Šta je novo?

Elektrotehnicarsko pitanje :)

Bane R

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2000
Poena
810
LM dobio sam jedan od usisivaca za auto, onih sto se ukljucuju u upaljac :) i posto vec imam par njih, rek'o aj ovaj da prekrstim u usisivac za mrve sa stola :). I uzeo ja neki adapter(skinuo izolaciju), spojio zice i sve to naravno radi, ali dosta sporije(i ne vuce uopste). Pa bih sad hteo da pitam (predpostavljam da je tako) da li on sporije radi zbog jacine adaptera(jos jedan podatak: zice od adaptera su 4-5x tanje od onih sa usisivaca). Naravno, usisivac je 12v DC :), adapter je namesten na 12v...
A sad cu da vam prepisem sta pise na adapteru :):
To je onaj First sljam od adaptera
Item NO: 57
INPUT: 220v AC 50 C/S
POWER: 18w
OUTPUT: 1.5...12v
CURRENT: 1000mA MAX
Desing in Japan(kao :))...

A na usisivacu samo pise 12v DC. Pa odem sutra do buvljaka da kupim neki drugi adapter ili je problem u necemu drugom...?

Izgleda da ti "nu-nu" vuce malo vise od tih 18W koliko kobajagi daje taj ispravljac. :p

Ajd izmeri prvo koliko ti ampera vuče usisivač kada radi na akumulator pa da napravimo neko rešenje za tebe... Čisto sumnjam da sa kineskim adapterima možeš da završiš posao.

___ poz. iz VJ ___

Heinz je napisao(la):
Ajd izmeri prvo koliko ti ampera vuče usisivač kada radi na akumulator pa da napravimo neko rešenje za tebe... Čisto sumnjam da sa kineskim adapterima možeš da završiš posao.

___ poz. iz VJ ___

Gde si bre vojnicino nasa, kad ces bre vise da se skines, jel te nije uhvatilo ovo skracenje. :)

Heinz je napisao(la):

___ poz. iz VJ ___
A kako ovo da izvedem?
BTW, kako je u vojsci, jel te zakacilo skracenje sto pita Aca? :)

Ja sam potrosnju struje do sada merio ampermetrom :D tj. univerzalnim instrumentom prebacenim u polozaj za merenje struje (Voltcraft, lepi, zuti ctp; ). Istina je sto kazu Heinz i Aca. Taj adapter (ispravljac) verovatno i daje 12V kada nije opterecen, ali kada mu se nakaci nesto kao npr. ............ usisivac, napon padne na sigurno 7-8V (mozda i manje).

Pozdrav! :smokin

P.S. Kada ce vec jednom da se vrati moj omiljeni smajlic!

Kiza the Death je napisao(la):
Ja sam potrosnju struje do sada merio ampermetrom :D tj. univerzalnim instrumentom prebacenim u polozaj za merenje struje (Voltcraft, lepi, zuti ctp; ). Istina je sto kazu Heinz i Aca. Taj adapter (ispravljac) verovatno i daje 12V kada nije opterecen, ali kada mu se nakaci nesto kao npr. ............ usisivac, napon padne na sigurno 7-8V (mozda i manje).

P.S. Kada ce vec jednom da se vrati moj omiljeni smajlic!
Ma imam ja to zuto, ali kako u isto vreme da nateram i da radi i da ga merim :)...

Bane® je napisao(la):
Ma imam ja to zuto, ali kako u isto vreme da nateram i da radi i da ga merim :)...

Evo, nesto sam nadzvrljao kako bi trebalo da se poveze i tako moze (i mora) u isto vreme da radi i da se meri. Mozda ce ti biti potrebna jos neka ruka da bi se sve to drzalo, ali to je vec tvoja improvizacija.

P.S. Izvinjavam se na aljkavosti crteza.

Bas ste vi svi shaljivi. Pa, usisivac iako je za kola ne moze da vuce manje od 100 W , nikako.
Prema tome, mora nesto jace od adaptera.

Bane® je napisao(la):
BTW, kako je u vojsci, jel te zakacilo skracenje sto pita Aca? :)

Bolje da ne znaš kako je u vojsci :) Skraćenje me hvata, ako se nešto do juna ne promeni...

I vezano za problem - može da se napravi ispravljač i od 200W ali je pitanje da li se to isplati raditi.

Evo imam ja jednu ideju...

Posto taj usisivac najverovatnije nema vise od 120W, a radi na 12V, to znaci da treba da mu obezbedis struju od 10A. Kako tvoj AC/DC konvertor moze da obezbedi max. stuju od 1A nabavis 10 takvih, vezes ih paralelno i dobijes 10A!!!;)

A inace akumulator moze da obezbedi struju od par stotina ampera.:D

notax je napisao(la):
Bas ste vi svi shaljivi. Pa, usisivac iako je za kola ne moze da vuce manje od 100 W , nikako.
Prema tome, mora nesto jace od adaptera.

