Šta je novo?

EMS ili DHL

.neo

Slavan
Učlanjen(a)
09.07.2005
Poena
319
Ehm...imam problem koje bi neko sa direktnim iskustvom mogao da resi...narucujem neki sample iz Kine i proizvodjac nudi da posalje EMS (http://www.ems.com.cn/english-main.jsp) ili DHL (http://www.dhl.co.yu/).

Bio sam u DHL i oni su rekli da ce me njihov izbor kostati carina + PDV + 3000din (sto mi je manje-vise ok...pomirio sam se sa time...isporuka na adresu)...jedino bih hteo da izbegnem neke eventualne lezarine i atest na sample. Kontam da je to ukljuceno u onih 3000din...valjda se ne bi zezali da mi kazu cifru koja na kraju bude 3x veca..

Kinez ipak kaze da ako brinem za ova dva da je bolje da odaberem EMS (kontam to je ustvari PTT kod nas - ili mozda i oni, kao DHL, imaju svoju firmu ovde)???

Ima li neko ideju/iskustvo u tome plz...i mogu li sa EMS da ocekujem isporuku na licnu adresu (naruceno na ime, ne firmu), ili preuzimanje u posti negde u BG (bolje NS)? Koliko brze/sporije i da li postoji mnogo veca mogucnost placanja lezarine ako odaberem taj EMS plz (jer kontam to je manje-vise kao obicna posta - samo ekspres paket...ili gresim)?!

Hvala unpred svima.

Poslednja izmena:
DHL pokusaj da izbegnes po svaku cenu, ako mozes.
Kada god mi je stizalo ista preko DHL-a, trazili su milion papira za carinjenje.
EMS-om mi je stigao samo jedan paket i to je bila klasika, postar donese, platim namete i cao.

I ja bih isao na EMS. Mozda je malo nesigurniji, ali bar kad stigne ne bi trebalo da bude problema sa lokalnom isporukom posto sa tim paketima ne smeju da se zezaju.
DHL je pouzdaniji, ali brate deru samo tako i sto je najgore naplaticeti em spediterske usluge, em carinjenje po nekoj najgoroj mogucoj tarifi tako da na one cifre dodaj jos + carina !

Ako nije nešto jedinstveno, komad nečega što više ne može da se nabavi pa nikako ne smeš da rizikuješ, zaobiđi DHL. Preskupo.

Od DHL-a bezi, ja svaki dan pizdim s njima, traze mi gomilu nepotrebnih papira, a i nemaju pojma da carine. Ako mozes najbolji je UPS kod nas, carine stvarno fer i korektno

Ems isto ide na shpediciju osim ako su mali paketi/vrednosna pisma + carina i porez se u tom slucaju nikako ne moze zaobici, i to je onda skuplje nego dhl kada stigne. Najbolje je da kinez shalje registered airmailom.

Po mom misljenju EMS - jeftiniji je a nema razlike u brzini. EMS unutar Bosne i Hercegovine je bolji, a DHL u inostranstvo (posebno prekookeanski transport, ili transkontinentalni).

Bravo za maxtora i dizanje teme iz mrtvih :)

Nema veze,makar nas drzi informisanim.. :)

Evo meni dobro dodje ova tema da ne otvaram novu bezveze...

Treba da narucim par stvari u vrednosti od 315 eur sa EK-WB (vodeno hladjenje u Sloveniji), na tih 315 eur mi je 35 eur EMS, a DHL bi bio 45 eur, nije problem da sacekam, ali radi se o carini i porezu. Dane i sate sam vec proveo na google-u i nalazim od korisnih informacija do raznih lupetanja pa i do zakona iz 2004. godine :p. Treba mi konkretna informacija, jer ja stvarno ne mogu da je nadjem, koliko ce izaci carina+pdv na vodeno hladjenje i koje su sanse da mi na to ne naplate nista ako idem EMS-om. Hvala ako uspete da mi pomognete :)

Pa ne postoji nista osim nagadjanja, jer uvek zavisi kakvog je raspolozenja onaj ko gleda.
Jako tesko da ces proci bez carine na glomaznu tehnicku robu. A sem ako nije namrgodjen neko, carina+PDV su 19% (1+18) i dodaj spediciju koja ne znam koliko je za EMS.

Ne znam kakvu proceduru ima EMS. Znam da je to pošta, ali ne znam kako i šta carine. Ako je to glomazno, sigurno će ti naplatiti nešto. Ne moraju da ti napišu 300i kusur, neka napišu da košta 99 evra . . . .

Evo za sve koji nisu sigurni sta placaju pri uvozu necega tj. narucivanje sa neta, kao sto i ja nisam znao dok mi paket nije stigao :p ... Ako narucujete kompjuterske komponente ili hladjenje itd, carina je 10%, i pdv je 8%, sto dodje 18% na cifru koja je placena karticom ili sl. znaci cifra na koju se puca carina i porez je cifra toga sto se narucili plus cifra slanja paketa. Ako ide preko EMS nema spediterskih usluga kao kod dhl/ups/i sl lopova, samo se placa carinski pregled sto je oko 600 din. Pozdrav

Rekoh vec, zavisi od paketa. EMS isto ide na shpediciju ako su ozbiljniji paketi od nekih "pisamaca", ja sam svaki put platio shpediciju na neku tehniku, optiku, itd, ne razlikuje se od toga da poshalju DHLom ili UPSom, i josh je gore jer su ova dva azurniji i brzi, a koshtaju isto.

Moj paket je velicine da kazemo BigTower kucista, nije bilo spedicije, a na pitanje jel EMS ima spediciju, odgovor sam dobio ne :p

To je problem, s vremena na vreme se pojave misteriozni sluchajevi koji nikome, a verovatno ni poshti nisu jasni. Meni je jednom PSP u velikoj kutiji (dok je kostao preko 200e) iz Hong Konga stigao EMSom za 2 dana i platio sam nesto tipa 2000 dinara, i to se granichi sa fizichki nemogucim :d, dok sam vecinu EMS paketa platio i cimao se vishe nego za DHL ili UPS, pa chak i Fedex gde rade totalno nesposobni ljudi...

Fedex nisu nesposobni... izgleda da u celom svetu bukvalno gledaju da te teraju da sto vise koristis Fedex. Ne mogu da kazem konkretan slucaj iz Koreje, ali Fedex je ^%^%&^%&^%&%^* ovde.
Kod nas sam jednom samo imao iskustvo - i to za novu godinu, nije ih mrzelo da odrade spediciju 30. dec! Ali izgleda da ih obicno mrzi ;)

Nazad
Vrh Dno