Šta je novo?

EMS memorija i EMM386

Universe

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2004
Poena
695
Kao nastavak moje instalacije windowsa 98, odlučio sam da isprobam i neke čisto dos programe.
Naišao sam na jedan problem sa aplikacijama koje traže EMS memoriju da bi radile kako treba.
To sam naravno obavio, tako što sam dodao EMM386.EXE komandu u config.sys ali se pojavio problem sa drugom dos aplikacijom koja očito ne podnosi EMS memoriju i u tom slučaju odbija da radi.
Ako dodam switch NOEMS, onda ta druga aplikacija radi, ali ova prva koja traži ems naravno neće.
Kada sam stavio switch AUTO iza emm386, čim sam startovao aplikaciju koja traži ems memoriju, ona druga je ponovo blokirala kod starta.
Može li se nekako uraditi unload emm386 menadžera, bez stalnog korigovanja config.sys fajla i resetovanja računara, svaki put kad hoću da mi rade jedna ili druga aplikacija, osetljive na prisustvo ili neprisustvo ems memorije?
Samo da napomenem, da mi velika većina dos programa ne pravi nikakve probleme, bez obzira da li je emm386 aktiviran ili nije ali me zanima da li postoji neki način da se korišćenje ems memorije i emm386 veže samo za određenu aplikaciju, a da za ostale on ne bude prisutan?

Poslednja izmena:
Koliko se sećam EMM386 je konstanto učitan, ne možeš da ga pališ/gasiš bez restovanja sistema.

Ono što možeš da radiš je da u config.sys-u napraviš meni, pa da prilikom boot-a biraš koja ti konfiguracija odgovora (sa ili bez EMM386), da ne bi stalno editovao fajl.

Primer config.sys sa menijem:

[MENU]
MENUITEM=WIN, Windows
MENUITEM=XMS, DOS with only Extended Memory
MENUDEFAULT=WIN, 10
[COMMON]
DOS=HIGH,UMB
DEVICE=C:\DOS\HIMEM.SYS
SHELL=C:\DOS\COMMAND.COM C:\DOS /E:512 /P
[WIN]
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE RAM
DEVICEHIGH=C:\DOS\ANSI.SYS
[XMS]
DEVICE=C:\DOS\EMM386.EXE NOEMS

Mada ja nisam nešto puno naletao na programe koji nisu hteli da rade sa emm386, uglavnom mi je bio učitan 99% vremena.

Poslednja izmena:
Hvala.
Ovo izgleda kao prihvatljiv kompromis, mada će morati da se radi reset, kada poželim da koristim tu aplikaciju koja ne podnosi ems.
U pitanju je jedan stari emulator, koji je toliko osetljiv na ems memoriju, da čak neće da radi ni sa ovm NOEMS switchem.
Tek kad se ems386 izbaci iz config.sys onda radi bez problema.

Pa ništa, uvek možeš da napraviš jednu sekciju u meniju Config.sys-a koja ne startuje EMM386.

Takođe, možeš eventualno da potražiš zamenu za emm386. Probaj JEMM386.

Da, upravo to ću da uradim.
Default će biti sa ems386 a ova druga sekcija samo po potrebi.
Takođe ću probati i ovu zamenu.
Hvala puno.

Probaj i da li ti na mašini radi QEMM. Mislim da je postojala neka Win98 kompatibilna verzija, ali nisam siguran, ja sam ga poslednji put koristio na DOSu 6.22.

Važi, probaću obe varijante, mada mi već ovo rešenje sa dual menijem sasvim odgovara.
Ako mi qemm ili jemm omoguće da proradi problematična aplikacija i bez toga, još bolje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno