Šta je novo?

EOS 650D - Los video zapis ili pogresna podesavanja

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Pozdrav svima...
Testirao sam EOS 650D kog svi hvale kako ima jako dobar video i dobio katastrofalne rezultate. Dok je kadar statican video je ok ali cim kamera krene da se krece video kao da dropuje frejmove tj krene da secka...Ubacio sam kvalitetnu SanDiskovu karticu, iskljucio autofokus na objektivu i iskljucio servofokus u meniju, podesi sam na 1920x1080 i 25fps ali i dalje su rezultati bili daleko od onog sto sam ocekivao...Tj slika uopste nije onako glatka kao kod recimo kad radite kamerom od 500 evrica...
Da li negde gresim u podesavanjima ili ocekujem previse od fotoaparata od 100 000 dinara?
Hvala unapred :)

Brzina zatvaraca...

objasni malo seckanje , mislim da je u pitanju velicina senzora i roling shutter , bez stady cama ili bar dobre stabilizacije na objektivu rezultati ce ti i dalje biti isti , nije dslr za run and gun videografiju....

Kadar statican ili si ti statican kad je ok snimak?

Pozdrav svima...
Testirao sam EOS 650D kog svi hvale kako ima jako dobar video i dobio katastrofalne rezultate. Dok je kadar statican video je ok ali cim kamera krene da se krece video kao da dropuje frejmove tj krene da secka...Ubacio sam kvalitetnu SanDiskovu karticu, iskljucio autofokus na objektivu i iskljucio servofokus u meniju, podesi sam na 1920x1080 i 25fps ali i dalje su rezultati bili daleko od onog sto sam ocekivao...Tj slika uopste nije onako glatka kao kod recimo kad radite kamerom od 500 evrica...
Da li negde gresim u podesavanjima ili ocekujem previse od fotoaparata od 100 000 dinara?
Hvala unapred :)

Ovo sto je Abdee rekao, brzina zatvaraca. Prebaci na M i stavi shutter 1/50 a onda u odnosu na to podesi ostalo da bi dobio ispravnu ekspoziciju. I procitaj 180 rule, http://en.wikipedia.org/wiki/180-degree_rule

U praksi, ne treba ici brze od 1/100, a idealno je 1/30 do 1/50. I ako si ocekivao da je snimanje DSLRom isto kao kamerom, nije, veze nema i mnogo je teze. Sva pravila koja vaze za snimanje filmskom kamerom vaze za DSLR pa cesh morati to da proucis, ako hocesh kvalitetne snimke...

Poslednja izmena:
Pozdrav svima...
Pre svega da se izvinim svima jer kasnim sa odgovorom na sopstvenu temu...Ubi me posao :)
Stavio sam brzinu zatvaraca na 250...Mislio sam da ne moze da bude lose ako je veca...
Probacu sa 50 pa cu da javim sta je bilo . Do tada mozete da pogledate ovaj snimak koji sam napravio sa brzinom zatvaraca 250
http://dl.dropbox.com/u/53408471/MVI_2094.MOV

Pa ne valja 250, ne moramo da gledamo...

Ja pogledao i nisam mogao da gledam :p

Smanjio sam brzinu zatvaraca na 50...I kad sam krenuo u svenk ista prica...nocas kacim sample. Kad su normalni svetlosni uslovi jos i pije vodu ali kad je slabije svetlo katastrofa...
Da li mozda treba nesto u podesavanjima jos da promenim?

Poslednja izmena:
To nema veze sa slabijim svetlom vec sa brzinom panovanja i framerateom. Ako hocesh da ti sve bude glatko stavi 30 fps, ali filmovi poslednjih 100 godina imaju 24 i niko u bioskopu nije viknuo "vidi kako secka"...

Postavicu video na dropboxu pa ces da vidis i ocenis za sebe...Ja bih rekao da to nije kvalitet koji zadovoljava...

Ako ja sa D5100, na toliko komplikovan nacin, mogu da izvucem zadovoljavajuci kvalitet, to 650D sigurno moze samo bolje.

Onaj snimak sto si gore okacio mi je muka kad gledam, tako da prouci ti to jos malo jer sigurno moze bez toga.

