Možda nema ni potrebe da ljudi koji žive u takvim naseljima kupuju EV. Ali opet se posmatra pogrešno. Ti ideš na pumpu samo da bi napunio rezervoar i pravi ti razliku da li to traje 2 minuta ili 20 minuta. Ako EV puniš na parkingu supermarketa, bioskopa, restorana, poslovne zgrade (privatni parking)... svejedno ti je da li punjenje traje 6 ili 60 minuta, pošto ćeš tamo provesti bar sat vremena. A Novom Beogradu može biti 500 takvih punjača. Geografski, ne znam za električnu infrastrukturu i mogućnosti. Tj. prilično sam siguran da nema načina da se u dogledno vreme obezbeđuje toliko struje za tu svrhu. Ali opet, nema ni potrebe. EV ne može i ne treba da bude jedini pogon automobila. S druge strane, da živim u kući (koja ima dvorište i garažu) ne bi me zanimalo da li u gradu postoje brzi punjači i koliko ih ima.Konkretno Beograd; daleko više ljudi živi u stambenim zgradama. Na NBG živi bar ~250000 ljudi. Sve sami soliteri. Tu je najteže rešiti infrastrukturu.
Za jedno mesto za punjenje koje recimo ima samo 4 brza punjača, da bi istovremeno mogili da pune punom snagom, treba ~1MW raspoložive snage. A pri tome, punjenje traje "samo" 10x duže nego da se napuni rezervoar. Dakle treba daleko veća infrastruktura. Ne može struja da se doveze cisternom, istoči u rezervoare i napuni u vozilo za 1 minut. Bar ne sa sadašnjim "modernim i zelenim" litijumskim baterijama.
Cemu bi sluzili brzi punjaci medju stambenim zgradama?Konkretno Beograd; daleko više ljudi živi u stambenim zgradama. Na NBG živi bar ~250000 ljudi. Sve sami soliteri. Tu je najteže rešiti infrastrukturu.
Za jedno mesto za punjenje koje recimo ima samo 4 brza punjača, da bi istovremeno mogili da pune punom snagom, treba ~1MW raspoložive snage. A pri tome, punjenje traje "samo" 10x duže nego da se napuni rezervoar. Dakle treba daleko veća infrastruktura. Ne može struja da se doveze cisternom, istoči u rezervoare i napuni u vozilo za 1 minut. Bar ne sa sadašnjim "modernim i zelenim" litijumskim baterijama.
Naravno da je najgora opcija, ekoloski gledano gora i od fosilnih goriva ali to vernici tehnologije i "progresa i napretka" ne zele da vide! Ne zele da vide koje korporacije, politicke i finansijske strukture leze iza ove price, koja ima sve samo ne ekolosku i ekonomski isplativu dimenziju. Oni samo slepo, kao i svi drugi "korisni idioti", ponavljaju ono sto im je servirano u opstoj medijskoj histeriji. Mozak u leru!Lično se nadam da će se relativno brzo naći bolja opcija od litijumske baterije; lošija praktično ne postoji.
Razlozi protiv, koji nisu tehnicke prirode, su besmisleni!!?? Wooooow! New level of ignorance! Congrats!EV nisu ni politički, ni ekološki, već kao i svi automobili, prvenstveno tehnički projekat. I naravno ekonomski kao i svaki drugi proizvod
Razlozi koji se danas najčešće čuju i za i protiv EV, a nisu tehničke prirode su podjednako besmisleni.
Jedina mana je duze punjenje!!?? Stvarno!? Dal je moguce da ovo neko napise!?Sa strane prosečnog korisnika, bukvalno jedina mana el. pogona u odnosu na SUS motor je duže punjenje, čak i sa brzim punjačima (20 min vs 2 min). I to je otprilike to.
OK, sad vidim da bas nista ne znas na ovu temu i da samo ponavljas ono sto woke EV fanatics lazu po medijima!1. Iz nove generacije (malih, modularnih) nukelarnih reaktora. Čistije i sigurnije od bilo čega drugog. Jedino što je (još uvek) malo skuplje. Ali ekologija nema cenu![]()
Mozda po tome sta si pisao u ovoj temi!?Ja ne znam zašto ti misliš da sam ja zagovornik EV?
Ne baca se nista, reciklira se gde je regulisano.Koliko starog ulja se samo prospe u zemlju na svakom malom servisu običnog auta? Koliko filtera se baci? Od toga verovatno niču ljubičice?
Litijum se može beskonačno reciklirati takođe, a u najavi su još neki drugi tipovi baterija. Svakako smo sad kao u 1920. godini sa sus, i tad je bilo sigurno antiprotivnih glasova razuma kao @Marti Misterija.Ne baca se nista, reciklira se gde je regulisano.
Inace mazivna ulja se mogu beskonacno reciklirati.
Litijumske baterije se mogu reciklirati ali ne i litijum iz tih baterija. On se vadi i skladisti na isti nacin kao i potrosene sipke iz nuklearnih centrala. Velika razlika!Litijum se može beskonačno reciklirati takođe, a u najavi su još neki drugi tipovi baterija. Svakako smo sad kao u 1920. godini sa sus, i tad je bilo sigurno antiprotivnih glasova razuma kao
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari