Šta je novo?

EON Smart Box (SBB) (nije tema o EON aplikacijama - videti prvu poruku)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
moze li neko da mi kaze kako da instaliram neku apk (koje nema u google prodavnici) preko usb? skinem na usb, zabodem u eon box i onda mi treba info gde pokazuje sadrzaj usb da udjem i aktiviram instalaciju? hvala.

Ako hoces tako treba da instaliras i neki file explorer aplikaciju kojih ima na play storu od boxa

Ja obicno sve skidam na telefon in onda apk prebacujem preko aplikacije send files to tv, obe aplikacije moras imati, na telefonu i na boxu, i naravno fx file :) USB mi je zaizet imam bt Game pad ukljicen pa zato koristim telefon za prebacivanje faljlova na box, a i brze je i jednostavnije mi je od uklicivanja USB i zezanja sa time

Ako se instalira TV BRO ili neki drugi browser može i bez dodatnih aplikacija da se prebacuju fajlovi bez obzira na uređaj i operativni sistem (može i windows-android kombinacija) :)

Otvori se jedna od ove 2 stranice na željenim uređajima i sve je posle vrlo jasno:

ili

Ako se instalira TV BRO ili neki drugi browser može i bez dodatnih aplikacija da se prebacuju fajlovi bez obzira na uređaj i operativni sistem (može i windows-android kombinacija) :)

Otvori se jedna od ove 2 stranice na željenim uređajima i sve je posle vrlo jasno:

ili
Moze i tako, a meni opet najjednostavnije na telefon pa na box preko send file to tv.... Ne koristim mis pa mi ti pretrazivaci za box neko sporo skroliju, zato sam vise za opciju preko telefona, samo klikam i šeram 😁 sta zelim..

Pa ne može to ručno na boxu kliktanjem po interfejsu već mora pomoću ADB shell-a.
I ja bih da izbacim dotične app koje se same instaliraju, pa ako budeš nekad dokon i raspoložen, da napišes neki tutorijal za to, kontam da bi ga više njih koristilo.
Nisam laik, a nisam ni programer, ali kad imam tutorijal, uspešno odrađujum takve i slične poslove 🙂.

1) Uključi prikaz Developer Options na boxu
2) U Developer Options uključi USB Debug
3) sad si spremio box za pristup pomoću ADB
4) ili koristiš adb.exe na kompu (konektuje da se pomoću "adb connect IP_ADRESA_BOXA:5555") ili na telefon instaliraš app "Remote ADB Shell" pa sa njom izvršavaš ADB komande:

5) komanda za izlistavanje package id-eva UnitedCloud aplikacija (= aplikacije koje je dodao SBB tj United Cloud, tj tačnije aplikacije kojima package id počinje sa "com.ug."):

Kod:
pm list packages | grep -i "com.ug."

6) komanda kojom se deaktivira (iako je naziv komande "uninstall", ne može brisanje brisanje sistemskih aplikacija bez root-ovanja uređaja) određena aplikacije / aplikacije sa određenim package id:

Kod:
pm uninstall -k --user 0 com.ug.eon.android.tv.eonotaupdater

Gde je "com.ug.eon.android.tv.eonotaupdater" package id od te Eon OTA aplikacije koja skida Tidal i ostalo.

Ali trebalo bi da i dalje važi da ne može da se rokne samo jedna od UnitedCloud aplikacije već moraju sve (uključujići i samu Eon TV app!) jer će je reaktivirati kad uradiš sledeći put reboot boxa...

Svakako je blokada na nivou DNS servera (ili override DNS resolve-a tog domena na nivou rutera) bolja varijanta sa manje nusefekata, pa ko može tako najbolje tako da odradi.
Jer svakako ta Eon OTA app je zadužena i za update Eon TV app...

Poslednja izmena:
@shamanNS Svaka čast na brzom i preciznom tutorijalu, odmah je palo copy-paste u ličnu bazu tutorijala 🙂.
Kako kazes, kod ovog načina mana je sto staje update i same Eon TV app, daljinca, pa se nameće sledece pitanje, kako glasi komanda da se ponovo aktivira EonOTA, kako bi se s vremena na vreme, tj kad se sazna da je bio koristan update, aktivirao ponovo?

