Šta je novo?

EOS 1100D ili Nikon D3100?

Djilkosh_Ns

The King
Super Moderator
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700X3D & Thermalright Peerless Assassin 120 SE
Matična ploča
Asus TUF B550m - Plus
RAM
Kingston Renegade 4x8 3200mhz
GPU
Sapphire Pulse 9070
Storage
XPG SX8200 Pro 2TB + Kingston A400 480GB + aData SU630 480GB + SP A55 512GB
Zvuk
Integrale
PSU
Corsair RM650 Fully Modular
Kućište
Rajintek Arcadia III TG
Monitor
LG 27GP850-B
Miš & tastatura
Razer Basilisk v3 & Ajazz 820 Pro black / Silent Tactile Tom
Ostale periferije
Turtle Beach 600P
Tablet
Samsung A9+ 11"
Mobilni telefon
iPhone 16 Pro Max Black Titanium 256GB
Pametni uređaji
Apple Watch 10 Midnight 46mm
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Evo ovako...

Totalni amater, a volim jako puno da slikam znaci sve sto mi se ucini zanimljivim, dodje mi da uslikam... Imam digitalac kuci neki Sony-jev, ali mozda sam ga palio 10-ak puta (slave, svadbe itd :D ) E sad od kako sam uzeo Galaxy S2 poceo sam vise da slikam, jer sam imao "solidnu" kameru koja mi je uvek pri ruci ako hocu nesto da uslikam... Preko 2000 slika znaci bas ono nesto vidim i odmah opalim par fotki :)

Sto se tice ova dva aparata koliko sam citao, a onako nisam puno, samo sam citao razlicite teme o njima, jedni hvale Nikon, drugi hvale hvale Canon (hint: driver :D)

Citao sam i o prosumer-ima, ali oni ne mogu da menjaju objektiv tako da bi se odlucio za DSLR neki, jer cu verovatno podici taj nivo s vremenom :)

Znaci od vas znalaca sta bi mi preporucili...

P.S. Samo bez velikih prepucavanja i voleo bih da mi se objasni, zasto Canon, a ne Nikon ili zasto Nikon, a ne Canon onako u kratkim crtama ;)

Poslednja izmena:
evo jednog odogovora koji ti nece pomoci :)

licno mislim da je svejedno, bio sam u slicnoj dilemi i izabro d3100, ni sam se ne secam zasto, al verujem da bih bio zadovoljan i sa 1100d, oba su entry level, neces leba sa njima zaradjivati, sto bi mnogi rekli bitan je fotograf a ne fotoaparat :) odi na snapsort.com, uporedi oba, probaj ih u prodavnici kako ti koji lezi u ruci, i sam odluci ...

Snapsort

http://snapsort.com/compare/Canon-1100D-vs-Nikon_D3100

kaže da je "bolji" Nikon. Ja neku veliku razliku osim 1080p (vs 720p) i automatskog video fokusiranja ne vidim (da ne bude zabune i 1100d fokusira ali moraš sam da pipneš dugme ako ti je sočivo na AF, ako je na MF onda naravno mrdaš prsten ručno)

Tako da ako ti je tako nešto presudno onda juri Nikon ...

mada lično mislim da ti je skoro sve jedno (u prevodu biraj jeftinije...) jer i tako nećeš sa njim "za leba zarađivati" već ulećeš u jedan skup hobi ;)

P.S. Ja uzeo 1100D (za male pare preko oglasa) i ja sam prezadovoljan sa kit objektivom ali već neko vreme merkam famoznu 50icu i neki koji pokriva veći zum po oglasima ... svašta ima lepo, al skupo ... :S:

Poslednja izmena:
E ako Snapsort kaze da je bolji, onda je to sigurno tako :), a pogotovo zbog AF u toku videa koji je neupotrebljiv na bilo kom DSLRu, ali teorija je zakon, samo jos fali kosta da objasni :) Mada ne znam kako si dosao do zakljucka da je Nikon bolji, po Snapsortu je 1100D bolji u svakoj stavci :)

I ja ne bih odabrao ni jedan od ta dva, uzeo bih jace polovno telo...

Poslednja izmena:
Znam da su entry modeli i znam da to nije da kažem "nešto" u odnosu na bolje, a skuplje ljute mašine ;)

Što se tiče videa, to me ne zanima, tako da mi to ne igra posebnu neku ulogu...

