Šta je novo?

EMBM, Matrox G400 u CMR2

miha\zero

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
Dobijem ja pre par dana neku masinu da je opravim i u njoj se nalazi Matrox G400 DH. I setim se ja kako je nas kolega pricao kako je EMBM u Colin-u 2 kvalitativno drasticno bolji nego kod gf3-ke. Ne budem lenj i odem na Matrox.com skinem NAJ NAJ NAJ novije drajvere za kartu. Betu 6.83.017 (08.07.2002) i oficijelne 6.82.016 (27.02.2002). Ubacim kartu u moju masinu (AMD 1800+@2200+/768Mb PC2700 DDR). Windows98SE, DX8.1b i Colin McRae 2 v1.09. Pripalim ja kolina, bez puno gledanja samo upalim bump, sve ostalo na default i krenem da vozim italiju1. A onoooooooooo. LELEEEEE. KUKUUUUU. Majkooooo. ako sam imao 20 frejmova, AKO. Leeeele. Koci, nikako nije glatko. Izadjem napolje iz igre. Instaliram ove oficijalne drajvere, udjem opet u igru probam da igram italiju 1, situacija malkice bolja recimo 25fps, ali pucaju poligoni tu i tamo, trepere. Ovi beta doduse ne trepere, ali su zato sporiji. Sve to zajedno ni blizu nije da je dovoljno brzo da se igra. Kada se iskljuci skroz enviromental map (cak i standard) postaje igrivo, mada za mene 30 fps i nije bas igrivo. Naravno shadow map je svo vreme bio iskljucen.

Dobro kapiram fora je u kvalitetu, gledam ja ona kola, trazim taj skriveni kvalitet, nema razlike izmedju gf3 i matrox-a. Mozda je to do mene, ali ja nisam video ni jednu stvar u korist Matrox-a kada je upaljen BUMP. Jedino sto je Matrox G400 na mojoj masini postigao je da bude veci slajd show nego TNT1.

Uglavnom posle sam instalirao Battle Zone 2 i kada se ukljuci EMBM igra izgleda MRKLI MRAK. Iz nekog razloga Battle Zone 2 ne zeli da dopusti gf3-ci da ukljuci EMBM iako ga karta podrzava. Glupost. Ali sto jes jes ... Izgleda ova igra mracno sa ovim EMBM, cak i nije tako spora.

Sve u svemu razocarah se u kolegin sud o kvalitetu, implementaciji, cak i potrebnom broju frejmova za igranje. :p

Kolega, ako znas kako molim te razuveri me. Mozda nisam nesto dobro namestio.

Verovatno nisi nešto dobro namestio. Ne znam sada o kojoj to rezoluciji pričaš, al' u 800x600 bi trebalo da piči k'o blesav. Ja sam izgleda imao nekakav bag pa nisam mogao da uključim 1024x768, ili jednostavno nisam primećivao nikakvu razliku. Ne treba očekivati od G400 nikakva čuda, al' to što ti pričaš definitivno smrdi na nekakav konflikt. Pazi, meni na i815EP sa 256MB PC133 i integrisanom zvučnom ( C-Media AC'97 ) radi bolje od toga, a ne verujem da je PIII@933MHz brži od tog XP-a, ili da je u pitanju što mene voli, a tebe ne. :) Kažu da preko Athlon-a na 1GHz, ili beše 1.33GHz, ne vredi ići jer je to granica mogućnosti te karte, ali bez obzira na sve 800x600x32 sa EMBM mora da klizi.

Vidi da li ti je slobodan prvi PCI slot do AGP-a da li karta deli IRQ sa nekim uređajem. Proveri i režim rada, može da se desi da iz nekog razloga radi u AGP 1x ili AGP 2x režimu. Sad' mi nešto pade na pamet, je si li siguran da to nije ona verzija sa 16MB memorije?

magick je napisao(la):
Verovatno nisi nešto dobro namestio. Ne znam sada o kojoj to rezoluciji pričaš, al' u 800x600 bi trebalo da piči k'o blesav. Ja sam izgleda imao nekakav bag pa nisam mogao da uključim 1024x768, ili jednostavno nisam primećivao nikakvu razliku. Ne treba očekivati od G400 nikakva čuda, al' to što ti pričaš definitivno smrdi na nekakav konflikt. Pazi, meni na i815EP sa 256MB PC133 i integrisanom zvučnom ( C-Media AC'97 ) radi bolje od toga, a ne verujem da je PIII@933MHz brži od tog XP-a, ili da je u pitanju što mene voli, a tebe ne. :) Kažu da preko Athlon-a na 1GHz, ili beše 1.33GHz, ne vredi ići jer je to granica mogućnosti te karte, ali bez obzira na sve 800x600x32 sa EMBM mora da klizi.

Vidi da li ti je slobodan prvi PCI slot do AGP-a da li karta deli IRQ sa nekim uređajem. Proveri i režim rada, može da se desi da iz nekog razloga radi u AGP 1x ili AGP 2x režimu. Sad' mi nešto pade na pamet, je si li siguran da to nije ona verzija sa 16MB memorije?

Koliko ja znam nema G400 DH sa 16mb, ali svejedno nije ta verzija sa 16mb. Prazan je PCI slot 1, nema IRQ konflikta. To je moj windows. Samo sam izvadio mog GF-a i stavio G400, instalisao drajvere i vozim. Nema sta da ne radi ... Ja imam Live u masini, nemam codec. Iskreno nemam pojma sta je. Q3 ide fino (onako), Battle Zone 2 isto, ali colin koji je znatno kompleksniji od q3 sabija kartu i masinu u pod. Nije retko da ne vidim krivinu pa da se zabijem u nesto. Proverio sam ukljucen je AGP 4x.
Skroz ne znam sta je. Ali karta je u bonusu (marsovac ;) )

Please advise
karta ostaje kod mene do 14h

Kod mene se Colin przi redovno na G450 DH...
Sve je OK, slika je brza i kvalitetna, masina je P4 1.6, ali je OK radilo sa ovom kartom i na Athlonu 950...

miha\zero je napisao(la):
Koliko ja znam nema G400 DH sa 16mb, ali svejedno nije ta verzija sa 16mb. Prazan je PCI slot 1, nema IRQ konflikta. To je moj windows. Samo sam izvadio mog GF-a i stavio G400, instalisao drajvere i vozim. Nema sta da ne radi ... Ja imam Live u masini, nemam codec. Iskreno nemam pojma sta je. Q3 ide fino (onako), Battle Zone 2 isto, ali colin koji je znatno kompleksniji od q3 sabija kartu i masinu u pod. Nije retko da ne vidim krivinu pa da se zabijem u nesto. Proverio sam ukljucen je AGP 4x.
Skroz ne znam sta je. Ali karta je u bonusu (marsovac ;) )

Please advise
karta ostaje kod mene do 14h
Postoji i verzija sa 16MB, al' nije ni bitno pošto to nije tvoj slučaj. Možda je trebalo prvo da deinstaliraš drajvere za GF, pa tek onda da instaliraš G400, ne zbog samih drajvera već eventualnih registry setinga. Matrox je zato napravio jedan jako zgodan utility, za deinstalaciju svojih drajvera "Powerdesk Uninstall", ali ne verujem da radi u slučaju NV drajvera. Ipak mi se čini da nije to u pitanju.

Da nemaš možda VIA čipset? Znam da sada nekome ovo može da zvuči "!@#$%", pogotovu što dolazi od mene, al' to stvarno može da bude uzrok problema. Jel' ti uključen "fast writes" i "sideband addressing"? Nisam siguran, al' čini mi se da su neki čipsetovi ( ne znam čak ni dal' je VIA u pitanju ) imali problema sa tim. Oću reći trebalo bi da ti je to podržano, uključeno i da radi. G400 je poznat po fenomenalnoj implementaciji AGP interfejsa koji baš ume da uposli magistralu.

Kažem, ne treba očekivati čuda, al' sasvim je sigurno da tebi tu fali bar jedno 5 do 10 frejmova u sekundi da bi stvar bila kako treba. Da nisi preterao sa "view distance" parametrom? Sećam se da smo svojevremeno MaX i ja vodili polemiku baš na tu temu. Pravo da ti kažem ne sećam se svih detalja ( odavno se nisam igrao ), al' mi se čini da nikada nisam igrao sa view distance preko 5, jer mi je bilo nezanimljivo. Nije neka fora da vidiš krivinu "pola sata" u napred, popušiš pljugu i namestiš se kako treba za što bolji prolaz. Više volim da je "nategnuto" i puno iznenađenja ( kol'ko je to moguće posle nedelja igranja :) ), a i verujem da je sličnije scenama koje vidiš kada pičiš takvim putevima sa 200kmh. :)

Ako Grunfu piči na G450 tebi bi trebalo da leti. G400 ima 128-bit memorijski interfejs sa SGRAM-om, a G450 64-bit sa DDR-om. Bez obzira na matematiku pokazalo se da je prva solucija brža, verovatno zbog nešto kraće latencije.