Kad kazes da je bolja blokada na nivou DNS servera u samom ruteru, kako sam pretrčao sad, kod SBB rutera CG2121 nema ta mogućnost, pa bih trebao da moj neki ruter sa tom mogućnošću, nakacim na CG2121 i onda Eon box u njega? Imam TP-Link TL-WR840N, koji ima tu mogucnost, koristio sam NoIP DNS za pristup kameri pa bih probao prvo na ovaj način. Samo treba da dodam na block listu domen koji si naveo i to bi trebalo da je to? Update EonTv App, daljinca ostaje da radi?
Ko ima mogućnost da blokira domene na nivou DNS servera (tipa koristi PiHole, AdGuard Home, OpenDNS...., ima ruter koji nudi takvu funkcionalnost) trebalo bi da može da zaustavi reinstall tog đubreta tako sto blokira ovaj domen:

Kod:
static-apps.ug.cdn.united.cloud
I naravno stavi da Eon box koristi taj DNS server na kojem je blokirano a ne direktno da gađa Google DNS, CloudFlare, Quad9...

Zasluge za ovaj info idu @MilanKragujevic :)

Uz pravi tutorijal je sve lako, samo cekam komandu za ponovno aktiviranje, pre deaktivacije 🙂.

Prilozi

• Screenshot_20221213_180634.jpg
    Screenshot_20221213_180634.jpg
    168.5 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
, kako bi se s vremena na vreme, tj kad se sazna da je bio koristan update, aktivirao ponovo?

Ovako:

Kod:
cmd package install-existing com.ug.eon.android.tv.eonotaupdater

koji ima tu mogucnost, koristio sam NoIP DNS za pristup kameri pa bih probao prvo na ovaj način

Pobrkao si DDNS updater i DNS server :D :D Ruter ima NOIP updater koji updatuje DDNS hostname ( = vezuje tvoju javnu IP adresu za hostname koji si kreirao otvaranjem NOIP naloga) kad god dođe do promene IP adrese. DDNS updater ne može da blokira ništa :D

A ono što tebi sad treba je da umesto da koristi koji god DNS server (Google DNS, CloudFlare, DNS server tvog internet provajdera...) imaš "static DNS entry" gde kad neko iz tvoje LAN mreže (pod uslovom da koristi kao DNS adresu IP adresu toga nečega (ruter, uređaj iza rutera tipa Raspberry Pi, komp/server) što odgovara na DNS guery / DNS upit) pošalje DNS query za "static-apps.ug.cdn.united.cloud" umesto da dobije kao odgovor stvarnu IP adresu UC servere za taj "static-apps" poddomen dobija ili odgovor u fazonu "to ne postoji" ili dobija kao odgov neku IP adresu iz tvog LAN pa kad proba odatkle da skine te apk fajlove dolazi do greške jer iih naravno tu nema.

Dakle, DNS serveri služe da na osnovu domena dobiješ podatak koja je IP adresa na kojoj je taj neki server/uređaj. DNS serveri tipa Pi-Hole, AdGuard Home... se koriste kao lokalni DNS serveri (dakle "živi" na nekom uređaju koji radi 24h dnevno, i dostupno je samo unutar tvoje LAN mreže) na koji ostatak LAN-a šalje DNS upite a onda taj tvoj lokalni DNS odlučuje dalje šta da radi sa tim konkretnim upitom:

1) da ga blokira ( = ovako se blokiraju reklame)
2) da ga preusperi sa stvarne na IP adresu koju ti želiš (za potrebe testiranja ili nekog "muvanja" :D ), ili čak i da javno nepostojeći / nepoznat "domen" resolve-uje u neku LAN IP adresu. (tipa da na nivou LAN mreže svi znaju šta je tipa "mojplexserver.local", "mojakamera2.local".. , da ne mora da se pamti i koristi neka LAN IP adresa)
2) prosleđuje dalje upit na takozvani "upstream DNS server" gde je taj upstream server nešto tipa Google DNS, CloudFlare... i tako dobija konačan odgovor koji vraća uređaju koji je poslao DNS upit.

