Šta je novo?

EOS 1100D ili Nikon D3100?

Djilkosh_Ns

The King
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Evo ovako...

Totalni amater, a volim jako puno da slikam znaci sve sto mi se ucini zanimljivim, dodje mi da uslikam... Imam digitalac kuci neki Sony-jev, ali mozda sam ga palio 10-ak puta (slave, svadbe itd :D ) E sad od kako sam uzeo Galaxy S2 poceo sam vise da slikam, jer sam imao "solidnu" kameru koja mi je uvek pri ruci ako hocu nesto da uslikam... Preko 2000 slika znaci bas ono nesto vidim i odmah opalim par fotki :)

Sto se tice ova dva aparata koliko sam citao, a onako nisam puno, samo sam citao razlicite teme o njima, jedni hvale Nikon, drugi hvale hvale Canon (hint: driver :D)

Citao sam i o prosumer-ima, ali oni ne mogu da menjaju objektiv tako da bi se odlucio za DSLR neki, jer cu verovatno podici taj nivo s vremenom :)

Znaci od vas znalaca sta bi mi preporucili...

P.S. Samo bez velikih prepucavanja i voleo bih da mi se objasni, zasto Canon, a ne Nikon ili zasto Nikon, a ne Canon onako u kratkim crtama ;)

Poslednja izmena:
Ne znam dal si se odlucivao sa povezom na ocima, ali Canon pravi bolje fotke i ima jedno 10x veci izbor objektiva od D3100 :)

A sto se tice plastike, to je samo varka koju pravi tekstura, oba su najobicniji plastikaneri, Nikon ima grbaviju teksturu pa deluje ozbiljnije, ali Canonu se ne odlepljuju gume :)

Poslednja izmena:
Brane ljudi svog konja. :D
Ja sam hteo da uzmem nešto od ovoga, ili polovan 40d, ali mi na kraju upadne kombinacija da povoljno kupim pentax k30.
Sada čekam da stigne.

Kakav je taj k30 u poredjenju sa sa 40d? (na kvalitet fotografije mislim) Mada kapiram da je bolje porediti taj Pentax sa 550d/600d..

Poslednja izmena:
Još ga nisam dobio :), ali po netu vidim da ga hvale.
Kao ima bolji kvalitet slike nego 650d, ali ne znam šta da ti kažem.
Za pare koje sam ga našao, ovde samo mogao da uzmem samo d3100 ili 1100d sa 18-55. :D

Poslednja izmena:
U vezi teme canon 1100d ili nikon d3100...

Znači amater sam, imam canon sx220 hs koji ima M mod i koristim i Av i Tv i M modove, znači otprilike shvatam koji čemu služi, dosta čitam po netu, vežbam po malo i fotošop, itd.

Treba mi fotoaparat za Stock, u početku neki malo slabiji, ne bih ni pokušavao shuterstock i istock za sada. Znači slikao bih tanjire, voće, i te komercijalne stvari 70%, portrete 20% i prirodu 10%

Primoran sam da kupujem ove jeftinije dslr zbog budzeta što će kasnije ako bog da za neko vreme se promeniti.

Da li bih za ovo što mi treba video razliku sa kit objektivima između ova 2 fotoaparata sem u rezoluciji gde je nikon malo jači(što je za stock dosta bitno). A shvatam da su canon objektivi malo jeftiniji.

Najpre bih voleo da nadjem aparat polovan sa garancijom, jer je novo bacanje para.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju njih za stock ti nece nista znaciti, ima mnogo bitnijih stvari od toga, i stock se ozbiljno ne moze raditi sa najjeftinijim telom i objektivom.

