Ta prica, ovde su ipak ljudi koji koriste tehnoloski naprednije stvari. Bilo bi lepo da se javi bar neko ko koristi hibrida da iznese iskustva pa posle da sirimo i granamo temu.Možda je za sada dovoljna jedna tema.
Možemo da napravimo anketu, baš da vidimo koliko na forumu imamo automobila, a koliko i kakvih hibrida. Broj je sigurno skroman, ali voleo bih da me iznenadi![]()
Pa ne bih rekao bas...Odavno postoje Reno Zoe i Nissan Leaf, i nisu privukli preteranu pažnju
Pa R&D nije besplatan, to što elektromotori postoje decenijama u nazad ne znači da možeš tek tako da odeš do police, uzmeš bilo koji, i staviš u auto. Isto važi i za baterije, možda postoje jako dugo ali preilagoditi ih za aplikaciju u vozilima je druga priča. Vrlo je naivno razmišljati tako.Kod samih elektricnih vozila iznenađuju me neke stvari kao što su cena koja je neprimereno velika, kontam šta tu ima toliko da košta baterije i elektromotori. Mnoge stvari kojih ima u klasičnim automobilima nema u električnim. Drugo prave se veliki izuzetno brzi automobili, logično mi je da se počne od manjih gradskig ili sl koji će razvijati 120-140km/h biti laki a ne nabudyene makine koje troše previše struje.
Tačnije koncept električnog vozila je popularizovala Toyota sa Prius modelom, a ne Tesla. Takođe, Nissan i Chevrolet i Toyota su prodali više Leaf, Bolt i Prius modela nego što je Tesla prodala do sada.Odavno postoje Reno Zoe i Nissan Leaf, i nisu privukli preteranu pažnju. Ali za hype el. vozila koji (polako, ali sigurno) kreće, zaslužan je prevenstveno Teslin koncept. Sad ga kopiraju Porshe, Mercedes čak i Harley Davidson...
Što sam rekao da Zoe i Leaf nisu popularni, treba gledati u kontekstu celog posta.Pa ne bih rekao bas...
Kod mene ih bas ima puno, takodje Tesli. To je pitanje supporta i drzavne politike, nista vise.
Kada drzava podrzava i forsira el. aute, naravno da ce i narod kupovati. Jos ako imas razvoj i izgradnju stanica za punjenje, ne koze da omane.
Ne znam iz koje godine su te informacije?!?Tačnije koncept električnog vozila je popularizovala Toyota sa Prius modelom, a ne Tesla. Takođe, Nissan i Chevrolet i Toyota su prodali više Leaf, Bolt i Prius modela nego što je Tesla prodala do sada.
Da ne ulazimo u to kako Tesla proizvodi svoja vozila i šta je tačno tu zaista Tesla dizajn, a šta je u stvari remek delo drugih (baterije je razvio i dalje razvija Panasonic)...
Delovi motora i prateci sklopovi kod motora sa unutrasnjim sagaorevanjem ucestvuju u velikom procentu u tezini vozla (motor sa svim pratecim sklopovima, sistem za gorivo, izduvni sistem) tezina baterija i elektromotora sigurno ne prelazi tu tezinu bitno (ako je uopste prevazilazi) .
2014-te je AMSS (mislim u saradnji sa Masincem) uradio prototip elektroautomobila cija je baza za prepravku bio Punto Classic, cena izrade prototipa je bila oko 20,000 evra, ali se racunalo da ukoliko bi se automobil proizvodi serijski auto kostao 12000 evra, sam motor je oko 1000 evra. Ukoliko je ovo radio AMSS velike kompanije bi uradile i za manje para, ili za iste pare sa boljim performansama. Otud i moje cudjenje.
Ovo se već kreće ka priči koja ima smisla. 45kw u elektrici nije malo uopšte, baterije sa kapacitetom od 27kw (misli se verovatno na kw/h). Gde puniti je glavni problem za neke , za druge nije. Taksisti bi mogli na taksi stanicama da dobiju punjače. Veliki problem će biti punktovi za punjenje i uopšte elektro mreža koja će tako nešto da opslužuje. U ovom slučaju se baterija kapaciteta 27kw/h brzim punjenjem napuni 80% to je nekih 22kw/h za sat vremena, postojeća kucna instalacija to ne bi mogla da izgura jer bi angažovana snaga bila oko 22kw, napon u elektromreži je 220V. Na kućnu mrežu može da se puni preko noći, ali ya brzo punjenje treba ili veći napon ili žice debele ko prst. Nemam pojma kakvo je odrađeno na stanicama za punjenje elektrike (ovo ja malo razmatram ko mali Perica). Na našim autoputevima ima par stanica za punjenje ali retko viđam da ih neko koristi.Dacia izbacuje model na struju ove godine. Priča se da će koštati 17000 pre subvencija. To bi kod nas netto bilo 12000 eur.