Znam driver-u da je tebi ovo smešno, ali ja niti mislim da zaradjujem sa ovim niti želim sad da prodam pola stana da bih kupio nešto što će biti tip-top, a ja to neću iskoristiti, sav taj potencijal...

Nekako tehnika i polovno mi ne ide jedno uz drugo, svaki put imam mučnine kad mi neko kaže nešto polovno da uzmem...

Nije meni nista smesno, i ja sam jednom kupovao prvi DSLR, ali sam uvek kupio bolji polovan model, jer taj nov je polovan za 5 dana, a sansa da se nesto pokvari prve godine je smesna, tako da ti ta garancija uglavnom sluzi za ukras, a sve vreme imas losije telo.

Dobro ajde ovako možda je neko kupio 600d i ispao mu posle 7 dana tipa crklo mu nešto, a ne vidi se i radi aparat, da bi posle nekog vremena kada bi kupio totalno crklo i kada bi odneo na garanciju rekli mi, pa ovaj je pao, pada i tebi garancija :D

Šta je tebi to ok polovno za 300-400 eura? Da mogu da ispucam jedno 40k-50k slika?

@driver
nisam rekao da ja mislim da je bolje, već da snapsort tako kaže (što se apsolutno slažem da može da se zakači mački o rep, ali ti da poređenje šta ima jedan šta ima drugi)

da li valja taj autofokus u video, nemam pojma, nikad video, nikad koristio ...

meni 720p i više nego dosta (i tako sam ga samo par puta uključivao u video)

@Djilkosh
Driver je i meni rekao Canon i ja se opredelio za Canon (pa koji upadne shodno parama) a vidim da se mnog žale na Nikona (WB, žućkasta boja kože itd...) nisam profi pa da ja to nešto mogu da ocenjujem (mislim čak mi ni monitor nije kalibrisan :d) ja sam uzeo DSLR da bih naučio malo oko svega toga, da bih mogao da napravim neke stvari koje jednostavno kompakti (pa i prosumeri) ne mogu...

Uvek se svede rasprava na Canon VS Nikon (*** kao pre 100 godina 3dfx vs nVidia).. ono što ja lično mogu da ti kažem to je da me je Canon 1100D oduvao (posle Fuji S5600 i Fuji EXR 200) a važi za krš ... Tako da neko bolje telo (pa i polovno) može samo da bude bolje ... jedina boljka je što stariji ne mogu da snimaju video (ako se ne varam to je dodato tek na 550D) a meni je trebao video kakav/takav jer mi je ovaj Canon postao jedini aparat pa treba da uhvatim i poneko porodično okupljanje/proslave/bebe i sl ...

40D,50D. Nebitno da li je ispucao 5,10,20,30K samo da je stanje dobro. Ako ti treba video bas, imas i 550D polovnih. DSLR oprema je nesto najisplativije za kupovinu polovnog.

Poslednja izmena od urednika:
@Luxor, pa ako i sam znas da je taj sajt glupost, zasto mu kacis kao neku validnu informaciju :) Isto je i za taj fokus, pricas kao da znas o cemu pricas...

@Djilkos, ako cesh da razmisljas na taj nacin, onda kupi aparat sa najduzom garancijom, nije bitno kakav je :d Sanse da ti DSLR ispadne, da se nesto pokvari a da se to na aparatu ne vidi su neverovatno male, tako da zaboravi na tu prevaru odmah :)

Ako mozes da nadjesh 50D za 400e, to je najbolja kombinacija, on nema video u startu, ali ga moze imati preko magic lanterna, pa ako ti to bas zatreba, ali ne verujem da ces se zezati sa takvim videom, to nije kamera. Ako ne, mozes da uzmes 40D, to je najbolji fotoaparat za te pare...

