Šta je novo?

EPOX 8KDA3J nekompatibilnost

mitarus

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
680
Vec sam pisao u nekom thread-u da mi EPOX 8KDA3J (nanoviji BIOS) pravi probleme, a sad konacno znam i zasto. Problemi su bili cold-boot s vremena na vreme na defaultu, a skoro stalno u OC rezimu. Najcudnija stvar je bila to sto se sistem ponekad dizao na 335 FSB, a na 300 skoro uvek posle dodatnog restarta.

Uzeh od ortaka GeForce 2 da i grafiku proverim (imam PowerColor Radeon 9500). I eto. Sad radi k'o azdaja. Da i ne pisem sta sam sve pre toga probao. Jeste da umesto 5000 maraka (3DMark03) imam 30 :wall: , ali se klokuje. 300 FSB uz samo povisen napon memorije. Da li ploca valja ili ne valja? Ne mogu ni sam da ocenim...

U principu, neka juzeri koji poseduju doticnu plocu napisu koju grafiku imaju i da li su imali slicne probleme.

Ako neko ima ideju zbog cega se ovo desava, ajmo da razmenjujemo misljenja. Moje misljenje je da graficka u prvom trenutku cimne vise struje nego sto sme. Da napomenem da je na NF7-ici radila besprekorno...

ja imam isti problem sa EP 8KDA3I, napajanje je chiftek 350w, i kako god racunam sve u mom kompu ne troshi vise od 275w

ja sam bio skinuo najnoviji bios preko magicbios programa DL sa neta i flash odma

ploca je rev 2.2
sempron2500+64bit BX E6 , na 2100mhz (fsb 300)
PQI memorija 512

graficka je radeon 9600XT..

ne znam probacu sa nekom grafickom koja je manji potrosac (9550 npr?)

ako ugasim komp nema shanse da se upali na dugme. nego iskljucim napajanje (na prekidac pozadi) pa posle 20 sec ukljucim , i onda se startuje komp.
resetovanje radi bez problema

Ja imam CoolerMaster RealPower 450W napajanje, tako da do napajanja nije. Mislim, koliko mogu da trose jedan HDD, rezac, modem i jedan mem. modul...

mozda ploca ne daje dovoljno na AGP slotu (mada stvarno ne vidim kako bi to bilo moguce???)

Kod mene radi bez problema, grafika 6600GT, procesor je AMD Sempron 2800+ (8x300), memorija DDR500. Od ostalih stvarcica tu je DVD-RW i CD-RW, HDD (normalno), napajanje Cooler Master 380w.

Bios najnoviji, ploca je rev. 2.2.

Ja sam isprobao 8KDA3J sa sledecim grafickim karticama: MSI 6600GT, Sapphire 9600XT Fireblade, Sapphire 9000np, HIS 9100 i Leadtek gf2 mx64 i sa svim mi radi savrseno, probao sam i jedno 5-6 razlicitih memorija opet sve kao sat, e da napajanje Ener ;), mada probao sa kung fu 300 i nekim osrednjim od 400 i opet sve radi.

Ne bih se ni setio graficke da nisam pronasao na nekom forumu kako se neki lik zali sto pali racunar na kurblu (nesto slicno kao raw). Graficka? Imao je Sapphire 9500...

evo sad jedva ukljucio komp , a samo sam hteo da dodam jednu stanglu PQI 512MB

na kraju sam rastavio , izvadio plocu, sve u tripu da mi nesto dodiruje masu , neka nozhica sa ploce, pa se zato gasi odmah na pocetku....

probao sam i drugo napajanje(550w) i povadio sve sa ploche (samo procesor i ploca su ostali)
i ni tad nije htelo (s tim da sam pre toga resetovao bios jumperom), palio i gasio napajnje jedno 50 puta....

pa sam SVE vratio, ubacio memoriju (sad imam 2x 512), klikno power button jednom , nije se upalilo , ugasio napajanje (kao i ranije) , upalio , klikno power i upalilo se...

nije mi jasno nikako....

..... a da ja vratim bios na jednu verziju prethodnu ili staaaaaa

Makar imas sistem za paljenje, a onda kad ti dosadi :crash:... Kod mene je bilo "prosto", sad radi i dize Win na 335 FSB, bez ruznih tripova pri boot-u. Jos samo da odradim nesto za graficku... A mozda je i prodam i predjem na DFI NF4X i PCI-E...

ja sam kupio novu epox 8KDA3I rev.2.2 i nisam uspeo nikako da je upalim: kad pritisnem prekidac ploca pusti struju na sekundu, zavrti ventilatore i odmah se ugasi. Napajanje je CoolerMaster RealPower 450W na ploci je bio Sempron2800+, TNT2 (mozda je ona pravila problem ?!?), 512MB modul i nista vishe. posle toga sam zamenio plochu za asusa K8N koji nema dizanje napona tako da ga preskocite osim ako ne uzmete Sempron3100+ ili neki koji ima CnQ...

kako moze graficka da pravi problem kad ja izvadim graficku , a ni onda nece da se pokrene, isto samo zavrti ventilatore na sekundu i zagasi se....

pa onda kurblaj napajanje :crash:

ja nisam ni probao da palim Epoxa bez graficke. sad sam bar siguran da ni to nije bio problem :)
jedino sto znam je da kad sam vratio plocu na reklamaciju diler mi rece da svaki 3 epox zavrsi na reklamaciji...

kovacm je napisao(la):
jedino sto znam je da kad sam vratio plocu na reklamaciju diler mi rece da svaki 3 epox zavrsi na reklamaciji...

Ne cudi me. Ima previse ruznih tripova. Evo juce se igram sa tajminzima i frekvencijom memorije, podesim nesto, save&exit, kad ono na postu pisu default vrednosti za memoriju. Ne stignem da udjem u BIOS, iscitam iz Win-a kad ono default vrednosti. Pomislim da sam odvalio, pa restartujem. Opet na post-u default za mem., stisnem del, a u BIOS-u ono sto sam ja podesio. Nista ne menjam, samo save&exit i onda na post-u pise ono sto i treba... :crash: ...

S druge strane uspeo sam da udjem u Win na 338*8=2704 Mhz. Zao mi je da kazem da je losha ploca, ali nesto tu ne valja...

ajde malo da probudim temu :)

sredjivao sam neki komp, 8kda3i, sempron 2800@2400mhz, kingston 1GB ddr400@200mhz. u principu, sve je lepo podeseno u biosu, komp radi stabilno, prodje sve testove, 5 sati prime-a, memtest 86, s&m.... i sto se toga tice nema problema.
Ali javlja se ista situacija kao kod nekih ljudi. posle gasenja kompa nece da se upali jedno 10 sekundi, onda se upali i bios sve vrednosti vrati na default. tada samo udjem u bios i izadjem i radi normalno. kao sto je neko rekao, posle restarta radi normalno.
jel nasao neko resenje za ovaj problem?

Pa lici da BIOS ne memorise nove parametre!?
Ajd ponovo sve. Da li se to desava i na totalnom defaultu za sve?
Proverite clear CMOS jumper, bateriju ... Ali opet, cudno je da sa GF2 radi, jel tako.
@kovacm a sa kojim simptomima dolaze na reklamaciju?

citaj malo bolje, posle restarta sve radi najnormalnije, sve ostane kao sto je i namesteno. Ali cim se ugasi komp i ponovo upali bios podize fail-safe defaults. To se desava posle svakog gasenja kompa. Nisam primetio da se to desava i na default vrednostima za procesor i memoriju, ali na oc svaki put. Kazem ponovo, sa tim podesavanjima prolazi sve testove i radi potpuno stabilno.
Graficka je gf4, ako nekome nesto znaci, napajanje LC 6550g.

Evo jos jednu stvar sam primetio. Kada ugasim komp i pokusam da ga upalim ponovo, LED na ploci izbacuje FF poruku, sto je po uputstvu problem sa biosom ili plocom, naravno komp se tada ne upali i ponavlja se onaj problem. Ali kada ugasim komp, i potom iskljucim prekidac na napajnju i ukljucim ga posle par sekundi komp se upali normalno.
Probao sam sa dva ista ovakva napajanja i problem se ponavlja. trenutno nemam kod sebe neko drugo, ali trebalo bi danas da mi stigne i jedan enermax pa da probam i sa njim.

PoisonFree je napisao(la):
LED na ploci izbacuje FF poruku, sto je po uputstvu problem sa biosom ili plocom...
FF-Failure Free...ili kod mene oba EPoX-a rade sa greskom :p
Sto se tice tog nesretnog cupanja kabla iz napajanja, desava se i tod mene ali samo na 8RDA+ dok na 8KDA3I sve radi savrseno i posle nestanaka struje !!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno