Šta je novo?

Enter sleep mod...

Ulrich

Cenjen
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poena
155
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X & DeepCool AS500
Matična ploča
MSI B450 Tomahawk Max
RAM
32 GB (2x16GB) Kingston Fury Renegade 3600Mhz
GPU
XFX 7900XTX Merc 310
Storage
Samsung SSD 860 EVO 1TB & Kingston SKC 600 512GB & Seagate Barracuda 4GB,2GB
Zvuk
Creative Sound BlasterX G5 & Genius SW-G2.1 1250 & Samson SR850
PSU
FSP Hydro G PRO ATX3.0 1000W
Kućište
Sama Ark
Monitor
Gigabyte M32UC & Philips 325E1 & Philips 272E1GAEZ
Miš & tastatura
A4Tech W60 & Redragon Vishny
Laptop
Asus Tuf A17
Mobilni telefon
Samsung Galaxy M51
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam probem sa ulaskom u sleep mod,ali iskljucivo kada ukljucim komp....

Znaci,ukljucim komp,sistem pocne da se podize,i par sekundi kasnije dobijam poruku "no video input" i sekundu kasnije "enter sleep mod"....i onda jedino mogu da pristisnem power dugme na kucistu,komp se potpuno ugasi i upali ali ovajdrugi put bez problema se podigne win 10

Sto je zanimljivo ovo se uvek ovako desava,znaci prvi put nakon ukljucivanja kompa ode u sleep mod,pa power dugme i komp se startuje normalno.....nikada se nije desilo da npr dva puta za redom ode u sleep mod......takodje,nekada se i iz prvog pokusaja upali normalno,ali u zadnje vreme sve cesce odlazi prvi put u sleep mod...

Tokom samog rada,kada se win digne,nema nikakvih porblema,sve radi normalno i nikada ne odlazi u sleep mod......samo kad se prvi put ukljuci komp....ploca je MSI Tomahawk Max,ryzen 3600,win 10....

Da li neko ima ideju sta bi bio razlog ovako cudnog ponasanja i kako to da se resi?

Hvala

Ne ide ti komp u sleep mode vec monitor zato sto se racunar nije upalio kako treba. Kada nema signala od graficke kartice monitor ide u sleep.

E sad, zasto ti se komp ne upali svaki put kako treba je pitanje za troubleshooting - najcesce ima veze sa napajanjem. Probaj da pre ukljucivanja kompa iskljucis kabl iz napajanja ili da prekidac prebacis na nulu a da onda pritisnes power dugme nekoliko puta (ovaj proces prazni kondenzatore u napajanju). Nakon toga vrati kabl nazad ili prekidac na napajanju pa probaj da upalis racunar i javi rezultat.

Koji kabl koristis za povezivanje kucista sa monitorom? Da nije slucajno DP (DisplayPort)?

Iskljucio kabal iz napajanja,i prekidac prebacio na nulu....tako stojalo jedno sat vremena,ja pritiskao power napajanje par puta....vratio sve na mesto,upalio komp i ovoga puta komp se startovao odmah iz prve (posto imam SSD,za nekoliko sekundi),mada je odmah na pocetku pisalo "no video input",ali nije otisao u sleep mod ovoga puta.......btw,napajanje je Seasonic Gore GC 650w,staro nesto vise od pola godine.....sumnjam da ono pravi probleme....mada,ko zna

Da,inace koristim displayport kabal....imam dva monitora,oba povezana display port kablom sa grafickom.......

Moram da koristim DP kabal jer imam nvidia graficku i freesync monitor,pa to sve funkcionise kako treba samo sa DP kablom,sa HDMI nece.....a i samo sa DP kablovima sam uspeo da podesim koji monitor da bude "glavni" a koji sporedni,jer DP je zadnji po prioritetu paljenja monitora,pa npr ako povezem GPU na jednom monitoru sa HDMI kablom,a drugi sa DP,uvek se prvo ukljuci onaj povean HDMI kablom.....

Poslednja izmena:
DP ume da pravi takve probleme, pun je internet toga pa je moguce da se zbog toga desava, probaj privremeno sa HDMI kablom da vidis kako ce da se ponasa racunar

Ne mogu da koristim HDMI kabal na ovom monitoru,jer necu imati vsync......radi samo sa DP kablom

Ja sam mislio da je ovo neki softwerski problem,vezan za win 10,ali mozda je hardwerski problem....ispada da skoro stalno trebam da palim kompjuter 2 puta....(?!)....jer prvi put ode u sleep mod,drugu put upali...

Kako je posavetovao kolega doggy,izvadio sam kabal iz napajanja i iskljucio samo napajanje i kasnije komp je odmah upalio normalno....na sta bi to moglo da ukazuje?....da uvek pre paljenja treba da se "isprazni" CMOS?

Ne prazni se CMOS već elektrolitski kondenzatori u napajanju i ako još negde ima "struje". Probaj da pozajmis napajanje neko pa da probaš.

Izgleda da je problem bio u biosu maticne ploce....imao sam verziju 32,pa stavio 39 (pretposlednji) i sad vise nema ulaska u sleep mod nakon starta racunara (hvala Bogu)

Nazad
Vrh Dno