Slazem se. Kod nas mozes ladno da kupis fen za kosu od 1200W :D. A adpteri su sve kinezi, koji daju sve voltaze sem one od 12V.

Danilo je napisao(la):

Posto taj usisivac najverovatnije nema vise od 120W, a radi na 12V, to znaci da treba da mu obezbedis struju od 10A. Kako tvoj AC/DC konvertor moze da obezbedi max. stuju od 1A nabavis 10 takvih, vezes ih paralelno i dobijes 10A!!!;)

Ludilo ti ideja. Chovek ce da se provuce sa "samo" 50 DM. Mozda dobije neki popust na kolicinu. :D

Danilo je napisao(la):

Elementi vezani paralelno ne daju istu struju vec napon.

Svaki od njih kosta barem 200 din,pa ti vidi:D

notax je napisao(la):
Ludilo ti ideja. Chovek ce da se provuce sa "samo" 50 DM. Mozda dobije neki popust na kolicinu. :D
Nadam se da nisi mislio da sam ja mislio ozbiljnoctp;

Danilo je napisao(la):
Nadam se da nisi mislio da sam ja mislio ozbiljnoctp;

Ovde covek vise nikome ne moze da veruje. :p

E da ne ulazim u dalju diskusiju koja je ispod svakog nivoa dostojnog ovog foruma, ......posle dosta gluposti koji su razni ljudi izneli ovde.........mogu samo da kazem da nabavis drugi ispravljac....ili da cistis mravice rucno:D

Pozdrav!

Carlito je napisao(la):
E da ne ulazim u dalju diskusiju koja je ispod svakog nivoa dostojnog ovog foruma, ......posle dosta gluposti koji su razni ljudi izneli ovde.........mogu samo da kazem da nabavis drugi ispravljac....ili da cistis mravice rucno:D

Pozdrav!
Pa poenta je bila da ne moze da nabavi ispravljac dovoljne snage, a da je pri tom jeftiniji od usisivaca!

BodyRemover je napisao(la):
Elementi vezani paralelno ne daju istu struju vec napon.

Svaki od njih kosta barem 200 din,pa ti vidi:D
Pa i ne moraju da daju istu struju. Bitno je da imaju isti napon (jer bi inace bilo nemoguce vezati ih tako), a da pri tom mogu da obezbede dovoljnu struju. OK?

Danilo je napisao(la):
Pa i ne moraju da daju istu struju. Bitno je da imaju isti napon (jer bi inace bilo nemoguce vezati ih tako), a da pri tom mogu da obezbede dovoljnu struju. OK?

Napon i struja su dve veoma povezane stvari, znaci ako je const napon uvek, onda moze uredjaj da povuce i 1000 A. Naravno pre bi pao napon/istopio se primar na trafou. Ima jos nekih stvari zbog cega bas ne bi moglo tako lako da se veze 10 ispravljaca paralelno.

Misko je napisao(la):
Napon i struja su dve veoma povezane stvari, znaci ako je const napon uvek, onda moze uredjaj da povuce i 1000 A. Naravno pre bi pao napon/istopio se primar na trafou. Ima jos nekih stvari zbog cega bas ne bi moglo tako lako da se veze 10 ispravljaca paralelno.
Znam sve to (i mnogo vise;) ) i potpuno se slazem. Sve sto sam napisao bilo je u sali i cisto teoretski.

Voleo bih da vise ne nastavljamo ovaj post posto postaje besmislen.

Pozdrav!

Evo jos samo moj predlog.

Kupi negde neki jaci trafo ili daj nekom da ti namota, sklopi elektroniku koja ce da ti pegla struju ( sa ~ na = )
Ne bi trebalo mnogo da izadje a imaces ispravljac od 12V koji ce da ti sluzi u svakoj prilici, pa i za usisivac.

Pozdrav

Ctctct... slusam vas tu i blam me je koliko ste neinventivni...

Uzmi bre neki polovno AT napajanje od 200W, nabodi na ono za hard disk gde je 12V i vozi :D :D :D

I nije mi jasno ona specifikacija na tvom kineskom adapteru, valjda 12V i 1A (max) daju 12W a ne 18 :) :)

Geek_master je napisao(la):
Ctctct... slusam vas tu i blam me je koliko ste neinventivni...

Uzmi bre neki polovno AT napajanje od 200W, nabodi na ono za hard disk gde je 12V i vozi :D :D :D

Jaoj sramote :( koliki sam slepac ispao :D. Ovo je jos jace sto je cena za iste 10-15DM polovne + imas kuciste od kog mozes da koristis srafove, metalne poklopce tamo gde izlaze kartice........

Vrh Dno