Šta je novo?

Elektricna instalacija za bojler u kupatilu? I koji bojler kupiti?

mark3

Zapažen
Učlanjen(a)
11.05.2022
Poena
11
Zivim u staroj kuci, i koristimo bojler koji je iz proslog veka . Sav zardjao oko poklopca na donjoj strani, ali i dalje radi bez problema iako nije diran godinama ali zelim da ga promenim iz razloga jer je star i sve vise i vise citam kako treba gasiti bojler dok se kupamo, da ne probije grejac, zbog instalacija u kuci, uzemljenja itd.. da ne bi doslo do strujnog udara. A ja u zivotu nisam ugasio bojler niti je neko od ukucana gasio. Instalaciju u kuci je radio rodjak koji je bio elektricar. Pitanje sad za nekog elektricara, zanima me da li je ova instalacija bojlera uradjena kako treba ( slika okacena dole), da li sam se igrao sa zivotom jer nije dobro uradjena? A pitanje za ostale, koji bojler kupiti? Koja marka? Da li je Gorenje ok? Bosch? Vidim termorad marka, valjda nasa?

Prilozi

• bojelr2.png
    bojelr2.png
    199.4 KB · Pregleda: 59
  • bojler 1.jpg
    bojler 1.jpg
    223.8 KB · Pregleda: 59
Bojler može biti igra sa životom i kada je sve izvedeno kako treba.
Za kupatilo uvek preporuka za fid sklopku.

Kupiš npr. Termorad 80 litra sa prohromskim kazanom.
Ako nemaš FID sklopku trebalo bi gasiti bojler kada se koristi za tuširanje.

Kad te do sada nije ubila struja to je sve dobro.
Nemoj ga menjati, može još.
Nazalost puno ima takvih,bitno da se vozi lep automobil,bojler se moze naci vec od 11 000 dinara.

Ispravnost uzemljivaca ne moze da se odredi uz pomoc fotografije. To ne mozes sam da obavis.

Nakon sto se utvrdi ispravnost uzemljivaca kao dodatna zastita moze da se na postojecu instalaciju doda FID, sto je ovde neko vec pomenuo.

Sama promena starog (a ispravnog) bojlera za novi je besmislena sto se toga tice.

Uz sve napisano za gašenje boljlera pri kupanju i FID sklopke, fazni provodnik(crna/braon žica) ti je ogoljena, i to u zoni poklopca, lako može da narpavi spoj i belaj. Uz to i zarđala od vode. U najmanju ruku je treba skratiti i prevezati na tu klemu.

Nazad
Vrh Dno