Šta je novo?

EPLAN Electric P8 vs ACADElectric vs SOLIDElectric vs SEE, EPLAN tutorijali...

banezi23

Cenjen
Učlanjen(a)
11.07.2013
Poena
169
Poz drustvo,
Mozda i nije bas tema za ovaj forum, al' mozda ima nekoga ko se bavi crtanjem elektro sema.

Naime, treba da dobijem na izradu neki glomazan projekat elektro sema automatike, od tipa 1500+ strana u .dwg formatu. Sve ce se uglavnom svoditi na crtanje gotovih sema sa papira i naknadnih sitnih promena. Sve sto sam radio do sada se svodilo na klasik 2D ACAD.
S obzirom na obimnost projekta gledam da ustedim sto je vise moguce na vremenu, pa razmisljam koji softver bi mogao da koristim kao alternativu ACAD-u.

Iz nekog mog kratkog koriscenja svega, dosao sam do sledeceg:

ACAD Electrical - koliko vidim sve se svodi na menadzerisanje sa elementima (sto meni ovde i nije potrebno), ima sitnih prednosti sto se tice crtanja, ali ne i nesto epohalno sto se tice brzine crtanja u odnosu na klasik ACAD. Takodje, deluje na prvi pogled da nije nesto velika baza IEC simbola, koji ce se koristiti, pa i tu moze biti problema.

EPLAN - deluje ubedljivo najbolje, pogotovo sto se tice automatizma sa referencama, promene mesta elemenata, baze simbola, nivelisanja oznaka simbola, deluje odlicno, milion nekih opcija, mozda i kao najbolji zalog za buducnost, ali ima ono ali. Njegov najveci problem, je neka zatvorenost, nema neke znacajne literature (nasao jednu knjigu) ili kvalitetnijih tutorijala dostupnih na netu, nekog user manuala (postoji neki zvanican getting started, al je bas ono najosnovnije opisano). Nema ni nekog foruma, ili ja slabo uspevam da bilo sta pronadjem na datu temu. Deluje da se sve svodi na zvanican EPLAN forum, kojem nema svako pristup :). I naravno njegov HELP, za koji bi trebao da ulozim bas mnogo vremena. Takodje nema .dwg format, ali je dostupan export to dwg. pa valjda nema problema sa tim.

Solidworks Electrical, SEE... - ovde sam najtanji, sve sto znam je da postoje.

Kakvi su vasi utisci, jel imate neke predloge sto se tice izbora softvera? Eventualno neke EPLAN tutorijale, literaturu? Mozda neko razmisljanje na ovu temu? Hvala.

Nazad
Vrh Dno