Stvar je u tome sto tu postoji milion raznih stvari koje mogu da uticu na sliku, zato je DSLRom tesko snimati jednako koliko i nezgrapnom filmskom kamerom, i zato to nije za onoga ko zeli da stisne Rec i ne razmishlja. Svaki put kad ne budes zadovoljan snimkom samo se seti da je isti taj senzor koriscen za snimanje gomile holivudskih blockbustera :)

pa da si procitao video bi da si dobio odgovor "mislim da je u pitanju velicina senzora i roling shutter , bez stady cama ili bar dobre stabilizacije na objektivu rezultati ce ti i dalje biti isti , nije dslr za run and gun videografiju...." ovde je iso poprilicno visok a i fokus ti ispada nonstop nemam pojma sta si ovim hteo da postignes...

Poslednja izmena:
Ja sam sa vise strana cuo bas to sto vi govorite tj da je kvalitet snimka odlican...Bas zbog toga me i cudi da ja dobijam ovo http://dl.dropbox.com/u/53408471/MVI_2765.MOV
Ovde je brzina suttera 50. Da li neko moze da mi odgovori u cemu gresim?

Ovo ti je 25fps, i kada tako snimas, moras da budes pazljiv sa pokretima kamere, vecom ziznom daljinom se to jos vise istice. Tako da ako hocesh da "mlatis kamerom" ovako, stavi jednostavno 30p i bice ti sve glatko...

Evo pogledaj kako treba da izgledaju indoor snimci sa vrlo malo svetla, i uopshte kako moze da ispadne, snimano istim tim senzorom..

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oNx1qkdrCpg#!

pa da si procitao video bi da si dobio odgovor "mislim da je u pitanju velicina senzora i roling shutter , bez stady cama ili bar dobre stabilizacije na objektivu rezultati ce ti i dalje biti isti , nije dslr za run and gun videografiju...." ovde je iso poprilicno visok a i fokus ti ispada nonstop nemam pojma sta si ovim hteo da postignes...

Ovo nema nikakve veze ni sa rolling shutterom, ni sa stabilizacijom, a da ne pricam o steadicamu. Visok iso ovde jeste problem jer je ochigledno u pitanju neki objektiv sa manjom blendom, sa tim se ne moze u kuci snimati.

Poslednja izmena:
Drajveru, ovaj video ne moze da se pusti na android hd nexus mobilnom uredjaju...ne mozes da pustis za mobilne uredjaje ili ne zelis ? :)

^ Ma to je budjavi youtube koji po nekom random fazonu neke klipove pusti, neke ne. I kod mene na telefonu i dva razlicita tableta ne rade isti klipovi, a za njih mi na kanalu pise da su zabranjeni za mobilne uredjaje bez ikakvog objashnjenja. Gugl raspad :)

rece on i zakaci video , sa slajderom , dolijem i sa stativa ... presmesno...

Kakve to veze ima sa rolling shutterom, shumom, i "seckanjem" u 25fps ? Pola kadrova u snimku je napravljeno iz ruke, mogu da ti okacim celo vencanje koje je 90% iz ruke i nigde nema onog seckanja. Ako ne razumes nesto pitaj, nemoj da se ponasas kao da kapiras a pojma nemas.

Ono "seckanje" se moze reprodukovati bukvalno svuda, i na slideru i glidecamu i stativu, poenta je samo da znash dokle mozes da ides, i jednostavno to ne radis. Sto je shiri objektiv, kamera se moze brze pomerati levo-desno/gore-dole, kako ides uze, tako ti pokreti moraju biti sve mirniji, to je najjednostavnije objashnjenje kako zaobici "seckanje", ili jednostavno prebaciti na 30fps i dobiti TV Dnevnik. Ali s obzirom da se filmovi snimaju tolike godine i ljudi ne primecuju kada se to deshava, ochigledno je da moze, i ne trebaju ti nikakve magije i stabilizacije da bi imao normalan snimak.

Prvo pravilo snimanja kamerom iz ruke je "ne disi, pomeraj kameru sto sporije mozes", i samo sa tim savetom ce i keva sa kamerom u ruci praviti snimak bolji za dve klase, i to upravo vazi u ovom slucaju...

Poslednja izmena:
Aj vratite se na temu.

Nazad
Vrh Dno