Ma da necu da se cimam za video, slabo snimam, više slikam... Onda vijam 50d ili 40d... Kad nadjem nešto ja javljam :)

@Driver

Uzimam taj sajt u smislu da ima o svim kamerama sve "brojčane" informacije (veličina senzora, rezolucija, ekran ...) o gomili aparata na jednom mestu, pa tako najbolje može da uporedi šta neki ima a šta neki nema. A validna je npr informacija o tome da li neki snima video ili ne ako je to nekome bitno. (Ako smo već početnici onda nemamo u glavi sve informacije na keca o svim mogućim potencijalnim kamerama)

Za video autofokus sam se odmah i ogradio da nemam pojma ništa o njemu, već samo da ovaj ima a ovaj nema ... opet ako mu je to uopšte bitno ... a pošto nije, onda milina ;)

Pa mi pricamo bez objektiva, ne podrazumeva se da DSLR ima objektiv iako to vecina nubova misli :)

Znaci na tih 400e dodajem koliko? 100-150e na objektiv? Jel ima neki all in one ili su svi posebni za sebe? Trebao bi mi verovatno jedan za pejzaže i jedan sa portrete ili to može sa jednim objektivom? :) *** ne znam, pa mi objasni narodski :)

Djilke, kupi ti lepo mirrorless i uživaj, em je mali i stane u đžep, možeš i da menjaš objektive (ako nekad poželiš), em pravi ok slike za ono šta nama nobovima ;) treba (i sam se razmišljam da uzmem neki, npr Sony Nex-C3K, ili 5K oba sa 18-55mm)?

Što Proday kaže, moraćemo prodati pola kuće-stana da namirimo potrebe DSLR-a :p

Ne znam videću, razmišljam se još sad su mi i ovi upali u oko polovni i shebali mi celu koncepciju u glavi :D

Pa i za mirrorless ti trebaju pare za objektiv... 40D je sjajan aparat, za male pare dobijes vrhunski aparat ! Jedino sto ovde svi rade, i stalno se vrti prica oko toga. Svi spucaju skoro sve pare na sto bolje telo, a objektiv uzmu neki levi, pod izgovorom, skupicu pa cu kupiti bolji... istina je da nece, vec ce samo prelaziti sa jednog na drugi kit :p

misliti o tome !

^ Pa zato u startu treba da rascistis za sta ce ti sluziti taj DSLR. Puno njih ga kupi pa onda ukapiraju da im DSLR ne treba i da nisu spremni na ulaganje u objektive i opremu. Zato ja uvek kazem, ako si "zasluzio" DSLR to ce ti biti prirodni upgrade na ono sto trenutno imas, necesh se pitati koji, pa da li mirrorless, da li S95, ili 40D :), neces ni otvarati thread ovde :)

Poslednja izmena:
Driver poslao sam ti PM :)

Svašta sve po spisku i tako to :) pa pitao usput šta misli o svemu tome o mome mišljenju da li da uopšte i uzimam DSLR ili ne za ono moje da ne bacam pare kad se već neću profi baviti time... Ne znam jedna moja strana hoće i znam da ću uvek slikati, sad intenzivno prvih godinu dana sigurno, a kasnije ko zna...

Mislim odluka mi je ili da uzmem DSLR ili novi komp ili IP5...

Pošto imam solidan komp, ne igram igrice služi me već par godina iako je matorson. Imam GS2 i trajaće još taj telefon. Imam običan kompakt i realno je djubre, zato više i naginjem na DSLR-u...

^ Brzo ucis za ovih 5 dana sto imas DSLR :d

10 dana ! :D

Znam da citam vec dosta godina :p A na DPreview forumu nesto ne vidim da ljudi pricaju o zutom Nikonu, a jos manje vidim da neko nekom savetuje da uzme 600D umesto D5100.

Eventualno vidim ovakav komentar:
At low ISO settings, the D5100 is on a par with the best of the competition, but at the higher ISO settings, it produces some of the best image quality that we've ever seen from an APS-C camera. Noise levels are impressively low...

Dok za 600D npr kazu:
The JPEG output is the standard Canon performance - colors closer to punchy than neutral and rather crunchy sharpening giving strongly defined edges. It's not a look that's to everyone's tastes, of course, but it does help give the images a bit more impact - which is exactly what many users at this level will be looking for

Poslednja izmena:
Hahaha :)

s16, bar da nisi video svojim ocima kakav je jpg napravio 600D a kakav D5100 :) To ko ona epizoda Simpsonsa kad ih usisa crna rupa i baci u drugu dimenziju gde je Zune kralj mp3 playera :d:d

Nazad
Vrh Dno