Zaključak: danas razmišljati o G400 kao kartici za igranje je potpuno nerealno, pogotovu što za iste ili čak manje pare možeš uzeti neki MX. Ja ti savetujem da sagledaš sve mogućnosti i neke druge prednosti te karte pa da odlučiš da li ti treba ili ne. Tu prvenstveno mislim na DH, odnosno TV-out. Ako si uz nju dobio kabel za povezivanje sa TV-om, obavezno isprobaj DVDMAX funkciju i TV-out uopšte. Pusti neki DVD ili DivX, a po mogućnosti koristi S-video konekciju. :)

Javi šta uradi.
:wave;

magick je napisao(la):
Postoji i verzija sa 16MB, al' nije ni bitno pošto to nije tvoj slučaj. Možda je trebalo prvo da deinstaliraš drajvere za GF, pa tek onda da instaliraš G400, ne zbog samih drajvera već eventualnih registry setinga. Matrox je zato napravio jedan jako zgodan utility, za deinstalaciju svojih drajvera "Powerdesk Uninstall", ali ne verujem da radi u slučaju NV drajvera. Ipak mi se čini da nije to u pitanju.

Da nemaš možda VIA čipset? Znam da sada nekome ovo može da zvuči "!@#$%", pogotovu što dolazi od mene, al' to stvarno može da bude uzrok problema. Jel' ti uključen "fast writes" i "sideband addressing"? Nisam siguran, al' čini mi se da su neki čipsetovi ( ne znam čak ni dal' je VIA u pitanju ) imali problema sa tim. Oću reći trebalo bi da ti je to podržano, uključeno i da radi. G400 je poznat po fenomenalnoj implementaciji AGP interfejsa koji baš ume da uposli magistralu.

Kažem, ne treba očekivati čuda, al' sasvim je sigurno da tebi tu fali bar jedno 5 do 10 frejmova u sekundi da bi stvar bila kako treba. Da nisi preterao sa "view distance" parametrom? Sećam se da smo svojevremeno MaX i ja vodili polemiku baš na tu temu. Pravo da ti kažem ne sećam se svih detalja ( odavno se nisam igrao ), al' mi se čini da nikada nisam igrao sa view distance preko 5, jer mi je bilo nezanimljivo. Nije neka fora da vidiš krivinu "pola sata" u napred, popušiš pljugu i namestiš se kako treba za što bolji prolaz. Više volim da je "nategnuto" i puno iznenađenja ( kol'ko je to moguće posle nedelja igranja :) ), a i verujem da je sličnije scenama koje vidiš kada pičiš takvim putevima sa 200kmh. :)

Ako Grunfu piči na G450 tebi bi trebalo da leti. G400 ima 128-bit memorijski interfejs sa SGRAM-om, a G450 64-bit sa DDR-om. Bez obzira na matematiku pokazalo se da je prva solucija brža, verovatno zbog nešto kraće latencije.

Zaključak: danas razmišljati o G400 kao kartici za igranje je potpuno nerealno, pogotovu što za iste ili čak manje pare možeš uzeti neki MX. Ja ti savetujem da sagledaš sve mogućnosti i neke druge prednosti te karte pa da odlučiš da li ti treba ili ne. Tu prvenstveno mislim na DH, odnosno TV-out. Ako si uz nju dobio kabel za povezivanje sa TV-om, obavezno isprobaj DVDMAX funkciju i TV-out uopšte. Pusti neki DVD ili DivX, a po mogućnosti koristi S-video konekciju. :)

Javi šta uradi.

Nismo se najbolje razumeli ... nije moja karta, samo sam je stavio da vidim kako to izgleda sa tim EMBM-om ... Ja imam Asus v8200 T5 Deluxe i skroz sam zadovoljan njom. Nisam ni planirao da uzimam G400 samo da testiram tudju :)

Sve u svemu generalni utisak je 10/10 za battle zone 2, 2/10 za Colin McRae2. Dvd nisam stigao da testiram, dosao covek i odneo je. Evo ga moj Asus nazad u masini i sada Kolin pitchi samo tako.

Inache cini mi se da je na kartama od gf3 pa na dalje iluzorno koliko ces da stavis da ti bude distance zbog Occlussion tehnologije koju ta i novije karte imaju. Steta sto ovo ne radi u Rally Trophy-ju, jer su programeri tako svetski usrali stvar da ne moze ni Nvidia ni STB micro, ni ATI, ni Matrox, cak ni Komodor 64 da opravi stvar. Igra je fina, ali ni na najjacem racunaru danasnjice ne radi kako treba. A u poredjenju sa kolinom ne izgleda nista spektakularno kompleksnije.

