Šta je novo?

Email SSL - čudan neki problem?

Dominator08

Slavan
Učlanjen(a)
25.08.2007
Poena
320
U firmi koristimo službene email naloge, gde sam za mail server odnosno poddomen (mail.example.rs) instalirao LetsEncrypt SSL sertifikat koji obnavljam redovno.
Javio se problem, neke kolege su prijavile da su emailovi prestali da im stižu (Outlook, iOS i Gmail aplikacija), dok drugi (među kojima i ja) nemamo nikakvih problema sa emailovima (koristim Spark aplikaciju). Problem se rešio tako što sam im uklonio i vratio email nalog nazad. Međutim, dok sam ubacivao email nalog videh upozorenje o tome da SSL sertifikat nije validan (u attachmentu), dok sajtovi za proveru SSL sertifikata govore upravo suprotno (takođe u attachmentu).
Restartovao sam apache web server više puta i email server aplikacije (Postfix / Dovecot), međutim ista priča.
Ono što je još čudnije je da npr iOS Mail aplikacija na prvom ekranu (prilikom ubacivanja naloga) prikazuje da sertifikat nije validan jer je istekao, a onda kada se uđe u detalje prikazuje upravo suprotno (Not valid before / after).
Pretpostavljam da su kolege prestale da primaju emailove 21.09. kada je prethodni sertifikat istekao, ali mi nije jasno zašto ga email aplikacije sada ne vide i kako to da rešim? Da li bi pomoglo kada bih kupio neki SSL sertifikat umesto da koristim ovaj besplatan LetsEncrypt?

Prilozi

• 2.jpg
    2.jpg
    112.1 KB · Pregleda: 16
  • 1.jpg
    1.jpg
    29.1 KB · Pregleda: 16
  • SSL.jpg
    SSL.jpg
    194.5 KB · Pregleda: 16
Nazad
Vrh Dno