Brane ljudi svog konja. :D

Nije problem sto brane svog konja, problem je sto su juce kupili prvi DSLR, najjeftiniji koji postoji, ne znaju nista o njima, ali ipak nekome daju savete ili ih upucuju na kupovinu umesto da cute, citaju i nabacuju praksu naredne dve godine :)

Prvo ne znam koliko iskustva imas sa fotoaparatima, ali bez ikakvog iskustva ces brzo izgubiti volju. Danas kad pocinjes stock, treba ti bar 6 meseci da zaradis prvi dolar, a jedno 2 godine da krenes da zaradjujes nesto, i na to dodaj milione ljudi koji se time bave, a ti hocesh da krenes sa najjeftinijim telom i objektivom, nema mnogo smisla :) Zbog tako velike konkurencije mislim da se to ne isplati raditi kao neki "sezonski" posao pa ajde mozda donese neki dinar, ceka se previse na review i cesto odbijaju zbog najmanje sitnice, pa uspevaju uglavnom oni koji se stocku totalno posvete i ulazu puno u opremu, modele, itd...

Ako tek ucis da koristis fotoaparat, preporucio bih ti da krenes da skljocas za sebe i tako ucis, pa ces vremenom provaliti sta te intersuje, mozda kupis neki bolji objektiv i krenes stock stvarno...

Ovaj driver je postao mnogo stalozen lik :d

Gledaj ti taj miran i detaljan odgovor, prosto gledam i ne verujem :p

Vidiš da je 5:26, čoveku nije bilo do života :D Znači od sad savete tražite od čika driver-a. Online linija radi 4 do 6 ujutru za sve vaše probleme :p

Vidiš da je 5:26, čoveku nije bilo do života :D Znači od sad savete tražite od čika driver-a. Online linija radi 4 do 6 ujutru za sve vaše probleme :p

Pa dobro al covek je upravu, jeste surov malo(vise) ali istina je..... I Canon 1100d i Nikon 3100 su realno amaterski aparati koji sluze ljudima koji imaju prosumere i koji su ukapirali da je *****no da vuku veliki aparat koji pravi slike kao kompakt pa presli na dslr....
Pre bih uzeo polovan Canon 40D ili Nikon D80 to ti tu oko 250e-300e za telo i objektiv neki nego nov 1100D,D3100 jel su svi plastikaneri i kad bi overili beton verovatno bi isto prosli....

Ja nisam ni rekao da nije u pravu, samo sam se nadovezao na prethodni post od s16 ;)

Nikon ili Canon, Ferari ili Lamborgini pa nijanse su u pitanju stvar ukusa i detalja, gotovo sigurno su dva najbolja sistema na svetu uz dužno poštovanje ostalim fenomenalnim brendovima. Naravno te nijanse su u različitim klasama i vidljive. Ja preferiram Nikon, jer kada sam ja kupovao spravu za novac koji sam davao sam najviše i dobio. Nikon D3100 je definitivno bolja kupovina i tu nema dileme, ovo nije samo moje mišljenje već rezultat raznih testova. Pogledaj malo praktičan savet ovog čoveka čije mišljenje uvažavam ili test. Ovo je moje mišljenje kao i mišljenje određenog broja ljudi ovaj savet ne morate uzeti kao validan takodje svako ima pravo da nešto favorizuje. Moj favorit je Nikon. Respekt.

Nikon ili Canon, Ferari ili Lamborgini pa nijanse su u pitanju stvar ukusa i detalja, gotovo sigurno su dva najbolja sistema na svetu uz dužno poštovanje ostalim fenomenalnim brendovima. Naravno te nijanse su u različitim klasama i vidljive. Ja preferiram Nikon, jer kada sam ja kupovao spravu za novac koji sam davao sam najviše i dobio. Nikon D3100 je definitivno bolja kupovina i tu nema dileme, ovo nije samo moje mišljenje već rezultat raznih testova. Pogledaj malo praktičan savet ovog čoveka čije mišljenje uvažavam ili test. Ovo je moje mišljenje kao i mišljenje određenog broja ljudi ovaj savet ne morate uzeti kao validan takodje svako ima pravo da nešto favorizuje. Moj favorit je Nikon. Respekt.