Ako nemaš mašinu u LAN koja fura svoj lokalni DNS server i nemaš na ruteru opcije za "static DNS entry" onda ti ne ostaje ništa drugo nego da juriš neki od javnih DNS servera koji nudi mogućnost da korisnik po želi doda svojih XYZ različitih "static DNS entries" i onda adresu tog DNS servera koristi.

Možda za tako nešto da probaš ovaj NextDNS?

Kod:
https://nextdns.io/pricing
Ako to uopšte podržava dodavanje domena od strane korisnika.. ne znam pošto nisam testirao. Ili da juriš nešto slično...

Mada to ima za dž korisnike limit mesečnog broja upita.... a kontam da će ti Eon box koji kao nenormalan "spamuje" dnevno stotine, hiljade? upita ka ACS domenu ima brzo ispuca ovu kvotu od 300.000 upita...

Koji sve ruteri imaju dodavanje "static DNS" fazon nemam pojma stvarno. Znam da ima Huawei Q2 ONT koji koriste MTS, Orion... za korisnike optičkog interneta . I na njemu to izgleda ovako:

Q2_static_DNS.PNG

Dakle u tom slučaju da blokada se radi na nivou rutera onda bi u DHCP podešanjima rutera za DNS 1 i 2 morala da stoji adresa rutera a ne Google DNS, Cloudflare.... što ljudi imaju naviku da drže. I naravno na boxu da ne bude stavljen drugi DNS server već da ga kupi pomoću DHCP.

Poslednja izmena:
Mada, taj CG2121 svakako nema??? opciju za promenu DNS servera koji dodeljuje kroz DHCP? Plus eno na SBB temi kukaju korisnici drugih SBB rutera koji imaju opciju da je SBB počeo non stop da im pregazi podešavanje sa SBB DNS serverima...
Pa ne bi moglo direktno na SBB ruter da se stavlja NextDNS ili koji god "filtrirajući DNS" već mora na neki drugi uređaj koji se poveže na SBB ruter...

Pobrkao si DDNS updater i DNS server :D

Da, sad kad si to sve napisao i razjasnio, vidim da sam tiltovao 😂.

Ako nemaš mašinu u LAN koja fura svoj lokalni DNS server i nemaš na ruteru opcije za "static DNS entry" onda ti ne ostaje ništa drugo nego da juriš neki od javnih DNS servera koji nudi mogućnost da korisnik po želi doda svojih XYZ različitih "static DNS entries" i onda adresu tog DNS servera koristi.

Nemam potrebu za lokalnim DNS serverom, pa nema potrebe da mi komp radi 24/7 samo zbog SBB-a , a nažalost, proverio sam rutere koje imam, ni jedan nema opcije za static DNS entry. Technicolor CG2121, TP Link TL-WR840N i Huawei EchoLife WA8021V5 koji je iz MTS-a dobijen kao extender.
Tako da mi ostaje ono prvo rešenje, da radim disable i enable po potrebi preko ADB Shell ili ovo da probam sto si rekao za neke javne DNS, ali za to moram malo da se informisem kako to funkcionise, da te ne smaram i za to, osim ako nemas zelju da malo pojasnis i to 😁.

Generalno, mogu da prezivim 2-3 app koje mi ne trebaju, ali volim iz radoznalosti malo da izadjem iz okvira "običnog" korisnika tehnike 🙂.

Pa i Google DNS (8.8.8.8) i CloudFlare DNS (1.1.1.1) su javni DNS, ako ih koristiš na ruteru ili na telefonu, boxu (šta radi dosta ljudi)... I DNS SBB-a je javni.