Ajde narode fala na savetima cheers

Ma za G400 je Magick tvrdio da pegla kako hoce u EMBM-u u Colinu kad niko nije imao nista jace od Durona 600 i eventualno Cely566@850 na njegovom P3@1000 mhza :p
Naravno, naknadno je demantovan od strane vremena i cinjenicnog stanja ;) a usput posto nije video (tj. nije ga zanimalo :D) kako tu radi GF3 ili nedoBog GF4 :) tvrdio je da je to mnogo bolje a u stvari ista stvar...cak bolja, ako je verovati studentu (ja mu verujem !:cool:) posto je on bas probao u inat Magicku ako se dobro secam da na nekog XP-a stavi G400 i proba CMR2.
P.S. Magick, u pravu si da ne treba o G400 razmisljati kao o kartici za igranje, ali ta igra je izasla pre skoro 2 godine ctp; a recimo u Max Payne-u kolega sa faksa na G400 spusta detalje na 640*480*16 i SVE na totalni minimum i opet nema 10 frejmova...
Za grunfa: Kako si uspeo da stavis G450 na P4 ? Zar P4 ne odbija da radi sa svim karticama od pre GF1 ??? Ili bese G450 podrzava AGP2.0 specifikacije...

Mister No je napisao(la):
Za grunfa: Kako si uspeo da stavis G450 na P4 ? Zar P4 ne odbija da radi sa svim karticama od pre GF1 ??? Ili bese G450 podrzava AGP2.0 specifikacije...
Pa nije G450 bas toliko stara :)
Ima AGP 4x i najnormalnije radi na Asus P4B266SE...

Ovo da P4 ne radi sa karticama prije GF1 jos nisam cuo, npr. na poslu imam jedan Dell OptiPlex P4 sa ATI Rage Pro 128 karticom...

Inace, sam na G450 intenzivno igrao CMR1, CMR2, No one lives forever, Crimson Skies, Q3, a ovo za rezultate u Max Payne mi je bas sumnjivo, mora da je bilo nesto drugo u pitanju a ne kartica, kao ovo sto se desavalo miha/zero-u... Definitivno u ovom momentu to nije "karta za igranje", ali za sve ostalo je vrhunska...

Ja sam presao ceo Max Payne sa TNT2 M64 bez ikakvih problema na 1024x768, nemoguce da je taj G400 bas toliko los da daje samo 10 fps...

Covek je na Celeronu 500 i doticnim G400 imao probleme jer mu se Max Payne vukao kao crv......i to samsvojim ocima video...
A sto se tice toga da P4 ne radi sa kartama od pre GF1, mislio sam sa kartama koje ne podrzavaju AGP 2.0 E sad nisam siguran da li G400 podrzava.
To sam procitao bas ovde na benchu kad je neko pitao u vezi nekog cini mi se G200...

Mister No je napisao(la):
Covek je na Celeronu 500 i doticnim G400 imao probleme jer mu se Max Payne vukao kao crv......i to samsvojim ocima video...
Kao što vidiš, loše performanse mogu biti razlog svakojakih konflikata i bagova. Inače, G400 nije imao potpuno hardverski triangle setup, tako da mu je trebao malo jači CPU da bi se pokazao u svom punom sjaju. Mislim da je optimum bio PIII@600MHz, a kasnijim revizijama drajvera zahtevnost je spuštena. Ne želim ovde da branim Matrox ili bilo šta slično, što bi neki mogli da mi imputiraju, već samo da dam realnu sliku i ukažem na problem ako negde postoji.
A sto se tice toga da P4 ne radi sa kartama od pre GF1, mislio sam sa kartama koje ne podrzavaju AGP 2.0 E sad nisam siguran da li G400 podrzava.
To sam procitao bas ovde na benchu kad je neko pitao u vezi nekog cini mi se G200...
G400 potpuno podržava AGP 2.0 specifikaciju, i radi kako sa 3.3 tako i 1.5V.

Ostale tvoje, da ne kažem šta, neću ni da komentarišem. Možeš ti da se ne slažeš sa nekim mojim stavovima, možda nam se ni ukusi ni interesovanja ne podudaraju, a svakako da ja umem da idem na živce, ali si neke stvari žestoko istripovao. NIKADA nisam bio u fazonu da lažem ili izvrdavam istinu, niti sam toliko zaludan i za čim da bi se tako glupirao i blamirao.

Srdačan pozdrav!

magick je napisao(la):
Ostale tvoje, da ne kažem šta, neću ni da komentarišem. Možeš ti da se ne slažeš sa nekim mojim stavovima, možda nam se ni ukusi ni interesovanja ne podudaraju, a svakako da ja umem da idem na živce, ali si neke stvari žestoko istripovao. NIKADA nisam bio u fazonu da lažem ili izvrdavam istinu, niti sam toliko zaludan i za čim da bi se tako glupirao i blamirao.

Srdačan pozdrav!

Uvek mozemo pozvati, recimo, studenta ili nekog ko se seca tih diskusija kad si tvrdio da ti Colin2 leti na maksimumu na G400 i sa ukljucenim EMBM na P3@1ghz.
Ali posto i sam kazes da se ne igras i to si i tada tvrdio oprostili smo ti sto si slajd sou zamenio sa tecnom animacijom :D

Nazad
Vrh Dno