Molim te samo jedan razlog zasto uvazavas Ken(j) Rokvela? To ti je Kurir medj' foto sajtovima! :d

Kurir ili ne čovek radi u holivudu i ima dobre recenzije i zna šta radi, jednostavno ga uvažavam i mislim da tu nema ništa loše bez potrebe za prevelikim objašnjavanjem. Kao što uvažavam Skot Kelbijeve praktične savete za Fotošop tako i Ken Rokvelove recenzije. Naravno nisu uvek nepristrasni ali koji kritičar jeste? Pozdrav

Sta uzeti ?
*Canon EOS1100D + 18-55 ISII

*Nikon D3100 kit 18-55mm VR

*Nikon D3200 kit 18-55mm VR

*Sony Cybert-shot DSC-HX200V

Poslednja izmena:
*Canon EOS1100D + 18-55 ISII

*Nikon D3100 kit 18-55mm VR

*Nikon D3200 kit 18-55mm VR

*Sony Cybert-shot DSC-HX200V

Kakve veze ima Sony sa gore nabrojanim Canikonima?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

To je ponuda koju ima prijatelj, i nesto od toga ce da kupi, nije profesionalac, EOS1100D i D3100 je ista cena, D3200 je malo skuplji i najskuplji je DSC-HX200V, svidja mu se 1100d ja sam predlozio Nikon D3100, a ne znam dal Nikon D3200 vredi tih para razlike, DSC-HX200V verovatno otpada

Da ne otvaram novu temu - trenutno imam NX100 i nezadovoljan sam prvenstveno sto ne mogu nigde da nadjem objektive za njega (45mm 1.8 deluje kao dobar ali tek ce se pojaviti + u inostrasntvu). Ne planiram da kupujem polovno jer mi se u poslednje vreme sve polovno sto sam uzeo i novo kvarilo/crkavalo (od laptopa, mobilnih itd), sem pomenutog NX100. Takodje nedostatak optickog viewfinder-a mi isto smeta.
Znaci treba mi nov aparat obavezno sa garancijom.
Pitanje je 1100D ili D3100?

Prednosti D3100:
Navodno manje suma na vecem ISO (iskreno u RAW-u ovo nisam primetio poredeci oba side by side - mozda ne gledam na dobrom sajtu primere?)
Malo veca rezolucija (uglavnom dobro dodje ali nije velika prednost)
1080p video - znam da je aparat za fotografisanje ali isto tako svidja mi se da imam opciju da snimam 1080p (zamerka bucan af tokom snimanja)
Kazu bolja izrada (nisam ih probao tako da ne mogu da komentarisem)

Prednosti 1100D:
Brzi start + manji shutter lag (ovo mi se posebno svidja)
Laksi za koriscenje (blizi skupljim DSLR-ovima po kontrolama na samom telu - tako je receno sad nznm koliko je tacno - tipa lakse se promeni otvor blende, iso i sl.)
Objektivi su uglavnom jeftiniji i ima cini mi se bolji izbor za manje pare (ispravite me ako gresim)
AF motor u telu - vise objektiva na kojima radi AF (ispravite me ako gresim)

Jos jedna stvar je negde kazu da je Nikon tacniji u bojama, negde kazu Canon (mislim na ova 2 modela)
E sad uzeo bi najverovatnije sa kit lense, a onda bi sledeci mesec najverovatnije uzeo 50mm. Ako uzmem Canon-a mogu da uzmem plastikanera za oko 110 - 120 eur novog ili polovnog da nadjem, dok za Nikon ne mogu najjeftinijeg 50mm jer nema motor u objektivu.
Molim za bilo kakav savet.

kupi d3100 i 35 1.8g i to je to , canon nema motor u telu ali svi ef i efs objektivi imaju isti u sebi, boje namestas sam ako izmeris wb kako treba , i jedan i drugi su skrnavi sto se tice kontrola tako da dodje na isto....

Nikon-ov 35mm 1.8G je duplo skuplji od Canon-ovog 50mm 1.8 - mada sto sam citao naravno da je taj 35mm ostriji, ali 35mm nije bas isto sto i 50mm, zar ne?

Zato sto posedujem NX100 (koji je isto APS-C) i koristim kit 20-50 i slikam na 50mm uglavnom i jednostavno mi se svidjaju fotke na 50mm na crop-u. Na tipa pola puta (sto bi bilo 35mm ili 55,56 na FF) to mi nije to. Jednostavno stvar licnog ukusa. Takodje mislim da bi 50mm bio bolji izbor za portrete i sl.

Nazad
Vrh Dno