Tebi treba neki koji nudi mogućnost blokiranja proizvoljnog domena... tako nešto da li ima baš da džabe džabe nisam u toku. Ima brdo DNS servera koji blokiraju malware i/ili reklame (za dž) ali većina ne nudi da korisnik išta dodatno filtrira, dodaje niti da biraju koju blocklist koristi za blokiranje reklama.

nema potrebe da mi komp radi 24/7 samo zbog SBB-a

Ima sigurno da se plati da koristiš tuđi "komp" koji ne gase 🤣

Ljudi koji koriste nešto tipa Pi-Hole uglavom već imaju neki serverčić koji svakako radi neke druge stvari pa onda kao što kad već zvrnda non stop ajd da blokiram i reklame.
Tipa kupe ljudi nešto poput Raspberry Pi koji troši kao LED sijalica, i onda načičkaju svašta da radi (Plex, torrent skidanje, file server, VPN server...).
Ja posedujem RPi ali za sad se još uvek nisam nakanio da se igram sa DNS serverom i blokiranjem reklama (root-ovam mi je mobilni pa na njemu direktno blokiram).

Poslednja izmena:
Instalirao SkyShowtime na EON boksu. Lepo radi, sadrzaj nije los za pocetak a cena je ok (y)

Da li je i dalje moguće instalirati Eon aplikaciju za mobilni na android box? Koju verziju?

Kod mene u dečijoj sobi na box-u radi 2.0.3
Možda ima novija.

Prilozi

• LMC_12.8.4.pq20221214_183948_PQ-F3-Pro-R13.jpg
    LMC_12.8.4.pq20221214_183948_PQ-F3-Pro-R13.jpg
    235.4 KB · Pregleda: 41
Imam problem, pre par sati sam primetio da nemam net na Eon boksu. Ispočetka je blinkala plava dioda, a sad se plava ne pali uopšte, samo žuta svetli neprekidno. Tv radi normalno ali vraćanje programa ne, kao ni ostale aplikacije koje koriste net. Box je povezan lan kablom i koliko vidim ne postoji mogućnost povezivanja na Wifi. Kabal sam izvukao iz boksa i ubacio u laptop i radio je net, ali kada ga vratim u boks neće. Jel imao neko slično iskustvo, mogu li ja sam da probam još nešto ili da zovem sutra podršku?

Jesi li pokusavao nesto sa nekom vpn aplikacijom pogotovo ako je Kaon box , najbolje restartuj box i ako ima neta u lanu ( kablu ) proradice i na boxu ili idi u "podesavanja" na boxu pa "mreza i internet" zatim u "podesavanja za IP" i na kraju kliknes na "DHCP" i trebalo bi da ti se vrati konekcija

Baš tako, kliknuo na DHCP i proradilo. Ne znam kako se uopšte prebacilo na statičku, ništa nisam dirao.
Hvala @MaxBgd.
God bless BF.

Da li je moguce u EON boxu posle brisanja svih podata EON TV poslati nekom aktivacioni kod da aktivira EON TV sa svog naloga?

99.9% sanse su da ne moze , al ostaje tih 0.1% i ne kosta nista da se proba , a sve to ako sam dobro razumeo da se pita da posle brisanja data podataka sa Eon tv apk u Eon boxu , sem normalno da istovremeno vlasnik Eon boxa ima i nalog na istom onda nije problem obnoviti aktivaciju Eon tv apk

Recimo ovako, ako ja kao vlasnik boxa imam aktivni paket van mreze EON LIGHT i obrisem data podatke pa posaljem kod za aktivaciju drugu koji ima EON PREMIUM paket koji hocu da gledam da li on moze da mi aktivira njegov paket da gledam?

Nece moci tako , mozes istaliras novu Eon apk sa izmenjenim package id pored postojece i posaljes mu code i on moze da ti aktivira tu novu Eon apk

Ima i na forumu vec kaceme aplikacije a mozes i sam uz pomoc neke editor apk ili Apk tool .

Skinuo sam eon apk na mobilni i preko send files to tv aplikacije poslao apk u box i preko file explorera instalirao ali je azurirao vec postojecu originlnu eon tv a nije instalirao novu

Da li je moguce u EON boxu posle brisanja svih podata EON TV poslati nekom aktivacioni kod da aktivira EON TV sa svog naloga?
Moguce je za isti tip naloga (u mrezi / van mreze). Ako se razlikuje tip naloga onda ne znam dal moze.

nije tema o EON aplikacijama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno