Šta je novo?

EON Smart Box (2024/2025) [nije tema za EON aplikacije]

Meni na oba boxa u kući plava lampica treperi već mesecima. Moja neka pretpostavka je da je to zbog toga jer se javna ip nalazi na nekoj spam listi i da google tv zbog toga smatra da konekcija nije ok i plava lampica blinka. Ono što podržava moju teoriju je da i google pretraživač mi svaki dan traži da se verifikujem da nisam robot, a pre mesec dana nakon nestanka struje i promene javne sa koje izlazim sve je to nestalo na par dana ali se vratilo.
Iskreno, problem je polur-ešen nakon nekoliko kombinacija isključivanja i uključivanja kablova, iz rutera i seitcha… definisao static adrese u ruteru ranije i tako je ostalo i čini mi se daje rešeno… od tada se nije ponavljalo - po restartu rutera idu iste lokalne adrese svaki put i funkcioniše na oba boxa…

Da li moze neko da napise (ili da me uputi na post ako je vec pisano), kako podesiti box da salje najbolju sliku ka televizoru, da li ukljuciti HDR opciju, koju rezoluciju podesiti i sl. Hvala unapred.

Da obrazlozim gornji post. Voleo bih da box moze da posalje 'raw' video signal pa da peglanje radi samo TV a ne da prvo box pegla video pa nakon toga sam TV, Takodje youtube aplikacija na box-u kao da ne salje informaciju HDR-u prema televiziji (prepostavljam da se mora ukljuciti HDR opcija na box-u) a ako isti video pustim iz youtub-a na TV-u (TCL 55C6K, Google TV os), televizor uredno prepozna kad se pusta HDR content.

Za početak bi morao da navedeš modela Eon boxa koji koristiš. Pošto nemaju svi identične mogučnosti, ni u vezi HDR signala kako funkcionišu a kamo li za sve ostale stvari.

Voleo bih da box moze da posalje 'raw' video signal pa da peglanje radi samo TV

Voleo bih i ja ali ovako nešto nije moguće, makar ne u smislu da za svaki TV kanal box samo prosledi originalnu rezoluciju i da onda samo TV radi upscale.
Pošto gl*pi Android na svim Eon boxevima i na velikoj većini boxeva generalno nema ni "frame rate matching" matching a kamo li i matching rezolucije i colorspace-a.

Pa si zato prinuđen da za potrebe gledanja TV kanala koristiš kompromis gde stavljaš HDMI output boxa na 1080p 50 Hz i onda makar za HD / 1080p kanale box ne radi upscale a za SD kanale box radi upscale na 1080p pa onda dalje 4K TV radi upscale sa 1080p na 4K/2160p.

Što se HDR materijala tiče em što apsolutno ni jedan od modela Eon boxa ne podržava Dolby Vision HDR ( = pustiće to kao HDR10) em što KAON KSTB6020 i SDMC SDOTT0202 nemaju čak ni "adaptive HDR" ( = da automatski šalju HDR signal na TV samo kad pustiš HDR sadržaj aa inače da šalju SDR signal) već su gl*pi i mogu ili da stalno šalju SDR ili stalno da šalju HDR10 signal.

SDMC Hybrid model makar eto ima adaptive HDR funkcionalnost.

Sve u svemu najbolje ti je da koristiš taj AndroidTV / Google TV OS na samom TCL TV-u a Eon box ili da batališ skroz ili da na njemu gledaš samo TV kanale a sve ostale aplikacije da staviš na TV direktno.

Ok, znaci preporuke su sledece (koristim stariji EON BOX - sa koax prikljuckom - mislim da je KAON KSTB6020):
1 - EON Box prebaciti u 1080/50hz - u vecini slucajeva nece raditi nikakav upscaling (vecinom gledamo HD/Full HD kanale, jedino se na youtubu povremeno gleda nesto u 4K) pa ce se time baviti TV koji to svakako bolje radi
2- iskljuciti HDR opciju da box ne salje stalno informaciju da je signal HDR a nije - bolje da je sve SDR nego nesto sto nije HDR da se tako prestavlja
3 - Verovatno je najbolja opcija da se instalira EON aplikacija na sam TCL jer ona, sama po sebi daje bolju sliku od EON box-a

Prvi razlog zasto koristimo EON box je sto povremeno net zna da zeza i onda i dalje mozemo da gledamo TV jer ce signal primati preko kablovksog prikljucka, drugi razlog je sto sam sam box koristio za eksperimentisanje sa kojekakvim programima i da sa tim ne opterecujem stari TV, dosta se gleda Stremio preko Box-a ali i tamo retko kad 4K content pogotovo kad nema puno seed-era pa stalno cekas da se ucita.

3 - Verovatno je najbolja opcija da se instalira EON aplikacija na sam TCL jer ona, sama po sebi daje bolju sliku od EON box-a
Kvalitet live TV programa je bolji na coax / DVB-C verziji kanala u odnosu na stream na Eon aplikaciji.
Sad zavisi koliko gledaš uživo program a koliko premotavaš i koliko gledaš sport (jer se tu najviše vidi razlika između coax i stream), da li bi mogao ili ne lagano da skroz iskuliraš korišćenje Eon boxa.

S druge strane na samom TV-u ne možeš da podesiš na 50 Hz nego đubre sve aplikacije fura 60 Hz.
Obrtni okreni sa Android uvek nešto ne valja...

Imam SDSTB02 sa coax-om box. Od juce mi konstantno treperi plava za lan ili bela za wifi lampica, u zavisnosti kako je povezan. Probao sam i na yettel hotspot da ga povezem ista stvar. Restartovao box nekoliko puta ali ne pomaze. Ovako sve radi okej i vracanje unazad i youtube. Da li je imao neko slicnu situaciju?

… isti problem imao, nekako se stabilizovalo sa raznim kombinacijama isjucivanja i ukljucivanja switcha, rutera i kablova… ne znam kako, pupu, sad radi - ne trepere… sve je i ovako radilo, ali iritira to plavo blinkanje plave diode…

Vrh Dno