Model je low performance. 45kw motor (ako sam zapamtio dobro), baterija 27kw, autonomija 230-305km. Za grad je to sve ok ali su oni unutra stavili baš low performance komponente. Punjenje ultra sporo (do 80% na brzom punjaču skoro sat vremena).
Ovo se već kreće ka priči koja ima smisla. 45kw u elektrici nije malo uopšte, baterije sa kapacitetom od 27kw (misli se verovatno na kw/h). Gde puniti je glavni problem za neke , za druge nije. Taksisti bi mogli na taksi stanicama da dobiju punjače. Veliki problem će biti punktovi za punjenje i uopšte elektro mreža koja će tako nešto da opslužuje. U ovom slučaju se baterija kapaciteta 27kw/h brzim punjenjem napuni 80% to je nekih 22kw/h za sat vremena, postojeća kucna instalacija to ne bi mogla da izgura jer bi angažovana snaga bila oko 22kw, napon u elektromreži je 220V. Na kućnu mrežu može da se puni preko noći, ali ya brzo punjenje treba ili veći napon ili žice debele ko prst. Nemam pojma kakvo je odrađeno na stanicama za punjenje elektrike (ovo ja malo razmatram ko mali Perica). Na našim autoputevima ima par stanica za punjenje ali retko viđam da ih neko koristi.
Meni lično smeta što se prave nabudženi automobili, brzi sa velikim brojem konja na el. pogon jer je ovo u prvom redu jedna ekološka priča i mnogo se više dobija ako se voze 3 mala automobila nego jedanveliki i jak na elektriku. Kom je do besnih automobila nek vozi klasične, takav jedan na el. pogon će opteretiti punjač kao tri mala.
Takođe mada je mala količine energije u pitanju razmišljao bih i o solarnim ćelijama na kroju vozila koje bi bile uvezane u sistem punjenja vozila (malo jeste ali se nakupi vremenom)
S obzirom na to da se većina struje dobija iz fosilnih goriva, kada bismo svi zamenili svoje SUS motore električnim, njihova potrošnja bi samo porasla, a Ameri, Rusi i Arapi bili još bogatiji.Mnogo je benefita od upotrebe elektricne energije kao pogonskog goriva naročito na životnu sredinu l vazduh ljudi u većim gradovima (manje bure, manje zagađenja).
Kad sam pominjao visoku cenu elektroautomobila nisam napisao jos jednu sumnju koju mi ta cena podgreva a to je da se namerno za sada ide na visoku cenu automobila jer veći prelazak na elektriku bi bio težak zbog štošta razloga. Lićno mislim da su mnoga tehnička rešenja u razvojnim biroima ali čekaju pravi trenutak da budu implementirana. Ameri ali i Rusi i arapski svet bi bili jako ekonomski pogošeni prelaskom na elektriku i smanjenjem potrosnje klasičnih goriva i da su mnogi projekti na stend baju i puštaju se polako u etar.
Ulje za?Na male servise i na velike sigurno dodaj još 2000e za 5 godina jer Dacia EV će imati samo zamjenu ulja.
Sa vremenom će autonomija rasti, poveća će se kapacitet baterija, kao i brzina punjača, ali nije isključeno da će se pojaviti i neki powerbankovi, kao boce za plin. Dobar dan, evo jedan prazna, molim vas jedan pun. Ali gospodine, vaš powerbank ima samo još 16 ciklusa! Dobro, naplati mi punjenje i razliku broja ciklusa za ovaj koji si mi dao.Takođe ako takvim autom krenete na na letovanje na primer do Grčke trebaće vam jedno dva stajanja za dopunu baterija.
U Seat fabrici kreću sa rade samo elektriku i to isključivo pod brendom Cupra. Što nas, bar imenom, opet vraća na sportska, skuplja, vozila....da podsetim, VW će uložiti 60x10^9€ (šezdeset milijardi evra) u sledećih 5 godina u razvoj i proizvodnju EV.
A u slučaju naše zemlje, pomera zagađenje iz gradskih oblasti u zone termoelektrana. Što se baterija tiče, sve više će se razvijati industrija reciklaže istih.Što se baterija tiče - to je u suštini samo pomeranje zagađenja iz grada na deponiju
...ali nije isključeno da će se pojaviti i neki powerbankovi, kao boce za plin. Dobar dan, evo jedan prazna, molim vas jedan pun. Ali gospodine, vaš powerbank ima samo još 16 ciklusa! Dobro, naplati mi punjenje i razliku broja ciklusa za ovaj koji si mi dao.
Ovo zavisi od države.Bojim se da nećemo još skoro videti upotrebljiv EV za 12k€.
Možda nešto malo gradsko, male autonomije, tipa Smart ili Panda.
Ima nekih kineskih, ali još nisu krenuli na Evropu.
Ja nešto od Kineza očekujem najveću ekspanziju na EV tržište.
...da podsetim, VW će uložiti 60x10^9€ (šezdeset milijardi evra) u sledećih 5 godina u razvoj i proizvodnju EV.
Možda nije pravi naziv ulje, ali jeste tečnost za održavanje baterija 😎Ulje za?