Šta je novo?

EPoX 8KDA3J i SuperTalent DDR 400 memorija

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
Pre nekog vremena sam uzeo EPoX 8KDA3J plocu i 512MB SuperTalent DDR 400 memorije. Medjutim ne uspevam da ostvarim stabilan rad sa 1T parametrom.
Memorija je deklarisana na 3-4-4-8 400MHz i radi stabilno na tim vrednostima (kao ina 2.5-4-4-8, 420MHz, 2T, vise nisam probao), medjutim sa 1T ima problema i na default timing-zima (Windows 50% krahira pri boot-u, a i kad se digne ne radi stabilno).
Procesor je A64 3000+ S754, napajanje Chieftec 300W, video kartica Radeon 9800Pro.

Takodje (iako za sada nameravam da drzim procesor na default-u) ne uspevam da ostvarim neki veci overclock. Racunar radi potpuno stabilno na HTT 210MHz (HT 4x, RAM 420MHz, CPU 2100MHz), medjutim vec na 220 ima problema (na default voltazi procesora, nisam probao malo da podignem, to mi se nesto ne svidja previse). Probao sam da spustim HT na 3x i RAM na 166Mhz ali bez rezultata. Da li je moguce da je moj primerak A64 3000+ tako los ili je uzrok slabo napajanje? Da li postoji jos neki parametar koji bi trebalo da setujem? Kuciste se dobro provetrava sa dva dodatna ventilatora tako da su temperature relativno niske.

Poslednja izmena:
Taj isti Supertalent kod mene ide na 233 sinhrono, dva modula po 512, na 2.5-3-3-8 i to na 1T... E sad, sta se tu kod tebe desava... Nemam pojma... Samo da znas da ta memorija mora barem na 225, ako ne i na 230, na 1T CL2.5. U najgorem slucaju CL3.

Nesto nisi dobro podesio. Probaj memoriji da das malo vecu voltazu, bas je osetljiva na to, kod mene je za svaki dan 2.7V a za OC 2.85V. Tako da, przi slobodno.

vule85 je napisao(la):
Taj isti Supertalent kod mene ide na 233 sinhrono, dva modula po 512, na 2.5-3-3-8 i to na 1T...

Da li je to na default voltazi?

Ne, nego na 2.75V...

Mislim da ova memorija moze jos vise, ali da me ogranicava ili ploca ili procesor (sto je vise verovatno) jer nece sinhrono preko 235...

Inace, podigao sam Windows na 241Mhz za memoriju (asinhrono), tj. DDR482 ali mi je zakucalo posle testa u Sandri...

Ma digni malko voltazu pa ce da fercera...

U kom DIMM-u drzis memoriju? Primetio sam da ako je memorija pozicionirana u prvom memorijskom slotu, da ume da pravi probleme, a ako je u trecem ili drugom da radi ok, samo onda ne radi CnQ. Inace, koliko se secam, ta memorija bez problema radi, ne na nekim ultra magistralama, ali radi.

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
U kom DIMM-u drzis memoriju? Primetio sam da ako je memorija pozicionirana u prvom memorijskom slotu, da ume da pravi probleme, a ako je u trecem ili drugom da radi ok, samo onda ne radi CnQ.

Drzim u prvom slotu, sledio sam upustvo za plocu koje kaze da dvostrani modul treba da ide u prvi slot.

Meni memorije radi samo u prvom i trecem slotu. Cim jednu stavim u drugi slot kompjuter nece da se bootuje. Glup problem. Znaci prvi/treci. :wave:

mcekovic je napisao(la):
Drzim u prvom slotu, sledio sam upustvo za plocu koje kaze da dvostrani modul treba da ide u prvi slot.
*****i uputstvo. Meni Corsair radi u trecem slotu na 267 i vise mhz iako je dvostran.
A u uputstvu pise da mozes da stavis dve dvostrane i jednu jednostranu memoriju, ali nije bitno u koji slot.

Primetio sam da ako je memorija pozicionirana u prvom memorijskom slotu, da ume da pravi probleme, a ako je u trecem ili drugom da radi ok, samo onda ne radi CnQ.
*****i uputstvo. Meni Corsair radi u trecem slotu na 267 i vise mhz iako je dvostran.

U pravu si, ako je samo jedan, dvostrani modul moze u bilo koji slot. Ako su dva modula, jedan mora da bude jednostran, prvi slot mora biti popunjen (bilo sa dvostanim bilo sa jednostranim modulom), a drugi modul ide ili u drugi ili u teci slot. Ako su tri modula, sva tri moraju da budu jednostrana. Citao sam upustvo pre dva meseca pa sam verovtano nesto pobrkao.

Stavio sam mem u drugi slot, i 1T radi bez problema. Probao sam i overclock, HTT 220 (HTx4), CPU 2200MHz, mem 220MHz 2.5-3-3-8 1T, nema nikakvih problema, sve je apsolutno stabilno na default voltazi. Dalje nemam potrebe da idem, barem za sada. 'Jedini' je problem, kao sto si i rekao, da nema vise C'n'Q :( :(. A bas je cool C'n'Q :(.

Da li je neko uspeo da potera EPoX 8KDA3J/+ sa 1T, a da radi C'n'Q ?

Meni memorije radi samo u prvom i trecem slotu. Cim jednu stavim u drugi slot kompjuter nece da se bootuje. Glup problem. Znaci prvi/treci.

Uh, kako sad to? Meni lepo radi u drugom slotu. Gledajuci uputstvo za plocu, drugi i treci slot bi trebalo da su 'simetricni' sto se tice tipa memorije, tako da, bar po tome, ne bi trebalo da bude neke razlike izmedju njih.

Hvala svima na odgovorima!

Nazad
Vrh Dno