL/PT

TWINX1024-3200LL/PT".

0vo saopstenje ce ici i u danasnje vesti tako da mi ne uzmete za zlo ponavljanje.

Ja ne verujem u tu izjavu.
Sve mi lici na reklamu za Corsair i pranje ljage sa Epox-a.
Takve stvari mi se nisu desavale na Asus ploci, i jedva cekam Abit-a da i njega probam.

Odlicna je sto se stabilnosti tice ali joj fali napona za inicijalizaciju cipseta(rev1.1) na visim frekvencama rada. Kazu da rev1.2 to ispravlja hardverski a hladjenje tzv.Northbridgea je idealno(crnogorski)reseno jer se on hladi od struje vazduha sa kulera procesora(pogledajte). OCENA 9

E a jos bi bilo lepo od vlasnika 8rda+ da kazu kako, gde, koliko i sta su "pocackali" po biosu da bi se procesor sto vise natero!

Re: Re: nFORCE i memory latency problem

laxduke je napisao(la):
Ja ne verujem u tu izjavu.
Sve mi lici na reklamu za Corsair i pranje ljage sa Epox-a.
Takve stvari mi se nisu desavale na Asus ploci, i jedva cekam Abit-a da i njega probam.
Slazem se sa tobom, definitivno deluje kao da peru ruke od necega sto su zeznuli. Sto je najgore uglavnom su Corsair moduli ti sa kojima ne radi.

Re: Re: Re: nFORCE i memory latency problem

<Mancha> je napisao(la):
Slazem se sa tobom, definitivno deluje kao da peru ruke od necega sto su zeznuli. Sto je najgore uglavnom su Corsair moduli ti sa kojima ne radi.

Evo sta Corsair kaze:
"Corsair offers high end DDR memory, shaped for the poweruser.
Epox is listing us on their compatibility list, we made
together with Epox and NVidia the NForce2 launch to the german
press in November, NVidias european tech support manager
uses us as his high end reference and Epox´ Chris van den Dool,
Marketing Manager, EPoX Europe says:
"EPoX is fully confident in the quality and compatibility with Corsair
memory on our Nforce2 platform, we use every possibility to promote
these extremely fine modules as most suitable and best performing
for our clients and users."

I dalje mislim da se tu nesto ne slaze. Na NForcersHQ forumu najvise ljudi koji imaju probleme i ima Corsair module. Druga zanimljivost je da se na razlicitim primercima ploce neki moduli razlicito ponasaju (kao i npr. kod mene i Beastmastera), kao i da na nekim primercima sve radi ok bez obzira na modul(e).

ja mog epoxa nisam probao sa crossair modulima, mada bih voleo, inače sa kingstonom radi bez problema.

Evo i kod mene jedan 8rda+ 1.1 fino radi.
Istina ko ima BIG Tower imace problema sa ide kablovima.
Sb je odlican.
samsung pc2700 2x128 ide asinhrono 440mhz e sada samo treba naterati xp-a da proradi sinhrono uz lepi overclock.
inace 1800+ box, JUICB al nece sinhrono preko 170

denny je napisao(la):
Sb je odlican.
samsung pc2700 2x128 ide asinhrono 440mhz e sada samo treba naterati xp-a da proradi sinhrono uz lepi overclock.
Da se ti nisi malko pogubio sa tim terminima ,sinhrono,asinhrono....
Sta se bre tripujete ljudi.Spusti mnozilac pa vidi koliku magistralu mozes da isteras.To ni malo ne zavisi od primerka procesora jer su otkljucani .

simpson H je napisao(la):
Da se ti nisi malko pogubio sa tim terminima ,sinhrono,asinhrono....
Sta se bre tripujete ljudi.Spusti mnozilac pa vidi koliku magistralu mozes da isteras.To ni malo ne zavisi od primerka procesora jer su otkljucani .

Eeeee nemoras da vices!(D)
Polako od juce tek imam ovo cudo, ajd probacu!cheers

denny je napisao(la):
Eeeee nemoras da vices!(D)
Polako od juce tek imam ovo cudo, ajd probacu!cheers
Ma ne vicem uopste samo pokusavam da ti kazem da nemas problema sa procesorom jer od njega ne zavisi magistrala.

Pozdrav

denny je napisao(la):
Sb je odlican.
Ti si jedini koji asinhrono "overklokuje" podizanjem memorije... Obicno ljudi obore memoriju (jer, cesto, nemaju neku bas kvalitetnu), pa probaju koliko moze sama ploca, odnosno, koliki je FSB.
Ali ti obrnuto... :D

CAR je napisao(la):
Ti si jedini koji asinhrono "overklokuje" podizanjem memorije... Obicno ljudi obore memoriju (jer, cesto, nemaju neku bas kvalitetnu), pa probaju koliko moze sama ploca, odnosno, koliki je FSB.

Hmmm pa nije ni meni jasno jer preko 170 nece ako je na auto memorija a kada stavim 120% ide do 185.
Cudno a?

Evo uz malo podizanje napona, vcore 1.9v sada ide fsb 187 sinhrono sa memorijom, inace samsung pc2700 2x128 i radi stabilno.
preko 187 za sada nece.
E sad dal jos dizati napon ili sta god? :cuss::rocket:
Jos mi nije jasno zasto na ovom fsb-u nece memorija da radi 83%, a radi na istom kloku kao fsb?? :confused:

CAR je napisao(la):
Ja nemam pojma o kojim to ljudima pricas.OVER CLOCK je podizanje ukupnih performansi sistema iznad default vrednosti, a to sto ti i neki ,tu rec tumacite kao obaranje performansi,su neki vasi zajednicki tripovi:D :D .

Pa, nije se odnosilo na intel platforme, vec konkretno na 8rda+. Kod mene su rezultati u svim testovima nesto malo losiji na fsb 230 / mem 160 nego na 160 sync, pri istoj frekvenciji procesora i setovanjima za memoriju.

simpson H je napisao(la):
Ja nemam pojma o kojim to ljudima pricas.OVER CLOCK je podizanje ukupnih performansi sistema iznad default vrednosti, a to sto ti i neki ,tu rec tumacite kao obaranje performansi,su neki vasi zajednicki tripovi:D :D .
Overclock mi je pod navodnicima, o wise one... ;)

Nazad
Vrh Dno